Dž
Pozdravljeni vsi, kateri ste me spremljali tu na Dobri žlici zadnja 2 meseca. Žal vam moram povedat, da odhajam. Ugotovila sem namreč, da preveč mešate mojo privat stran s to stranjo, prav tako tudi objave. Ne morem delat tako profesionalno, kot si želim, če mešate jabolka in hruške, moje osebno življenje, objave in komentarje dajete povsod, tako na privat kot tu. Kuhanje bo kmalu postal moj posel in želim delati na njem, ne pa ga preveč mešat s svojim življenjem, razen, kolikor bo to del mojega življenja. Zato sem se že pred časom odločila da odhajam. Vendar ne skrbite. Ta stran ostaja tukaj, prav tako ostajam tudi jaz tukaj. Imam pa še čudovito novico zame in za vas. Od sedaj boste lahko ločevali brez večjih problemov, ker bo res pisala Dobra žlica in ne Klavdija Hiti. Dobro žlico od sedaj naprej najdete malo spremenjeno, vendar še boljšo. Najdete pa jo na: http://www.publishwall.si/dobrazlica. Gor so že vse objave iz te strani, nove pa pridejo takoj jutri, ko pride s ponedelkom nov
Dž
Tukaj lahko zastavite vsa vprašanja, katera vas mučijo glede kuhanja. Odgovor dobite v najkrajšem možnem času. Vprašanje lahko zastavite tudi na FB strani Kuhanje za vse starosti, stran pa najdete tukaj.
Dž
Včeraj sem dobila nekaj vprašanj o pizzi in kvasu, da vas ne prikrajšam za odgovore bom tudi tukaj prilepila vprašanja in odgovore. Tukaj pa še razlaga kratic: V- vprašanje, DŽ- odgovor Dobre žlice
V: Ajde, bejba, daj mi nasvet okoli testa za pico. Grem na morje in rabim pomoč. Koliko sestavin za pekač, ki je v pečici? imela bom navadno pečico, ki je inštalirana v štedilniku.
Daj pomagaj, pliz.
Če ti seveda ni odveč.
DŽ: A potrebuješ recept za eno ali za več pek, ter kakšen recept si želiš, s kvašenim testom ali z jogurtovim testom?
V: tako navadno kvašeno testo, za en pekač, ki je v pečici, tisti tavelik, ki je že v opremi.
Za eno peko, pač pizzo, ki bi jo naredila recimo za en dan.
DŽ: Za koliko oseb? Tukaj sem pred časom delala pizze s sosedi, bili so 4 in uporabili smo pol kilograma moke, vsak pa je naredil svojo pizzo. Lahko uporabiš tudi pol manj, če se ti zdi po slikah sodeč preveč. Tu pa še povezava: http://kuharskedelavnice.blogspot.com/2012/07/delavnica-st-1-za-drugo-sku
Dž
Veliko vas je že slišalo za stevio, to je rastlina z zelo sladkimi listi, katero se uporablja za sladkanje. Listi so 100x (zasledila podatke od 30x do 300x) bolj sladki od sladkorja, vendar ne vsebujejo kalorij, zato ne redijo, primerni pa so tudi za sladkorne bolnike.
Že drugo leto imam stevio tudi doma. Ker rastlina samo raste in da listov ne namakam samo v vodi, katero želim osladkat ali pa dodam čaju, sem se odločila, da bi pogledala kako se rastlino še drugače uporablja. Ugotovila sem, da se lahko naredi tinkturo ali ekstrakt. Naredila sem res malo količino in sicer zaradi dveh stvari, prva je, da nisem imela veliko listov, druga pa, da sem naredila samo poizkusno.
TINKTURA / EKSTRAKT STEVIE
V steklen kozarec damo liste stevie, jaz sem jo natrgala, ter zalijemo z alkoholom (najbolje vodko, ker ima nevtralni okus, jaz sem uporabila domače žganje), tako, da prekrijemo z njim vse liste, pokrijemo in damo na toplo mesto za 24 do 36 ur, ter občasno pretresemo. Ko mine ta čas, prec



Dž
Že močno smo zakorakali v poletje, saj je minil že en mesec od začetka le tega. Čeprav imamo letos več dežja kot sonca, nam rastline, katere smo posejali ali posadili spomladi uspevajo. Prav tako lahko opazimo na drevesih prve slive, jabolka in hruške, katere so že zrele. No, v območjih z več sonca in višjimi temperaturami pa se najdejo tudi breskve, marelice, grozdje, ja tudi grozdje postaja počasi zrelo, tisto zgodnje. No, mogoče sem pozabila še kaj.
Sedaj pa se vrnimo na naš vrtiček. Prvi krompir smo že pobrali. Kdor ima zimski česen ga je tudi pobral. Na vrtu pobiramo prve bučke, paradižnike, paprike, jajčevce, tudi kakšno čebulo, korenje, kolerabo, zgodnje zelje, pobiramo stročji fižol, grah in še nekaj drugih rastlin. Iz teh sestavin lahko delate čudovite enolončnice, narastke, jih panirate, date na žar in še veliko drugih jedi, saj s toliko sestavinami lahko pripravimo res veliko različnih jedi.



Dž
Tokrat začimba, ki jo poznamo, vendar ne vemo o njej veliko, značilna naj bi bila za zimski letni čas, kaj pa v drugih letnih časih, mislite, da se ga ne sme uporabljat? No pa poglejmo.
Kaj je cimet?
Obstaja več različnih vrst cimeta, razlike med njimi pa niso majhne. V kuhinji se od nekdaj uporabljata pravi, t.i. cejlonski cimet, ali kitajski ali cimet cassia. Cassia je bližnji sorodnik pravega cimeta, ima bolj intentivno in ostro aromo, vendar pa ni tako okusen in je cenejši. Prav iz tega razloga je skoraj vse, kar poznamo v času globalne trgovine, cimet cassia.
Cimet je tropsko drevo iz družine lovorovk, ki zraste od 8 do 12m vosoko, vendar ga na plantažah gojijo večinoma kot monokulturo v obliki grmov, ki ne presežejo 2m. Kar poznamo kot začimbo in zdravilo, o katerem govorijo tradicionalne medicine, je v resnici podskorja, ki jo lupijo s poganjkov, starih leto do dve leti. Ta skorja nato 24h fermentira, potem pa z nje postrgajo zunanjo plast in olupijo notranjo. Dobljeno tanko sk

Dž
Do sedaj sem objavljala samo zelenjavne jedi, sedaj pa še nekaj za tiste, ki jedo tudi ribe.
Paniran file vitkega soma
Sestavine:
1/2 skodelice moke
2 ščepca soli
5 dcl olja za cvretje
4 fileji vitkega soma
1/2 skodelice krušnih drobtin
2 jajci
Potek dela:
Jajce skupaj s soljo stepemo v krožniku. Na drug krožnik damo moko, na tretjega drobtine. Ribje fileje operemo, osušimo in narežemo. Najprej jih pomokamo, nato damo v jajce, nazadnje pa še v drobtine. Drobtine z rahlimi pritiski učvrstimo. Kose polagamo v segreto olje in pečemo do zlatorumene barve. Ponudimo z limono zraven ponudimo tudi prilogo.



Dž
Na začetku tedna sem od kolegice, dobila zanimiv izziv. Doma nima pečice, rada pa bi spekla biskvit za svoje otroke. Zadala sem si nalogo, da bom ji poiskala recept, ter ga objavila tukaj. Iskala sem po spletu, vendar v slovenščini nisem našla nobenega zapisa, torej sem se mogla potruditi in iskati v angleščini, kar ni bil mačji kašel, saj je težko najti prave iskalne izraze, da te pripeljejo do pravih rezultatov, vendar mi je uspelo. Našla sem te strani:
http://cooks.ndtv.com/recipe/show/chocolate-cake-in-a-pressure-cooker-100447
http://www.cooks.com/recipe/2390m4n4/top-stove-coffee-cake.html
http://wowyummy.com/ovenless-cake-stove-top-baking/
No, tega na zadnji povezavi sem spekla tudi sama in tukaj so moji rezultati in ugotovitve, pa tudi recept.
Pecivo pečeno v loncu na štedilniku:
SESTAVINE:
1cup moka
1/2cup sladkor
1/2cup olje
1/4cup mleko
1tsp vanilijev ekstrakt
1 jajce
1/2 tsp pecilni prašek
Ker pa nimate vsi posodic za merjenje še pretvorba. 1cup= 250mL, 1/2cup= 125mL, 1/4c



Dž
Včeraj smo točili med in tukaj nekaj zanimivosti o čebelah in čebeljih izdelkih in pridelkih. Tisti, ki me spremljate tudi zasebno tukaj na PW boste opazili, da ste del že prebrali, vendar nekaj bo tudi novega.
PROPOLIS
Ne vem, ali veste, vendat na sliki je propolis. Da, to je tista snov, ki je tako zdravilna. Propolisu se reče tudi zadelavina, saj čebele čez zimo "zadelajo" s to snovjo vse špranjice, da jim ne piha in jim je toplo. Propolis je poleti, ki je toplo mehak, pozimi pa se strdi in je trd in lomljiv. Takrat se ga ostrga iz satnic. Seveda ne iz tistih, katere so v panju, ampak tistih, katere imamo zunaj panja. Tak propolis se namoči in tako pridobi tinkturo, katera je tako zdravilna. Pri nas namočimo v alkohol.
CVETNI PRAH
Na sliki se lepo vidi prašnike, ki so lepe vijolične barve, prav tako pa se na čebelji nogici vidi vijolična bunkica. To je cvetni prah, kakor ga čebele prinesejo v panj. Vsaka čebela ima svojo nalogo, ene nabirajo nektar (medičino)/mano, druge hodijo po



Dž
Ponovno ena ne preveč poznana rastlina.
Kaj je citronka?
V slovenščini nekoliko okoren izraz marsikoga prej spomni na citronsko kislino, ki nosi komercialno ime citronka, ki pa z zeliščem nima veliko skupnega. Spet drugi rastlino prej prepoznajo po izrazu limonina verbena, marsikomu pa so morda bližja starejša poimenovanja, kot so loviža ali lojzek. Bolj kot poimenovanje je pomembno, da dišeče zelišče pobliže spoznamo, najbolje na svojem vrtu ali okenjski polici. Ljubitelji citronke pravijo, da jih je njen vonj uročil. Če se ne želite kar takoj začarati, jo le nežno pobožajte in vedeli boste, o čem govorimo. Odgovorila vam bo z nežnim in s svežim vonjem po limoni. Nekoliko bolj blag, a še vedno prikupno limonast, je tudi njen okus.
Citronka sodi v družino sporiševk, vendar pa je ne smemo zamenjati s sporišem, ki je grenkega okusa. Na svojihizvirnih rastiščih lahko zraste tudi do 2m visok grm. Prvotno izhaja iz Argentine in Čila, danes pa jo gojijo tudi v Sredozemlju.
Je grmičasta rast



Predlogi

eMesto
@emesto
ODPRITE SVOJO PAMETNO SPLETNO STRAN ALI TRGOVINO IN SE POVEŽITE V PAMETNA MESTA ↦ Platforma eMesto je namenjena povezovanju v lokalnih skupnostih. ↦ Vašo pametno stran in trgovino povežemo v omrežje do 212 pametnih mest. ✔ Vse informacije so vam na voljo na telefonski številki: 031 796888

Hodoš eMesto
@hodos
Emesto je namenjeno digitalizaciji območja občine Hodoš. Tukaj najdete vsebine, ki jih objavljajo lokalna podjetja, kmetije, društva in prebivalci. Če želite vsebino dodati to storite iz svojega profila, tako da pri objavljanju vsebine dodate trend #Hodoš.

Dobrova - Polhov Gradec eMesto
@dobrovapolhovgradec
Emesto je namenjeno digitalizaciji območja občine Dobrova - Polhov Gradec. Tukaj najdete vsebine, ki jih objavljajo lokalna podjetja, kmetije, društva in prebivalci. Če želite vsebino dodati to storite iz svojega profila, tako da pri objavljanju vsebine dodate trend #Dobrova - Polhov Gradec.