Članek
"Za dva groša" poslanskih donacij
Objavljeno Jan 19, 2016

Spoštovane poslanke in poslanci,

Otroštvo sem preživela v zavodu invalidne mladine v Kamniku in pri 17-ih letih pristala v domu starejših občanov Bežigrad. S pomočjo osebne asistence pri društvu YHD sem pred 19-mi leti končno zaživela svobodo in moje životarjenje je postalo Življenje. Življenje pa je največ kar človek ima.

Ob koncu lanskega leta ste sprejeli novelo Zakona o minimalni plači, ki je z novim letom ta vstopila v veljavo. Pri društvu YHD imamo zaposlenih 112 osebni asistentov, velika večina jih prejema minimalno plačo. Sedaj se bodo dodatki (nočno delo, prazniki, nedelje) šteli posebej in se torej strošek plače za dejodajalca bistveno poveča. Subvencija s strani MDDSZ na zaposlenega asistenta pa ostaja ista in nespremenjena kot do sedaj, 760 EUR. Znašli smo se v hudi finančni stiski, saj moramo do konca leta zbrati cca. 80.000 evrov, da bi lahko nemoteno izponjevali svoje obveznosti in dolžnosti do svojih delavcev in delavk. Vsi uporabniki osebne asistence smo že povečali lastne donacije v ta namen, kar pa še vedno ne bo zadostovalo. Duša in srce me boli, ker smo primorani začeti prosjačiti zato, da bomo še naprej lahko živeli izven institucij; kvalitetno in človeka vredno življenje.

V prejšnjem letu ste se nekatere poslanke in poslanci odzvali na našo akcijo ter ste nekaj ur preživeli z nami v vlogi osebnega asistenta. Strinjali ste se, da je osebna asistenca osnovna pravica hendikepiranih. Tako je tudi zapisano v Konvenciji ZN o pravicah invalidov. Glede na to, da zakona o osebni asistenci še niste sprejeli in ne vem, če ga v tem letu dajansko boste, vas prosim, da donirate društvu YHD na TRR: IBAN SI56 0510 0801 4135 511, koliko je v vaši moči. Tako bo program za Neodvisno življenje hendikepiranih lahko deloval naprej, dokler končno ne dočakamo zakona.

Veseli bomo tudi drugih vaših predlogov in rešitev, da pridobimo manjkajoča sredstva. Dejstvo je, da edino Zakon o osebni asistenci lahko zagotovi temeljito sistemsko rešitev. Zato prosim pohitite, da ne bo za marsikoga prepozno.

Za življenje in svobodo se moramo boriti.

V upanju, da vam ni vseeno, vas lepo pozdravljam,

Martina Piskač