Članek
81. OBLETNICA POSLEDNJEGA BOJA POHORSKEGA BATALJONA
Objavljeno Jan 06, 2024

Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič, državni svetnik Milan Ozimič in sekretarka Državnega sveta mag. Monika Kirbiš Rojs so se udeležili spominske slovesnosti v počastitev 81. obletnice poslednjega boja Pohorskega bataljona na prizorišču bojišča Pohorskega bataljona pri Treh žebljih na Osankarici na Pohorju.

Predsednik Državnega sveta je v slavnostnem nagovoru poudaril, da je spominjanje na Pohorski bataljon pomembno na več ravneh. »Opominja nas na to, kaj je svoboda in kaj je junaštvo, opozarja nas, kako zavržno dejanje je izdaja in kakšen pomen imajo mir, pravičnost in človečnost v družbi,« je dejal in dodal, da nam prireditev služi tudi kot vsestranski opomin na grozote vojne, tiste iz preteklosti in tiste, ki sedaj divjajo skorajda v naši soseščini. »Takšni dogodki nas opozarjajo, da se v tem hitrem tempu življenja, ob vsenavzočnosti digitalnega vesolja, moramo znati tudi ustaviti in si vzeti čas za razmislek. Da se nikakor ne smemo prepustiti, da bi nas zajela ravnodušnost in otopelost,« je poudaril in pojasnil, da nam kljub temu, da živimo v miru, ne sme biti vseeno, kaj se dogaja v svetu. Vsakoletna spominska slovesnost pri Treh žebljih je po njegovem mnenju spodbuda, da se vedno znova zavemo, da nam svoboda ni sama po sebi dana in da je tudi precej krhka dobrina.


»Iz zgodovine vemo, da je bil Pohorski bataljon Nemcem trn v peti, saj je deloval na območju tako imenovanega tretjega rajha. Osmega januarja je okoli 2.000 mož sovražne vojske obkolilo 69 borcev, ki so junaško sprejeli borbo proti tridesetkrat močnejšemu in bolje oboroženemu sovražniku. Prelita kri ne sme biti zaman,« je poudaril in dodal, da do preteklosti ne smemo biti brezbrižni, tudi, če je ta neprijetna. »Poskrbeti moramo, da se bodo zgodovine spomnili tudi naši otroci, vnuki in njih vnuki. Da se bodo tudi oni, kot se mi sedaj, vsako leto zbirali na tem mestu. In se vedno znova opominjali, da spomin na žrtve nosi v sebi vedno eno in isto sporočilo - sporočilo o nesmiselnosti vojne,« je bil jasen.


»Slovenski človek v preteklosti ni pristajal na kakršnokoli absolutno nadoblast, na teror, krivice in nasilje. Skozi stoletja je klen slovenski človek potrpežljivo dodajal delčke v mozaik svojih večnih sanj – ta mozaik je bil z osamosvojitvijo Slovenije, s samostojno in demokratično državo Slovenijo končno sestavljen. Seveda samo dejstvo, da živimo v samostojni in demokratični državi, še ne pomeni, da se cedita med in mleko, da nimamo nobenih izzivov in težav – tudi zato je pomembno, da iz preteklih dogodkov črpamo moč za naše delovanje v prihodnosti. In zavedanje, da se splača napeti vse sile za mirno reševanje teh izzivov - še posebej tistih najpomembnejših, od katerih je odvisna prihodnost naše države in blaginja naroda, državljank in državljanov.« Spomnil je, da v nemirnem svetu polnem konfliktov ne smemo stati križem rok ter da ima Slovenija, kot nestalna članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov, odgovornost in nalogo, da s pametno zunanjo politiko okrepi lasten glas in vpliv v svetovni politiki, seveda v smeri podpore miru in krepitve vrednot, ki nasprotujejo nasilju in vojni.


Foto: Benjamin Beci/Fixmedia.

#MarkoLotrič #MilanOzimič #MonikaKirbišRojs #PohorskiBataljon #TrehŽeblji #Osankarica #SpominskaSlovesnost #Junaštvo #Mir #Pravičnost #Državnisvet #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk