Članek
Cipras izdal Varoufakisa; nič več minister!
Objavljeno Jul 13, 2015

Totalno razočaranje nad Ciprasom; že prvi dan po zmagi z odločim “OXI” je svojega finančnega ministra Varoufakisa pustil na cedilu, se mu odrekel, ga izdal in odžagal oz. prepustil, da odstopi.

Brez posebnih pojasnil in opravičil, ga je v enem samem dnevu zamenjal z drugim, ki mu je bil slučajno pri roki. Za razliko od Slovenije, kjer se zamenjave ministrov ne zgodijo prej kot v treh tednih, kaj šele, če bi šlo za najpomembnejšega finančnega ministra v državi.

Uradne razlage gredo nekako v smeri, da je bil Varoufakisov karakter nekompatibilen z ostalimi v Euroskupini; ma ne, kaj se ne pove za pomiritev javnosti? Seveda EU gangsterji niso mogli Varoufakisu prodajati zlajnanih neoimperialističnih bučk. Morda so res na začetku verjeli, da jim ga bo uspelo zlomiti, upogniti, omehčati; pa jim je on na njihovo izsiljevanje pokazal “fakiča”. Strokovno podkovan, neustrašenin neomajen ter seveda nič kaj diplomatski, jih je s svojimi protiargumenti zatiral in frustriral že v sami kali. Grški minister za finance je imel namreč odločen namen, da poleg evra uvede vzporedno valuto, ki bi bila lahko rešilna bilka in tudi bitka za ohranitev oz. povrnitev delne grške monetarne suverenosti. Več na Za-misli.si