Članek
Dodatek za stalno pripravljenost!
Objavljeno Jan 14, 2016

Naš premier Miro Cerar je ocenil, da neupravičeni dodatki, ki so si jih izplačevali na nekaterih fakultetah za nekatere izbrane posameznike ne potrebujejo "hujše sankcije". Kakšne pa bodo, če sploh bodo, te sankcije, dragi premier, da bomo državljanke in državljani vsaj malo zadoščeni v obupanem upanju na pravico in enako obravnavo?

 

Bodo grešniki klečali v kotu na koruzi, ali jih boste tepli s šibo po riti in s pasom po rokah; ali pa se boste bičali kar sami, ker tako nesramno in brezobzirno kršite vse velike obljube o etičnih dejanjih ter trdnih načelih? Samo še en beden primer prakse »elit«, ki si lahko dovolijo karkoli in še več, a premosorazmernih posledic kaznovanja njihovih dejanj nikoli ni. Nenamernost, nevednost in nenaklepnost niso niti slučajno dovolj zgovorni izgovori, da se načelno posipajo s pepelom in gredo naprej, brezskrbno in veselo v črtanju politike na svojem področju. Kako bedno, kako klavrno početje, brez vsakega dostojanstva! Zanimivo, da jim pri vsej svoji izobraženosti, kompetenci, razgledanosti in izkazanim referencam, ne uspe, da bi občutili sram pred samimi seboj.

 

Kako nizko je njihovo samospoštovanje kjub temu, da imajo polne bančne račune. Kar smilijo se mi. Kako je mogoče pričakovati od profesorjev/ic, da jih bodo študentje imeli za zgled, vzor in motivacijo, da jih bodo doživljali kot avtoritete posameznega strokovnega področja? Neupravičene dodatke bodo vrnili zgolj v višini zakonsko določenih zavez, ne pa v celoti s pripadajočimi obrestmi,  vsaj to edino res minimalno sankcijo bi bilo od njih smiselno zahtevati! Halo, kakšna logika je to? Že samo na podlagi njihovih bedastih argumentacij, da niso vedeli oz. da so delali v dobri veri, da so bili v stalni pripravljenosti, da študentom odgovarjajo sredi noči ... in podobnih nebuloz, bi jim morali odvzeti akademske nazive. Vsak idiot, zadnji kmet (se opravičujem kmetom za metaforo in primerjavo) bi se zavedal spornosti  izplačevanja takšnega zneska v ta namen; in to brez  predhodnega pravnega mnenja. Preprosto iz stika z realnostjo, vsakdanjim življenjem, ki ne prizanaša.

 

Se gospe in gospodje sploh zavedajo, da je vsota 700 evrov bruto mesečna plača velikega števila državljank in državljanov? Med temi so tudi »naši« osebni asistenti, katerih urnik dela je gibljiv. To pomeni, da delajo tudi ob vikendih, nedeljah, praznikih in ponoči. V letu 2016 s sprejetjem novele Zakona o  minimalni plači (ZMinP-A) v minimalno plačo se po novem ne šteje več nočno delo,  nedeljsko delo, prazniki in dela prosti dnevi. Konkretno v našem društvu, kjer imamo 112 zaposlenih osebnih asistentov, se bo strošek plače na mesečni ravni zvišal za cca. 5.000 eur. Osebi z vsemi dodatki se bo plača na neto ravni povečala za drobiž. A hkrati se poveča tudi njihova dohodninska osnova in bo preko dohodnine dejansko država pobrala levji delež vsem tem delavcem, ki so na minimalni plači. Veliko boljša rešitev bi bila dvig dohodninske osnove te najbolj izpostavljene skupine ljudi.

 

Je kaj čudno, če nam gre ob tem dobesedno na bruhanje in smo besni? 15 let mojega vodenja programa Neodvisno življenje hendikepiranih, kjer moram biti dosegljiva za vsak nujen primer reševanja določenih nepredvidljivih situacij, mi nikoli niti na kraj pameti ni prišlo, da bi si jaz ali moji kolegi izplačevali dodatek za pripravljenost! Kdaj pa kdaj smo dobili tudi klice sredi noči, velikokrat pa med prazniki ali ob vikendih. Ampak to je vendarle tudi sestavni del našega dela, ki ga opravljamo in smo ga torej dolžni opravljati v najboljši možni meri.

 

Prvi opis reševanja afere g. Cerarja je neločljivo povezan z drugim opisom nekega konkretnega programa in konkretnih ljudi. Tam, kjer nekdo nekaj ukrade, potem na drugi strani za nekoga nekaj zmanjka oz. tega več ni, ali ne? Naj g. Cerar odgovori, kje bomo napraskali manjkajoči delež za povišanje stroškov plač, ki jih potrebujemo? Še posebno ob dejstvu, da pristojno ministrstvo MDDSZ, ki sofinancira delež plač osebnih asistentov, trdi, da ne gre za povišanje minimalne plače in ne bodo dvigovl subvencije.

 

No, dekanja Ekonomske fakultete ga. Tekavčič je moja soseda, stanujem namreč na Neubergerjevi (številke raje ne zapišem, ker imam že eno tožbo); nanjo se lahko obrnete za poslovno-ekonomska vprašanja; pri meni pa na zvonec lahko pritisnete glede socialno-aktivističnih vprašanj, kadarkoli. Kot smo slišali dr. Makovec Brenčič, delajo tudi ponoči. Prof. Mramor, sedaj najbolj «zaželjeni minister«, naj svojo sankcijo poravna najprej v obliki donacije. Nezakonito pridobljena sredstva za vsa leta nazaj, ne zgolj za 10 mesecev, naj nakaže za osebno asistenco, nato pa poskrbi, da se po kreativnem računovodstvu najdejo sredstva za sprejetje Zakona o osebni asistenci.