Članek
Kuharski podvigi
Objavljeno Sep 12, 2014

Prejšnji teden sem bila cel dan v razmišljanju. Ta teden v torek sem namreč kuhala za nekega gospoda, ki je tudi kuhar. Kuhala sem v pravi kuhinji. Imela sem neke vrste preizkus. Ker pa je bilo to prvič zame, sem imela problem z menijem, saj sem ga morala sestaviti sama. No, že na prvem, spoznavnem sestanku sva se delno dogovorila kaj si želi, in tisto, kar sem predlagala na tem sestanku sem vedela že vnaprej, ostalo pa je bilo težje. Zaželel si je štruklje in porove juhe. Sama sem predlagala kot predjed testenine z žajbljevim maslom in slanino. Potrebovala pa sem še nekaj mesnega poleg štrukljev in sladico. Po nekaj dneh intenzivnega premišljevanja mi je uspelo dodati k štrukljem mesne kroglice, pa tudi sladico mi je uspelo ustvarit. Kuhanje mi je uspelo, vendar, če bi se še malo potrudila, bi bilo še boljše. Žal končnih izdelkov nisem uspela fotografirati, čeprav sem imela s seboj fotoaparat, vendar je šlo vse skupaj prehitro. Da pa boste lahko še sami uživali v mojem meniju vam ga bom predstavila.

 

MENI:

topla predjed: Testenine z žajbljevim maslom in slanino

juha: Porova juha

glavna jed: Gluhi štruklji z mesnimi kroglicami

sladica: Maskarponejeva krema z vanilijo in karamelno kremo s cimetom

 

SLADICA: Maskarponejeva krema z vanilijo in karamelno kremo s cimetom

8 žlic sladkorja karameliziramo in zalijemo z 1 - 1,5dL sladke smetane, ter povremo, da nastane kremasta zmes, pustimo, da se malo ohladi, dodamo cimet in premešamo.

Sladki smetani dodamo vanilijino aromo in mleto vanilijo ali samo vanilijina semena, stepemo, dodamo mascarpone in zmešamo v homogeno zmes.

Z obema masama napolnimo kozarca in sicer tako, da najprej damo noter mascarponejevo kremo, nato karamelno kremo in spet mascarponejevo kremo. Lahko naredimo tako, da se karamela vidi, ali pa ne. Po vrhu posujemo z grenkim kakavom v prahu.

Hvala Ana. Obema, tebi in Zlobnemu pa želim dober tek.

Jaz bi se pridružila Zlobnemu pri sladici: morda bi kar za predjed, glavno jed in sladico eno veliko skledo solate, če bi bilo v njej še kaj fižola, mi pa sploh ne bi nič več manjkalo :) ;) Zelo sem vesela, Dobra žlica, da ti je uspelo skuhati tako, da so bili tisti, pred katerimi si se morala izkazati, zadovoljni! :)

Zlobni glede zelenjave oz solate sem se posvetovala o osebo, ki je že nekaj časa v tem poklicu in mi je rekla, da ni potrebno. Glede sladice pa tako, čeprav je noter sladkor in sladka smetana sama sladica ni sladka, ter tudi ni tako nezdrava kot zgleda na prvi pogled in v gostilni ne moreš ponudit solato z veliko količino česna in čebule.