Lani je bilo vsaj pri nas ogromno sliv, letos jih je manj. Te, kolikor jih je ostalo bodo pojedli ptiči ali pa se bodo črvive znašle na tleh. Da ne propadejo vse, lahko iz njih naredimo cmoke.
Slivovi cmoki
Sestavine:
1 kg krompirja
2 jajca
2 skodelici moke
1 skodelica sliv
5 dag masla
Potek dela:
Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo do mehkega. Ko je kuhan ga odcedimo čisto do suhega, ter zmečkamo, ko je še topel dodamo maslo (po občutku). Ko se krompir ohladi, dodamo jajca, zmešamo. Testu dodamo moko, da se ne paca več, mešamo hitro, saj drugače postane masa če mešamo dolgo mokra in je potrebno dodati več moke. Ko je testo narejeno, vzamemo košček testa, ga raztegnemo, damo na sredino slivo in oblikujemo kroglico. Testa naj ne bo preveč ne premalo (vsaj 0,5cm okoli slive na debelo- glej slike). Ko so cmoki narejeni pripravimo slan krop, v katerega damo cmoke in jih skuhamo.Kuhamo jih še 5min potem, ko priplavajo na površje, kuhane vzamemo iz vode. Zabelimo jih z drobtinicami prepraženimi na maslu ali olju, lahko pa postrežemo jih s slivovo marmelado.
Lahko jih naredimo več, zložimo na pomokano desko, damo v zamrzovalnik in zamrznemo. Zamrznjene damo v vrečko in tako se ne bodo sprijeli in jih bomo lahko naslednjič dali kuhati toliko, kolikor bomo jih potrebovali.
Aug 18, 2014