Črevesni epitelij je žametu podobna plast specializiranih celic, ki bistveno pripomore pri absorpciji vode, glukoze in hranilnih snovi v krvni obtok. Je tudi pregrada med številčno kolonijo črevesnih bakterij in preostalim delom našega organizma in je sluznica z največjo površino, v kateri se usklajeno odvijajo prebava, absorpcija, endokrine in imunske funkcije.

V črevesnem epiteliju se nahaja enormno število celic imunskega sistema, ki v koordinaciji z bilijoni črevesnih bakterij, zagotavljajo občutljivo ravnovesje črevesne flore.

Omenjena raziskava je odkrila tudi, da antibiotiki negativno vplivajo na gen, ki je nepogrešljiv pri komunikaciji med gostiteljem in črevesnimi bakterijami, posledice pa so lahko poslabšanje prebave, diareja, ulcerozni kolitis, poslabšanje funkcije imunskega sistema, debelost, depresija, sepsa, astma, alergije itd.

Omenjena raziskava je razkrila še dodatno težavo, namreč antibiotiki in bakterije, ki sčasoma postanejo nanje imune, povzročajo značilne spremembe v mitohondrijih (celični organeli, ki spreminjajo hranilne snovi v energijo), kar vodi v pospešeno odmiranje celic.

Podobne študije razkrivajo, da pobijanje škodljivih bakterij z uporabo antibiotikov, morda ni najboljši način boja proti infekcijam, glede na naraščujoč seznam neželenih stranskih učinkov in težav, ki jih ta način povzroča. Profesor Morgun, profesor na College of Pharmacy, na univerzi v Oregonu, svetuje, da je vnašanje večjih količin zdravih telesnih bakterij, ki s svojo prevlado eliminirajo »neželene« bakterije, veliko boljši način.

Raziskavo sta financirala Medical Research Foundation of Oregon in National Institutes of Health.

Vita-Mahe je popolnoma biološki probiotični zeliščni ekstrakt v tekočem stanju, ki na en mililiter vsebuje kar 500 milijonov koristnih bakterij črevesne flore. Dnevni priporočeni vnos je 20 ml, kar pomeni, da dnevno, na povsem naraven način, v prebavni trakt vnesemo kar 10 milijard koristnih črevesnih bakterij.

Več o tem izjemnem zeliščnem ekstraktu si lahko preberete na spodnji povezavi:

http://www.vilazdravja.si/sub/78/zdravo-crevesje/probioticni-ekstrakt-za-zdravo-crevesno-floro

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30

E-pošta: info@vilazdravja.com

Avtor članka: Bilić Davor