Članek

2 načina za pečenje

Orientalski polpeti s kvinojo in ovseno kašo

Polpete poznamo že dolgo in klasičen recept z mletim mesom in kruhom v mleku je za prste obliznit. Tokrat pa predstavljamo adaptirano različico, ki razen čebule in peteršilja s osnovno verzijo nima veliko skupnega.

Z dodatkom orientalske kumine in jogurtove omake pa se sploh oddaljimo od naših krajev proti južnem Mediteranu.


Za 4 osebe potrebujete:
150 g ovsenih kosmičev
150 g kvinoje
40 g zdrobljenega lana
2 jajci
Vejico peteršilja
Sol, poper



Omaka:

Lonček jogurta, idealen je grški
Žličko kisle smetane
Sveža kumara
Kapre
Limona
Olivno olje

Sol

Priprava:
Kvinojo dobro operemo in soljeno kuhamo 15 minut. Ko je kuhana jo stresemo v posodo v katero dodamo še mlete ovsene kosmiče, mleta lanova semena, ( ki so odlično živilo za vaše ožilje in prebavo ), jajci, peteršilj in kumino ter morebitne ostale začimbe, ki vam dišijo. Počakamo 10 minut, da se masa strdi. Z mokrimi rokami oblikujemo polpete, lahko pa tudi kroglice kot falafel ali pa kako drugo obliko.


Pri pečenju vam predstavljamo novost, ki jo morda še ne poznate, je pa precej bolj zdrava od klasičnega cvrtja, o katerem ne bomo izgubljali besed, le da je kalorična obremenitev takoj višja.
Peka s peki papirjem. Uporabite ga tako, da iztrgate kvadrat, ga položite v še hladno ponev in ga pritisnete ob robovih na dno. Kmalu potem, ko se začne greti lahko že položite poplete, ki se bodo lepo posedli in zravnali papir, sami pa jih še malo pritisnite.
Ne pecite na maksimumu, da ne zažgete papirja. Ko zadiši obrnite, spet malo pritisnite in kmalu bo pečeno.


Za omako čim bolj drobno nasekljajte vse sestavine, idealne so majhne kumarice za kisanje, ki pa se ne dobijo povsod. Toda ne skrbite, če vam katera sestavina manjka, lahko vedno uporabite papriko, paradižnik ali pa kisle kumarice, ki bodo poskrbele tudi za kislost, če slučajno nimate limone.


Dober tek!

#Falafel #Jogurt #Kumarice #Kumina #Kvinoja #Mediterran #Novice #Ovseni #Peteršilj #Polpete #ZdravaKuhinja #ZdravaPrehrana #Zelenjava