Članek
V kuhinji - kuhanje
Objavljeno Aug 07, 2014

Ni pomembno, ali dobimo sestavine na vrtu, pri kmetu, v gozdu ali kupimo v trgovini. Brez nekaterih skoraj ne moremo shajati. Sedaj se žal ne bom ozirala, kaj kdo je, saj so te sestavine poceni, ter se da iz njih pripraviti kar nekaj jedi.

- testenine: za vse kuharske začetnike so nenadomestljive, saj so hitro skuhane in se jih lahko pripravi na različne načine. Za njihovo pripravo potrebuješ eno, največ dve posodi. Če se želi narediti narastek iz njih, največ 3. Vendar to ni veliko posod. Prav tako so primerne kot glavna jed, ali solata. Iz njih se naredi veliko različnih jedi, če le imaš nekaj idej. Ne potrebuješ niti veliko znanja. Tudi omake so lahko različne in ko zamenjaš polivko ali omako, je že skoraj čisto nova jed. Osnova pa so testenine.

- riž: riž je lahko priloga, iz njega naredimo ogromno različnih rižot, rižev narastek, lahko pa ga uporabimo za riževo smetano, ali riževo moko. Je ravno toliko uporaben kot testenine.

- omake in polivke: so nepogrešljive za hitra kosila ali večerje. Lahko jih kupimo, lahko jih naredimo sami. Primerne so za k testeninam, rižu, krompirju in drugim jedem. Idej nikoli ne zmanka.

- sol: nekdo govori, da je sol zdrava, spet drugi da ne. Če se jo uporablja v normalnih količinah in se ne pretirava z njo, ne more škodovati.

- začimbe: več začimb ko imamo, več različnih kombinacij lahko naredimo. Če naprimer naredimo navadno rižoto, vendar dodamo indijske začimbe, ne moremo reči, da je navadna rižota.

- sladkor: o njemu je tudi veliko besed že bilo izgovorjenih. Tukaj pod sladkor mislim vse vrste sladkorja, sladkornih naromestkov in sladkih sirupov. Nekaj že mora biti zdravo ali primerno za vas za občasno uporabo.

- med: lahko nadomesti sladkor, lahko pa je odličen zajtrk.

- kava/čaj: najboljša je voda, vendar če ne morete brez kave ali čaja, potem morate tudi to imeti pri sebi. Če pijete čaj, vam priporočam, da če lahko pijete grenkega, da pijete grenkega, saj vas bo tako bolj odžejal.

- sadje in zelenjava: tudi to je nepogrešljivo v kuhinji

 

Kaj pa imate še vi v svoji kuhinjski omarici, hladilniku ali shrambi, kar bi morali imeti vsi? Tokrat je govora samo o kuhanju, o peki pa še naslednjič.

Dobra žlica vedno v akciji, če ne v živo pa na blogu ali FB strani.

Njami!

Andrej, a so učke začele ratovat podobne japončkovim učkom?

Nataša, hvala tudi za ta recept. Kruh mi uspe tudi po domače, po starem z mesenjem naredit, vendar to je že druga zgodba.

AT

Jaz pa imam najraje rižote, pred leti sem jedel na vsakem koraku, pa so mi jih potem odsvetovali, ker sem začel dobivati poševne, mandeljem podobne oči. :D :D

Hvala Nataša.