Znanstveniki že dolgo časa sumijo, da obstaja močna povezava med diabetesom in Alzheimerjevo boleznijo, vendar pa je bila narava medsebojne povezanosti – in način zdravljenja – še vedno nepojasnjena. Naposled je Melisa Schilling, inovativna profesorica na NYU, odkrila način povezanosti teh dveh obolenj, kar odkriva nove možnosti preventivnega ukrepanja pri razvoju Alzheimerjeve bolezni.

Profesor Schilling je v svoji raziskavi primerjala in integrirala desetletja raziskav na temo diabetesa, Alzheimerjeve bolezni in molekularne kemije, pri čemer se je osredotočila na področja in teme, ki so raziskovalce navidezno peljala do konfliktnih zaključkov. Očitno je rutinska praksa v postopku raziskav – npr. izključevanje pacientov z diagnosticiranim diabetesom iz študij pri Alzheimerjevi bolezni – imela za posledico izključitve možnosti povezave med dvema boleznima. V navedenem primeru se je izkazalo, da so ta povezovalni element inzulin in encimi, ki sodelujejo pri razgradnji inzulina. Isti encimi, ki sodelujejo pri razgradnji inzulina, namreč sodelujejo tudi pri razgradnji amiloid beta proteina, ki formira vozle in usedline (plake) v možganih bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo.

Ko se pri ljudeh pojavi hiperinzulinemija (ko npr. njihov organizem izloča prevelike količine inzulina, bodisi zaradi nepravilne prehrane, pred-diabetesa, diabetesa v zelo zgodnji (pred-klinični) fazi, debelosti itd.) so encimi prezaposleni z razgradnjo inzulina, zaradi česar ne zmorejo istočasno sodelovati tudi pri razgradnji amiloid beta proteinov, kar povzroči njihovo kopičenje.

Ameriško združenje za diabetes ocenjuje, da ima cca. 8,1 milijonov Američanov nediagnosticiran diabetes in kar 86 milijonov pred-diabetes, pri čemer ti ljudje tega sploh ne vedo. Na srečo, je hiperinzulinemijo moč preprečiti in zdraviti s pomočjo sprememb v prehrani, s fizično aktivnostjo in meditacijo. Določene študije so celo dokazale, da je z zdravljenjem hiperinzulinemije moč upočasniti napredovanje ali celo obrniti tok razvoja Azheimerjeve bolezni.

Najnovejša metoda zdravstvenih pregledov, s katero lahko odkrijemo sum na bodisi hiperinzulinemijo oziroma zgodnjo (pred-klinično) fazo diabetesa, je metoda zdravstvenih pregledov s termokamero oziroma medicinska termografija, ki je dostopna tudi v Sloveniji. Spodnja slika prikazuje primer termograma osebe z zelo zgodnjim (pred-kliničnim) stadijem diabetesa, t.i. »diabetična rokavica« (diabetes glove).

Več o metodi pregledov z medicinsko termografijo, lahko izveste na spodnji povezavi:

http://www.vilazdravja.si/sub/58/zdravstveni-pregledi/medicinska-termografija

Rezultati raziskave profesor Schilling, so bili objavljeni v Journal of Alzheimer´s Disease.

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30

E-pošta: info@vilazdravja.com

Avtor članka: Bilić Davor