V tem času, se v filtrirnem sistemu ledvic čistijo odpadni produkti presnove obrokov, ki smo jih zaužili skozi dan.

Ledvice pričnejo svoje delovanje v kombinaciji s sečnim mehurjem okrog 15.ure, zaradi česar se ta interval dneva imenuje tudi »čas možganov«. Okrog 14. ure, možgani povečujejo svojo zahtevo po energiji in porabijo okrog 80 % glukoze v krvnem obtoku, kar pomeni, da je to optimalni čas za učenje, razmišljanje in mentalno aktivnost.

Vendar pa, zahvaljujoč stresnemu dnevnemu ritmu, ravno nasprotno, večina ljudi ob tem času občuti padec nivoja energije in povečano potrebo po sladkorju, kar je posledica nepravilne prehrane, ki organizmu ni zagotovila stabilnih vrednosti sladkorja v krvi, ter nezadostnemu vnosu tekočine in posledično dehidraciji telesa, zaradi česar se v tem času pogosto pojavi tudi občutek utrujenosti in potreba po počitku.

Slane jedi krepijo sečni mehur, ki shranjuje in izloča urin, zato je v tem času priporočljivo uživanje juh in enolončnic, kot tudi pitje čaja in vode, kar pripomore pri procesu detoksikacije.

V primeru neravnovesja se lahko pojavi pekoče občutek med uriniranjem, lahko pa pride tudi do glivične okužbe ali urinske inkontinence, vzdraženja kože, ekcemov itd...Meridian sečnega mehurja, je najdaljši meridian v človeškem telesu, saj poteka preko vratu, ramen, celotnega hrbta, trtice, beder in kolen, zaradi česar ljudje, ki imajo pretežno sedečo naravo dela, ob tem času lahko občutijo utrujenost in bolečino v spodnjem delu hrbta.

Čustva v povezavi z neravnovesjem sečnega mehurja so plahost, neodločnost in razdražljivost.

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30

E-pošta: info@vilazdravja.com

Avtor članka: Bilić Davor