NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

PTUJ: Predsednik Društva SKZ - Slovenska kmečka zveza: Miroslav Kosi kandidira v volilni (območni) enoti Ptuj
Marjan Podobnik: nadaljevali bomo tam in tako, kot smo začeli 12. maja 1988 v Unionski dvorani
Marko Cigler, nagovor, 130-letnica SLS, programski kongres in predvolilno srečanje PoS
Nosilec liste za svet KGZS v volilni enoti Nova Gorica je Luka Leskovec
BREŽICE: v volilni enoti Brežice v nedeljo, 4. oktobra 2020, obkrožite št. 2 za svet zbornice in št.3. za svet obm. zbornice
POSTOJNA: Za svet območne zbornice Postojna se kandidati Društva SKZ - Slovenska kmečka zveza nahajajo na listi pod št. 3
Novi predlog SKP 2023-2027 je nesprejemljiv
CELJE: Nosilec liste Društvo SKZ - Slovenska kmečka zveza za svet območne enote Celje je Jože Kotnik iz Kraberka.
Ključno je, da člani zbornice greste na volitve, še bolj pomembno pa je, da izberete pravo listo, vam sporoča Boža Herek!
ALI SE BOMO SLOVENSKI KMETJE ŠE PRAVOČASNO ZBUDILI?
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
September 2022
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Marko Cigler, nagovor, 130-letnica SLS, programski kongres in predvolilno srečanje PoS

Društvo Slovenska kmečka zveza
15.03.2022 08:01 (Mar 15, 2022)

Marko Cigler, podpredsednik Slovenske kmečke zveze, je v nagovoru poudaril: "Za povečanje samooskrbe, z hrano iz slovenskega podeželja za vse državljane je eno izmed temeljnih izhodišč za prihodnji razvoj Slovenije".


Več o tem v nagovoru iz programskega kongresa, Celje, 12.4.2022  https://youtu.be/lhzHH8QioJQ 

SLOVENIJA IMA POTENCIAL, DA SE SAMA OSKRBUJE, VENDAR GA NE IZKORISTI

Društvo Slovenska kmečka zveza
15.03.2022 07:57 (Mar 15, 2022)

Franc Küčan pravi, da bi bila situacija s pšenico danes drugačna, če bi imeli v Sloveniji dobro politiko do pšenice in če bi v Gospodarski zbornici Slovenije bili odnosi urejeni: “V Sloveniji bi se danes lahko pogovarjali o približno 150.000 tonah pšenice, to je več kot 70 odstotkov samooskrbe. Ampak, ker se sprenevedamo, ker nam je cilj izigrati kmete, proizvajalce vse od leta 2007 oziroma 2008, ko so začeli hudi pritiski, je situacija takšna, kot je.”

V celoti si članek preberite:

https://maribor24.si/slovenija/dnevna-psenice-za-200-evrov-za-tono-vec-ne-bo

SKZ ZAHTEVA SKLIC IZREDENE SEJE SVETA KGZS

Društvo Slovenska kmečka zveza
10.03.2022 09:03 (Mar 10, 2022)

Društvo Slovenska kmečka zveza in Slovenska kmečka zveza pri SLS sta, zaradi skrajno kritičnih razmer v kmetijstvu in necelovitega ukrepanja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v zvezi s povišanjem cen energentov, semen, gnojil in sredstev za zaščito rastlin, v času epidemije covida-19, stanja odkupnih cen kmetijskih pridelkov in dodatno še krize v Ukrajini, podali zahtevo za nujen sklic izredne seje Sveta Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Nastala situacija kmetom v številnih panogah ne omogoča niti pokrivanja osnovnih stroškov, kar peha v obup na tisoče slovenskih kmetov. »Zahtevamo, da se nemudoma opravi temeljita razprava ter sprejmejo sklepi, ki bodo od Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Vlade Republike Slovenije zahtevali takojšnje odločno ukrepanje v obliki razbremenitve kmetij in zagotovili dohodki za dostojno preživetje kmetij, kar je predpogoj, da se poveča tudi pridelave hrane, izboljša prehranska varnost in prepreči, da bi v primeru zap

POŠTENO POSLOVANJE V VERIGI PRESKRBE S HRANO

Društvo Slovenska kmečka zveza
21.01.2022 13:01 (Jan 21, 2022)

POŠTENO POSLOVANJE V VERIGI PRESKRBE S HRANO

V Slovenski kmečki zvezi pri SLS (SKZ pri SLS) podpiramo izjavo za javnost, ki jo je posredoval varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič. Akcijska ponudba govejega mesa po izredno nizki ceni, po kateri tako kvalitetnega mesa z blagovno znamko IK Slovenija, ni mogoče pridelati/vzrediti, ima negativen vpliv na oblikovanje odkupnih cen v prihodnje, predvsem pa razvrednoti delo rejcev (pridelovalcev) ter tudi razvrednoti pomen kvalitetne, lokalno pridelane hrane kot strateške dobrine in vnaša dodatno nezadovoljstvo v odnose med deležniki preskrbe s hrano.

Tako v interesu rejcev kot potrošnikov je, da je poznana sledljivost mesa in imajo tudi informacijo da so vsi deležniki v tej verigi poslovali pošteno ter da je tudi pridelovalec (v konkretnem primeru rejec) prejel pošteno plačilo za svoje blago.

Izjavo si lahko v celoti preberete na povezavi: https://bit.ly/3fMDJmO

O omejitvi uporabe natrijevega nitrita (E250) v mesnopredelovalni industriji v korist splošnega zdravja prebivalcev

Društvo Slovenska kmečka zveza
17.01.2022 11:50 (Jan 17, 2022)

Odgovor Vlade RS na pobudo državnega svetnika DS RS in člana Slovenske kmečke zveze pri SLS Branka Tomažiča o omejitvi uporabe natrijevega nitrita (E250) v mesnopredelovalni industriji v korist splošnega zdravstvenega stanja prebivalcev si v celoti lahko preberete na povezavi:
https://bit.ly/3nnMYxU

POSVET O PREHRANSKI VARNOSTI KOT STRATEŠKI DOBRINI

Društvo Slovenska kmečka zveza
13.12.2021 17:38 (Dec 13, 2021)

 REPUBLIKA SLOVENlJA DRŽAVNI SVET

 Komisija Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vabi na

 

 POSVET O PREHRANSKI VARNOSTI KOT STRATEŠKI DOBRINI

Ljubljana, 17. december 2021, ob 10. uri, dvorana Državnega sveta Republike Slovenije, Šubičeva 4.

!!! Zaradi razmer v zvezi z epidemijo covid-19 je vstop v stavbo parlamenta omejen in mogoč izključno za vabljene ob upoštevanju pogojev PCT. Dogodek se bo snemal in ga boste lahko spremljali v živo na https://drzavnisvet.si/ in prek povezave na spletni strani S-TV Skledar (YouTube in Twitter)!!!

Globalne razmere kažejo, da postaja hrana ključna geostrateška surovina in bo skupaj z vodo usmerjala prihodnost sveta. V pričakovanih negotovih razmerah nestabilne oskrbe s hrano na globalni ravni postaja vprašanje lokalne, regionalne in državne samooskrbe s hrano zelo pomembno. Znano je, da slovenska pridelava ne pokriva naših potreb po kmetijsko-živilskih proizvodih. Zastavlja se vprašanje, kako povečati prehransko varnost in tudi, ali

SKZ pri SLS: Brez dodatnih sredstev za kmetijstvo bo v naslednjih letih v Sloveniji propadlo na tisoče kmetij

Društvo Slovenska kmečka zveza
25.11.2021 16:25 (Nov 25, 2021)

V Slovenski kmečki zvezi pri SLS z zaskrbljenostjo in razočaranjem ugotavljamo, da je v predlogu novega Strateškega načrta SKP 2023 – 2027 in v državnem proračunu za obdobje 2022-2023 za potrebe kmetijstva zagotovljenih bistveno premalo sredstev, da bi lahko zgotovili obstoj in razvoj kmetij, ki imajo pogoje za tržno pridelavo hrane, a jim zaradi neustrezne slovenske kmetijske politike grozi propad, nadaljnje odhajanje mladih s podeželja in praznjenje ter zaraščanje podeželja. Posledično se bo dodatno zmanjševala samooskrba s hrano in prehranska varnost, v primeru daljše zapore meje pa bi sto tisoče državljanov Slovenije lahko doletela lakota.  

V SKZ pri SLS pozdravljamo soglasno sprejeti sklep na današnji seji Sveta Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, da se od slovenske vlade zahteva zagotovitev dodatnih 380 milijonov sredstev v naslednji finančni perspektivi, saj v nasprotnem primeru številni dobri predlogi v novem programu ostajajo le lepe želje na papirju.

Slovenska kmečka zve

Novi predlog SKP 2023-2027 je nesprejemljiv

Društvo Slovenska kmečka zveza
24.11.2021 11:44 (Nov 24, 2021)

V današnjem Kmečkem glasu si lahko preberete v rubriki "Prejeli smo" pismo Branka Tomažiča, državnega svetnika DS RS za kmetijstvo in član Sveta KGZS.

Vabilo k spremljanju posveta: Trajnostno kmetijstvo, ki nas lahko prehrani

Društvo Slovenska kmečka zveza
23.11.2021 14:09 (Nov 23, 2021)

Že nekaj časa je jasno, da v kolikor bo človeštvo nadaljevalo po trenutni poti, to najverjetneje vodi do kaskadnih ekoloških in podnebnih prelomnic in korenito spremenjenega okolja. Ob zavedanju tega se je Evropska unija zavezala preoblikovanju evropske družbe in gospodarstva na gospodaren, pravičen in socialno uravnotežen način, da bi do leta 2050 dosegla podnebno nevtralnost. Vendar je pot do tam polna izzivov za vse sektorje in dele naših družb.

Prehrambni sektor pri tem ni nobena izjema. Ključnega pomena je, da bo zmanjševanje onesnaževanja povezano z razvojem in uporabo novih tehnologij in metod za proizvodnjo, predelavo, transport in pakiranje hrane ob sočasnem ohranjanju gospodarske konkurenčnosti. Poleg tega, da mora biti hrana pridelana na okoljsko sprejemljiv način, je mora biti tudi dovolj in po taki ceni, da bo dostopna vsakomur. Tako bodo doseženi tako podnebni cilji kot dobrobit državljanov.

Odpirajo se številna vprašanja, kot so na primer:

- Kakšen je pomen kratkih prehr

SKZ pri SLS: Zaradi alarmantnih razmer zahtevamo dodatna sredstva za kmetijstvo ali pa bo vseslovenski protest

Društvo Slovenska kmečka zveza
03.10.2021 16:28 (Oct 03, 2021)

Ljubljana, 3. oktober 2021 – Zaradi alarmantnih razmer v več kmetijskih panogah, posebno za srednje velike in manjše kmetije, še posebno v hribovsko višinskih in drugih območjih z omejenimi dejavniki, Slovenska kmečka zveza pri SLS (SKZ pri SLS) zahteva takojšnje ukrepanje vlade, sicer bo v nekaj letih propadlo na tisoče slovenskih kmetij.

Brez dodatnih minimalno 380 milijonov evrov sredstev za kmetijstvo v naslednjih 5 letih je po mnenju SKZ pri SLS popolnoma nemogoče uspešno prilagajati slovensko kmetijstvo novim okoljskim in tržnim razmeram, ohraniti mlade na kmetijah, povečati samooskrbo Slovenije z domačo hrano ter ohranjati obdelano in poseljeno podeželje.

SKZ pri SLS je na včerajšnjem srečanju v okviru jesenskega kmetijsko obrtnega sejma v Komendi v celoti podprla zahteve Kmetijsko gozdarske zbornice (KGZS) in drugih kmečkih organizacij za pridobitev dodatnih minimalno 380 milijonov eur sredstev za kmetijstvo v naslednjih 5 letih.

Če ta zahteva do vključno 31. oktobra ne bo ur

VABILO NA STOJNICO SKZ NA SEJMU V KOMENDI

Društvo Slovenska kmečka zveza
30.09.2021 09:34 (Sep 30, 2021)

Ta vikend bo od petka 01. oktobra 2021 do nedelje, 03. oktobra 2021, potekal Jesenski kmetijski obrtni sejem v Komendi.

petek, 1. 10. 2021 od 10. do 19. ure

sobota, 2. 10. 2021 od 9. do 19. ure

nedelja, 3. 10. 2021 od 9. do 18. ure

Na sejmu bo s svojo stojnico sodelovalo tudi Društvo SKZ – Slovenska kmečka zveza. Vabimo vas, da nas obiščete in izkoristite možnost za srečanja, pogovor, kozarček domačega...

Vabljeni, da obiščete tudi ostale razstavne prostore številnih kmetov, rokodelcev, obrtnikov in podjetnikov, ki v Komendo množično prihajajo iz celotne Slovenije. Komendski sejem je drugi največji sejem v Sloveniji in vse bolj atraktiven za sodelujoče in obiskovalce. Sejmi, kot je ta v Komendi, so dokaz, do so podjetniki, obrtniki in kmetje gonilna sila našega gospodarstva.

V soboto, 2. 10. 2021 ob 10. uri bo v soorganizaciji Inštituta dr. Antona Korošca tudi pogovor o vprašanjih kmetijstva in razvoja podeželja Slovenije in EU, s poudarkom na skupni kmetijski politiki (SKP). Kdor

SKZ pri SLS vztraja na zagotovitvi dodatnih 380 milijonov evrov za kmetijstvo

Društvo Slovenska kmečka zveza
23.09.2021 14:59 (Sep 23, 2021)

Ljubljana, 23. september 2021 - V Slovenski kmečki zvezi pri Slovenski ljudski stranki (SKZ pri SLS) in Društvu SKZ-Slovenska kmečka zveza smo se vedno zavzemali za kmetice, kmete ter podpirali kmetijstvo in razvoj podeželja. Tudi na zadnji seji Sveta KGZS so nekateri ugotavljali, da so se razmere za kmete in kmetijstvo drastično poslabšale, odkar v parlamentu ni več kmetov. Teh pa ni, odkar v parlamentu ni SLS. 

Veseli smo, da je na pobudo svetnikov KGZS iz vrst SKZ pri SLS prišlo do odločitve Sveta KGZS, da se zahteva minimalno 380 milijonov eur dodatnih sredstev za kmetijstvo v naslednjih 5 letih. Na osnovi te zahteve in dveh kmečkih protestov so bili narejeni prvi majhni premiki pri odnosu vlade do kmetijstva, ki pa so odločno premajhni. Zato posebno ob dejstvu, da se za številna druga področja namenjajo zelo velika sredstva, vztrajamo pri zagotovitvi celotnih dodatnih 380 milijonov evrov za kmetijstvo. V nasprotnem primeru bomo aktivni soorganizatorji vseslovenskega kmečkega prote

ALI SE BOMO SLOVENSKI KMETJE ŠE PRAVOČASNO ZBUDILI?

Društvo Slovenska kmečka zveza
15.09.2021 13:18 (Sep 15, 2021)

Kmetje se moramo zavedati, da imamo ob trenutnem stanju v parlamentu in vladi, kar se tiče kmetijstva pravzaprav samo dve možnosti: ali izvolimo svoje predstavnike v parlament in jih po možnosti dobimo tudi v vlado ali pa protestiramo na cesti. Včasih je potrebno tudi oboje. Za doseganje bistvenih sprememb po eni in/ali drugi poti pa je potrebno doseči čim večjo enotnost kmetov – enoten nastop različnih kmečkih organizacij v zadnjih mesecih je spodbuden – in se odlično organizirati. To nam dokazujejo ne le francoski, nemški in drugi kmetje, pač pa tudi naše lastne izkušnje:

1.      ko smo 12. maja 1988 slovenski kmetje ustanavljali prvo povojno politično stranko Slovensko kmečko zvezo, se je zatreslo ne le pri takratnem kmetijskem ministrstvu, ampak celotni takratni socialistični slovenski vladi, odmevalo pa je tudi v Beogradu. Hitro so bile dosežene prve pozitivne spremembe za kmete in kmetijstvo.  

2.      Ko smo 1989 zaradi katastrofalno nizke cene mleka protestno množično brezplačn

ZAKAJ SE NADALJUJE NEODGOVORNA POLITIKA DO KMETA IN KMETIJSTVA TER SAMOOSKRBE S HRANO

Društvo Slovenska kmečka zveza
15.09.2021 13:15 (Sep 15, 2021)

Na zadnji seji Sveta KGZS (v nadaljevanju je bila prekinjena) smo sprejeli enotno zahtevo, da se kmetijstvu nameni dodatnih več sredstev v višini 380 milijonov in tak predlog Skupne kmetijske politike (SKP) kot je sedaj ne podpiramo. Na račun  epidemije se je vsem veliko pomagalo, nekaj tudi kmetijstvu, vendar pa smo v Načrtu za okrevanje in odpornost bili izigrani in nismo pridobili nič sredstev. Tudi kmetijstvo potrebuje sredstva za obnovo in razvoj, saj bomo le tako lahko zagotovili prehransko varnost in se prilagodili novim zahtevam kmetovanja. Predlog SKP za obdobje 2023 – 2027 ni bil dobro pripravljen in ne upošteva priporočil kmetov in številnih kmetijskih strokovnjakov. Prav zato je toliko pripomb, negodovanja in nasprotovanja. Dosedanja SKP ni dala željenih rezultatov kar je absolutno dokazljivo in za kar nosi največjo odgovornost takratni minister Dejan Židan. Posledice neustrezne dosedanje SKP so slabši dohodkovni položaj kmeta, zaradi katerega se kmetovanje opušča, samooskr

SLOVENSKI STRATEŠKI NAČRT ZA IZVAJANJE SKUPNE KMETIJSKE POLITIKE (SKP) GRE V NAPAČNO SMER

Društvo Slovenska kmečka zveza
06.09.2021 15:30 (Sep 06, 2021)

Strateški načrt za izvajanje skupne kmetijske politike (SKP) 2021-2027 je temeljni in najpomembnejši dokument, ki bo odločilno in dolgoročno vplival na to, kako se bo razvijalo slovensko kmetijstvo in podeželje ter kakšen bo položaj kmetov in družinskih kmetij kot nosilcev pridelave hrane in obdelanega ter poseljenega podeželja.

Prejšnja SKP ni prinesla obljubljenih in pričakovanih rezultatov. To je dokazljivo dejstvo. V SLS in SKZ pri SLS smo tudi pred sprejetjem prejšnjega načrta pravočasno opozarjali na neustreznost in predstavili strokovno utemeljene predloge, vendar nismo bili slišani.  Bojimo se, da bo z novo strategijo podobno. Oddaljujemo se od prave poti.

Nova SKP 2023-2027 mora po prepričanju SKZ pri SLS sloneti na slovenskem kmetijstvu, ki bo zagotavljalo čim večjo pridelavo hrane, zagotavljalo prehransko varnost z bistvenim povečanjem samooskrbe z lokalno pridelano hrano, krepilo družinske kmetije in spodbujalo mlade, da ostanejo na kmetijah ter ohranjajo obdelano in poselj

SLS PODPIRA KMEČKI PROTEST IN IZRAŽA ZADOVOLJSTVO, DA SO VZTRAJNA PRIZADEVANJA VZPODBUDILA PRVE RESNE POZITIVNE SPREMEMBE

Društvo Slovenska kmečka zveza
26.08.2021 13:23 (Aug 26, 2021)

Včerajšnji kmečki protest, v katerem so kot nosilci sodelovali tudi številni člani SLS, bo očitno prinesel prve resne pozitivne vladne spremembe za slovensko kmetijstvo. Po besedah kmetijskega ministra dr. Jožeta Podgorška se sredstva za plačilo na hektar kmetijskih površin ne bodo zmanjšala, zagotovljen pa bo tudi del potrebnih sredstev za investicije v kmetijstvu za prilagajanje novim tržnim in podnebnim razmeram.

Ta delna pozitivna sprememba pri odnosu Vlade RS do kmetijstva je bila dosežena zaradi usklajenega in skupnega delovanja vseh glavnih stanovskih, strokovnih in drugih organizacij, ki se zavedajo pomena slovenskega kmetijstva za zagotavljanja samooskrbe s hrano ter obdelanega in poseljenega podeželja. Zato čestitamo vsem sodelujočim partnerjem, ki so se kljub posameznim različnim pogledom uspele uskladiti v zahtevah, ki so za slovenske kmete in večjo samooskrbo s hrano najpomembnejše.

Za uresničitev obljubljenega in za dosego drugih pozitivnih sprememb bo izredno pomembno, d

SLS: ZA SLOVENSKE KMETE IN KMETIJSTVO JE NUJNO ZAGOTOVITI BISTVENO VEČ SREDSTEV

Društvo Slovenska kmečka zveza
25.08.2021 14:10 (Aug 25, 2021)

Predlog nove skupne kmetijske politike (SKP) za obdobje 2023 – 2027 je bil slabo pripravljen. SLS, Slovenska kmečka zveza pri SLS in svetniki Društva SKZ-Slovenska kmečka zveza v KGZS smo v javni razpravi zahtevali bistvene spremembe s ciljem zagotavljanja večje konkurenčnosti slovenskih kmetov, večjega zanimanja mladih za kmetovanje tudi na manjših in srednje velikih kmetijah in s tem zagotavljanja večje samooskrbe Slovenije z lokalno pridelano hrano. Za namakanje, rastlinjake, zaščito pred naravnimi ujmami, prenovo hlevov in druge prilagoditve na spremenjene zahteve potrošnikov in podnebne spremembe je odločno premalo sredstev. Zato zahtevamo od Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Vlade RS, da nujno zagotovijo dodatna sredstva sicer tisočem slovenskih kmetij grozi propad.

Dosedanji načrt SKP ni prinesel zaželenih rezultatov, zaključila pa se je tudi javna razprava o SKP za obdobje 2023 – 2027. Slovenska kmečka zveza pri SLS, svetniki Društva SKZ-Slovenska kmečka zve

ODGOVOR VLADE RS VEZAN NA VPRAŠANJE DRŽAV.SVETNIKA IN ČLANA SKZ PRI SLS BRANKA TOMAŽIČA GLEDE DEBIROKRATIZACIJE V KMETIJSTVU

Društvo Slovenska kmečka zveza
23.07.2021 13:47 (Jul 23, 2021)

Datum:20. 7. 2021

Odgovor na pobudi Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za pripravo načrta debirokratizacije v kmetijstvu

Komisija Državnega sveta Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je Vladi Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Vlada RS) posredovala pobudi za pripravo načrta debirokratizacije v kmetijstvu, ki ju je Komisija Državnega sveta Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obravnavala in podprla na 30. seji dne 18. 6. 2021:

1. Vlada Republike Slovenije naj pripravi časovno opredeljen načrt debirokratizacije na področju kmetijstva v sodelovanju z vsemi zainteresiranimi deležniki.
2. Z načrtom naj se seznani Komisijo Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
 

Vlada RS v nadaljevanju podaja odgovor na pobudi.

Pri izvajanju ukrepov kmetijske politike nosilci kmetijskih gospodarstev izpolnjevanje pogojev za posamezne ukrepe, predvsem vodenje posameznih evidenc in sporočanje sprememb, ki nastanejo p

NARAVNE UJME NE MOREJO NIKOLI TOLIKO ŠKODITI SLOVENSKEMU KMETU KOT NESPAMETNA KMET.POLITIKA IN RAVNODUŠNOST VLAD DO KMETA!

Društvo Slovenska kmečka zveza
21.07.2021 22:22 (Jul 21, 2021)

Jutri, 22. julija 2021, lahko ob 11. uri prisluhnete
Branku Tomažiču (državnemu svetniku Republike Slovenije (DS RS) za kmetijstvo, izvoljenemu svetniku Društva SKZ-Slovenska kmečka zveza pri KGZS ter nekdanjemu poslancu Državnega zbora RS in članu SKZ pri SLS) in
Cirilu Smrkolju (nekdanjemu Ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter nekdanjemu poslancu Državnega zbora RS in članu SKZ pri SLS),
ki bosta spregovorila o stanju v kmetijstvu, ki je katastrofalno in v pomembnem delu gre žal v smeri propadanja.
Slovensko kmetijstvo naj bi zagotavljalo čim večjo pridelavo hrane, zagotavljalo prehransko varnost, povečalo samooskrbo z lokalno pridelano hrano in spodbujalo mlade, da ostanejo na kmetijah ter ohranjajo obdelano in poseljeno podeželje.
Tako delovanje kot je sedaj preprosto ni učinkovito in potreben je razmislek vsakega v smeri kaj lahko kot posameznik ali funkcionar naredi za naše slovensko kmetijstvo in podeželje.
Tiskovno konferenco boste lahko spremljali preko spletne aplikac

IZPLAČILO FINANČNEGA NADOMESTILA ZARADI IZPADA DOHODKA PRIDELOVALCEM JEDILNEGA KROMPIRJA ZARADI POSLEDIC EPIDEMIJE COVID-19

Društvo Slovenska kmečka zveza
16.07.2021 13:57 (Jul 16, 2021)

Anton Čebular, svetnik Društva SKZ – Slovenska kmečka zveza pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) in član Slovenske ljudske stranke (SLS) opozarja na pozno izplačilo finančnega nadomestila pridelovalcem jedilnega krompirja zaradi izpada dohodka za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. marca 2021 zaradi posledic epidemije covid-19, saj jih s tem postavlja v neenak položaj z ostalimi prejemniki državnih pomoči iz naslova finančnih nadomestil kmetijskim panogam.

Lansko leto in letos so pridelovalci krompirja imeli velike težave s prodajo krompirja, saj jim je epidemije COVID-19 onemogočila prodajo preko določenih prodajnih poti. Pridelovalci krompirja so vladi zelo hvaležni, da je pristopila k reševanju nastale krize in izdala ODLOK o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka pridelovalcem jedilnega krompirja zaradi posledic drugega vala epidemije covid-19 za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. marca 2021, objavljen v Uradnem listu RS, št. 93 z dne 10. 06. 2021 in si ga lahko v ce

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj