Aprila se je narava dodobra prebudila iz zimskega sna, ki se je vleklo še skozi ves marec. Tako kot tudi narava smo tudi mi izkoristili kar nam je bilo ponujeno. Z največjim veseljem vam bomo podrobneje predstavili, kje vse smo bili in kaj vse smo počeli. 

1. SEJEM FREIZEIT AUTO & BIKE v Celovcu 6.4.-8.4.2018

Sejem je namenjen vsem, ki so na kakeršenkoli način aktivni in radi potujejo, ali pa svoj prosti čas preživljajo v sožitju z naravo. Na ogled so bili avtomobili, motori, kolesa, plovila, na drugi strani pa spet vse, kar potrebujemo za aktivno preživljanje prostega časa na vrtu in urejanje travnikov in cvetličnih gred. 

V Celovcu je bila Slovenija številčno zelo močno zastopana, zato nam je organizator pripravil pravo Slovensko ulico. K nam so prihajali obiskovalci, ki Slovenijo že poznajo in dopustujejo v njej, kot tudi tisti, ki jo samo prečkajo in je ne poznajo najbolj. Dežela Uskokov je zaradi svoje geografske lege bila obiskovalcem zelo zanimiva. Reka Kolpa je vsekakor pritegnila ogromno pozornosti s svojo lepoto. Narava, ki jo obdaja je dihjemajoča in deluje zelo pomirjujoče in s tem vabi goste, da se pridejo k nam "spočiti".

Za sejem smo pripravili nov katalog v nemškem jeziku, kjer smo lepo razdelali 5, 7 in 12 dnevne pakete. Ponudba je zelo raznolika, zato je bilo zanimanje resnično veliko. Kombinacije razvajanja v termah, razvajanje telesa in duha, gurmanske specialitete po starih receptih na nov način ali pa odmaknjenost v tišino in mir neokrnjene narave. Lahko aktivno preživite dopust v termah, ob reki Kolpi ali pa v naravi, ali pa se preprosto prepustite in greste s profesionalnim fotografom na foto delavnico. 

Sejem bi ocenili kot izredno uspešen. Pridobili smo nove kontakte in nove partnerje. V našo zgodbo smo uvrstili tudi novega partnera, ki s svojo ponudbo idealno doda dodano vrednost naši ponudbi. Brendirali bomo njihovo zeleno pivo, ki je delano po 400 let starem češkem receptu.


				Katalog Dežele Uskokov			
				Celovec. Sejem Freizeit Auto&Bike;			
				Celovec. Obiskovalci slovenske ulice			
				Celovec. Partner Hotel Bela krajina

2. KRABAT V BAUTZENU 15.4.2018

15. aprila 2018 je Krabat e.V. in Turistično združenje Bautzen e.V. v sodelovanju s Sorbskim muzejem, Nemško-sorbskim ljudskim gledališčem, Sorbskim narodnim ansamblom in Upravnim sodiščem organiziralo 17. KRABAT FEST v Ortenburgu v Bautzenu.

Pod geslom "Krabat v Bautzenu" smo bili priča zgodovinski predstavitvi Ortenburga. Utrip takratnega življenja so nam približali ambasadorji Lužic, kot Krabat gospod Wolfgang Kraus, Črni Mlinar Dieter Klimek. 

 

Vrhunec Krabat-Festa v Bautzenu je bil konec posebne razstave v Sorbskem Muzeju »KRABAT Mož. Mit. Legenda.«, ki je bila brezplačno na ogled vsem, ki so prišli. Krabatu in Črnemu Mlinarju, je pomagal povedati in predstaviti kot pisatelj gospod Hans-Jürgen Schröter. Legenda, ki se skriva v zgodbi o Krabatu je dobila tudi dokazljiva zgodovinska dejstva. Govorili so o življenju in delu Janka Šajatovića, ki je pustil svoj pečat kot Johann von Schadowitz in je priznan in spoštovan še danes kot Krabat.


				Bautzen. Kolaž			
				Bautzen. Mama Krabat. 			
				Krabat Johann von Schadowitz ter Hans-Jürgen Schröter			
				Bautzen Črni Mlinar

Več o Krabat-Festu v Bautzenu v enem od prihodnjih člankov.

3. INTERNATIONALES FEST DER DÖRFER-  ERLEBNISDÖRFER 20.4.-22.4.2018 (Doživljajski sejem na vasi) V GOSTEWITZU PRI RIESI

Sejem je bil v tej obliki prvič. Mednarodno je bil izredno bogato zastopan. Cilj organizatorjev je bil približati obiskovalcem lepote podeželja. Nam kot razstavljalcem pa pokazati raznolikost kultur, jezikov, običajev, hrane in nenazadnje regij/držav. Vsi smo dobili ne samo razstavni prostor, ki je bil zlit in v sožitju s tematiko sejma in je v glavnem bil v naravi, ampak tudi čas, ki smo ga lahko na glavnem odru sejmišča izkoristili za svojo promocijo in prezentacijo. Mi smo predstavili Belo krajino- Deželo Uskokov v sodelovanju z nemškimi Krabat prijatelji iz Lauterbacha. Plesalci so s svojo mladostjo in žarom popestrili dogajanje na odru. 


				Gostewitz. Prezentacija			
				Gostewitz. Verižica Choodoveeta			
				Gostewitz. Ekipa			
				Gostewitz. Plesalci

Več v enem od prihodnjih člankov.

4. POMOČ IN PODPORA PRI ORGANIZACIJI SVEČANE OTVORITVE "UDRUGE KRABAT" NA HRVAŠKEM 27.4.-29.4.2018

V Nemčiji obstaja KRABAT e.V. že polnih 12 let. Na temelj dokazljivih zgodovinskih dejstev, je zgodba o uspehu Krabata iz Krabat regije v Lužicah pred štirimi leti prišla k nam v Slovenijo. Za lažje sodelovanje in komunikacijo je bilo ustanovljeno Društvo Krabat Radovica. Tretje tovrsno društvo je Udruga Krabat, ki bo povezovala še hrvaške partnere. Dežela Uskokov je del mednarodnega projekta Krabat.

V čast svečane otvoritve Udruge Krabat, je bilo organiziranih veliko aktivnosti, ki bodo v prihodnosti zagotovo pripomogle k lažji prepoznavnosti Krabata. V likovni delavnici je nastalo ogromno krasnih del, ki so bile nato razstavljene skupaj z deli časnega gosta umetnika Joerga Tauscha, ki je Krabatu Janku Šajatoviću dal obraz in je s svojimi deli obudil Uskoke in jih približal širši javnosti. 

V Sošicah, kjer je bila tudi razstava del, je bila pripravljena pogostitev in animacija gostov. Odzvalo se je veliko število konjenikov, ki so bili prava paša za oči. Goste in obiskovalce so prevažali po Žumberku s kočijami, kar je bilo prav tako za marsikoga nepozabno doživetje. Skupina Klasje je s svojimi pesmimi in glasbo dvignilo razpoloženje. Mi pa smo točili zeleno pivo, ki je s svojo barvo privlačil radovedne poglede in po degustaciji požel pozitivne komentarje. Iskal se je vedno znova kozarec viška. Veselilo nas je, da smo uspeli s pivom pritegnili pozornost in da smo ponudili nekaj novega in drugačnega.

Po pogostitvi se je dogajanje iz Sošic preselilo v Vrhovac na Kmečko domačijo Čulig, kjer je bil še uraden del slavnostne otvoritve Udruge Krabat. Častni gostje so bili seznanjeni s statutom Udruge, postali so tudi častni člani Udruge. Uradnemu delu je sledila še pogostitev, ki jo je spremljala tamburaška skupina iz Ozlja.

V čast otvoritve hrvaške Udruge Krabat, smo v soboto 28.4.2018 tudi v Sloveniji organizirali dva dogodka. V Črnomlju v PH Stratus je gospa Barbara Jakša Jerič imela Foto delavnico na temo pomen fotografije v digitalnih medijih. V Vinici v Spominski hiši Otona Župančiča pa smo s fotografom Renejem Pronkom postavili razstavo njegovih neverjetnih del, ki prikazujejo Belo krajino in Žumberak. Razstava bo na ogled en mesec.


				Sošice. Konji, glasba in pivo			
				Sošice. Zeleno Von Schadowitz pivo, Malinovo vino in muzikantje			
				Vrhovac. Pri Čuligih pogostitev gostov

Več o slavnostni otvoritvi Udruge Krabat drugič.