Članek
Žajbelj
Objavljeno Jul 01, 2014

Tokrat malo bolj poznana začimba. 

Kaj je žajbelj?

Žajbelj sodi v družino ustnatic, znotraj te pa obstaja veliko različnih vrst (znanstveniki so jih našteli 750!). V preteklosti so bile v uporabi mnoge, v zadnjem času pa so bolj izpostavljene. Tako na naših travnikih rasteta muškatna kadulja in travniška kadulja. Obe sta bili včasih v uporabi kot zdravilni rastlini in njuno zdravilno moč so nadvse cenili.

Kaj je v žajblju?

Žajbelj ima svojevrstno aromatično balzamično aromo, kar je posledica součinkovanja različnihučinkovin v žajblju.

Našvrtni žajbelj vsebuje do 2,5% eteričnega olja, v katerem so med drugim tujon, cineol, borneol, kampfer, pinen, salven in linalol. Žajbelj vsebuje tudi čresnovine in grenčine, bioflavonoide in steoride.

Na moč in sestavo eteričnegaolja vplivajo tla, toplota in sončna svetlova, podobno kot pri ostalih ustnataricah.

Kako žajbelj deluje?

- protivnetno

- pri prehladih

- adstrigetno (zmanjšuje izločanje krvi, potu, sline)

- za ženske težave

- za prebavo

- za urogenitalni trakt

- za boljši spanec

- pomaga pri premagovanju raka (čaj)

- proti slabemu zadahu

Morebitne nevarnosti pri uporabi

- ni rastlina za vsak dan, lahko pa se jo uporabi nekajkrat na teden, vendar ne več kot 15g listov na dan

- toksični odmerek eteričnegaoljaje 2g

- nosečnice lahko čajin žajbelj v obliki začimbeuporabljajo krajši čas, odsvetovana pa je uporaba alkoholnegaizvlečka, ker lahko povzroči splav

- lahko se uporablja prevretek (natančno 3 min rahlega vrenja) ali poparek

- žajblja ne smejo uporabljati epileptiki inljudje spovišanim krvnim pritiskom, osebe z diabetesom morajo biti previdne pri uporabi čaja

- čeob čaju zaužijete pomirjevalo ali uspaval, se lahko njun učinek poveča

Uporaba v kulinariki

- Saltimbocca a la romana (drobni telečji zrezki z žajbljem in šunko)

- svaljki z maslom in žajbljem (na hitro popečemo na maslu, solimo, prelijemo čez njoke, riž, krompir, testenine)

- odišavijo odojka, telečje meso, pečena jetra, fižalove jedi, omake za testenine in polento

- začimba za vse jedi, ki setežko prebavljajo 

- za jajčevce, krompir, razni siri, enolončnice z bučami, jedi iz stročnic, paradižnikove omake ter kruh in polento

- za energetsko čiščenje prostorov

Gojenje

Žajbelj prvotno izviraizmediteranskega prostora, vendar sedanesgoji skoraj povsod po svetu.

Večina vrst je pezimno trdna. Rastlinazraste grmičasto do višine kolen in ima sivozelene klobučevinaste liste, dolge od 5 do 9cm. Uspeva več let zapored in običajno ga zamenjamo na 4 do 5 let, ko njegovi oleseneli deli postanejo preveliki. Cveti od junija do avgusta v svetlo modri, modrovijolični, beli ali roza barvi.

Dobro se ujame s/z...

... šetrajem, ingverjem, česnom, čebulo,kumino, luštrekom, lovorjem, majaronom, peteršiljem, zeleno, timijanom, rožmarinom, poprom, limonino lupinico. 

Navedeno velja, pod pogojem, da žajbelj uporabimo zelo varčno. V nasprotnem, če torej želimo uporabiti večžajblja, raje upoštevajmo, daje ta "primadona izrazit solist".

Povzeto iz knige Ščepec rešitve

Navaden žajbelj

Rdeči žajbelj

Pisani/dvobarvni žajbelj- bolj blagega okusa

Ananasov žajbelj- diši po ananasu, vendar samo dokler je svež- primeren za sladice

Ana, ti javim in sporočim kako je pri meni, vendar šele drugo leto spomladi, če se spomnim.

Klavdija, jaz sem ga imela dvakrat, enkrat sem ga prenesla v posodi v hišo, ampak tudi ni preživel. Res je pa pri nas pozimi v hiši 0 stopinj ali celo manj.

Ana, je možno to glede listov. Ananasov na sliki je moj lanski, mi je tudi preminil, vendar sem letos kupila novega in tega ne bom posadila v gredico ampak ga bom imela kot lončnico, saj ni prezimen.

Dajana, mi delamo karamelno mleko z žajbljem. Ali pa damo žajbelj v vroče mleko, malo počakamo in v toplo mleko dodamo med. En pol mojih otrok ga ima rado. :)

Imam dve vrsti žajblja, različna sta le v širini listov, vsaj na zunaj je tako videti. Imela sem tudi ananosovega, pa je preminil. Lep je, in lepo diši.

Da, vem Dajana, sem prebrala. Poizkusi ananasov žajbelj, ima res samo močan vonj po ananasu. Pa ne uporabljaj suhega žajblja, ker je močnejši kot svež, ter uporabljaj dvobarvnega, ki je tudi bolj blagega okusa, ampak v zelo malih količinah, da se privadiš, če seveda si želiš.

Ojoj, Klavdija... A veš, da mi gre ob žajblju kar na bruhanje? Zakaj? Celo otroštvo sem morala piti žajbljevo mleko, takoj ko sem zakašljala. Šele zdaj se počasi privajam na to, da se ga ne uporablja samo za ta namen... Tega mleka pa nikoli več ne bi spila...