Članek
Saga o nenamenski uporabi stanovanj za invalide
Objavljeno May 16, 2015

Nadaljujemo sago o nenamenski uporabi študentskih stanovanj za invalide. Resorno Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) je povsem pozabilo na dve stanovanji v Župančičevi jami, ki sta bili namensko kupljeni in opremljeni za potrebe študentov invalidov. Res bizarno, a tudi to se dogaja. Ko sem v obupu iskala možno začasno nastanitev težje fizično hendikepiranih uporabnikov, ki želijo zapustiti bivanje v domu za starejše in se s pomočjo osebne asistence osamosvojiti, sem na ministrstvu predlagala možno rešitev.

Če se izkaže, da sta stanovanji zasedeni z drugimi stanovalci, ki niso predvideni v pogodbi (študenti neinvalidi), bi se lahko namembnost le-teh spremenila v korist začasne namestitve drugih težje gibalno oviranih, ki nimajo statusa študenta. S strani MDDSZ sem dobila odobritev moje ideje; prav tako je bila tudi odobrena pridobitev izjav potencialnih kandidatov za bivanje v teh dveh stanovanjih. Vse sem pošiljala v vednost in na znanje tako na MDDSZ ter tudi na Vlado RS. Po poizvedovanju o resničnosti mojih trditev so na MDDSZ le prišli do pogodbe med Vlado RS in Študentskimi domovi, katerim sta bili stanovanji dani v upravljanje pod točno določenimi pogoji.

Slutila sem, da stanovanji že dolgo nista uporabljeni skladno s svojim namenom, a nisem imela pravih, otipljivih dokazov. Stanujem namreč v neposredni bližini in bi mi oseba na vozičku gotovo padla v oči. Zato sem koščke mozaika zbirala počasi, z dopisovanjem z odgovornim Igorjem Brlekom[1]. Takoj se mi je zazdelo, da “muti”, saj sem sama imela več informacij glede zadeve kot pa on sam; do sedaj se mu očitno s temi stanovanji ni bilo potrebno kaj dosti ukvarjati. Povzemam njegove odgovore po časovnem zaporedju. Več na...