Članek
Pes (kitajska astrologija)
Objavljeno Feb 17, 2014

Če si želiš biti srečen eno uro- zadremaj. Če si želiš biti srečen en dan- pojdi lovit ribe. Če si želiš biti srečen vse življenje – pomagaj sočloveku! (kitajski pregovor )

Znan je po svoji poštenosti, globoki privrženosti, nepristranskosti in inteligenci, naveže se počasi, ko pa koga vzljubi, je ta ljubezen trajna. Kovinski pes je, žal izjemno neprožen, je odličen prijatelj a nevaren sovražnik, vodeni pes je najbolj kontemplativen (se poglablja, rad filozofira),  lesen najbolj elastičen, ognjeni rojen za vodjo tropa, prsteni pa je neznansko praktičen.

Pes je mučitelj, muči sebe in druge, sicer je vedno v obrambi, ne popusti niti za trenutek, vedno je na preži, buden in čuječ. Pogosto lahko opazimo introvertiranost značaja, redko kaže svoja čustva, če pa jih, jih le takrat, ko je prepričan, da je absolutno nujno. Odlikuje ga trma do skrajnosti, dobro in vedno ve, kaj hoče. Včasih je ciničen, ima tudi oster jezik, zna biti tudi zajedljiv in neprijeten, ljudje se ga zato včasih celo bojijo.

Je posebnež, rad pokritizira in se spušča v podrobnosti. Pri opazovanju Psa dobimo občutek, da prav povsod išče napake, vendar ni nujno temu tako, Pes je največji pesimist, kar jih poznamo. 

Vedno bo prvi povzdignil glas proti krivici, dostikrat tudi v zelo zahtevnih pogojih, včasih tudi deluje brezčutno, vendar ga njegov kritični duh, čut za pravo mero in nesporna notranja veličina, vedno obranita obtožb ozkosrčnih ljudi.

Pes je po srcu asocialen, sovraži množice, shode in zborovanja vseh vrst. Na čustvenem področju daje vtis hladne osebe, ampak, kot vemo videz prevečkrat vara, v resnici je le boječ in dvomi tako v svoja lastna kot tudi v čustva drugih ljudi.

Ne glede na napake, najdemo v njemu združene najbolj plemenite poteze človeške narave: zanesljivost, poštenje poštenost, ima zelo razvit čut odgovornosti. Še ena lepa lastnost: zna obdržati zaupano skrivnost, v bistvu prezira opravljanje in opravljivce. Včasih se izraža s težavo in ni najboljši sogovornik. V družbi redko blesti, vse pa razume takoj in težko najdemo boljšega poslušalca, kot je on.

S svojim ravnanjem in značajem zbuja pri drugih zaupanje in ga dejansko tudi zasluži. Za druge je pripravljen storiti vse, zmožen je celo žrtvovanja, je običajno zelo cenjen,, in prav je tako.

Iz zgodovine poznamo veliko borcev za svobodo, rojenih prav v letu psa, saj njega boli vsaka oblika krivice, še več, prav gnusi se mu, in naredi vse in še več, da jo odpravi. (Brigitte Bardot, francoska filmska igralka, rojena leta 1934, sicer znana tudi kot ena prvih bork za pravice živali, se je spustila tudi v zagrizeno kampanjo, da bi olajšala živalim v klavnicah zadnje ure življenja).

Pes trpi zaradi grehov drugih, trpi ob vojnah, ob naravnih katastrofah, mučijo ga težave ljudi, povezane z brezposelnostjo, boli ga tudi, kar se je že zgodilo slabega, kar se dogaja in kar se utegne še zgoditi jutri slabega.

Prav dosti mu ni mar za denar, saj je po naravi filozof, levičar in moralist. Kadar pa denar ima, je z njim širokogruden, ponavadi pa se ga kmalu tudi znebi. Materialno udobje mu ni poglavitna skrb, če pa denar nujno potrebuje, zna najti način, kako do njega priti.

Zanesljivi Pes je odličen industrijski voditelj, sindikalni funkcionar, duhovnik ali vzgojitelj. Če so potrebe take, zna zelo dobro ravnati z ljudmi, ljudstvo mu bo zaupalo in ne bo obžalovalo svoje odločitve, ker ni nikjer drugje združenih toliko dobrih lastnosti: poštenost, odkritost in strast do dela.

Tudi v ljubezni je Pes pošten in odkritosrčen, žal pa s svojo čustveno občutljivostjo in omahljivostjo, stalno zaskrbljenostjo, ustvarja sebi in drugim težave, iz tega izhajajo tudi problemi čustvene narave, ki so kar pogosti. 

Vsa tri obdobja življenja so v življenju Psa precej polna negotovosti, s skrbmi se začne že v otroških letih, mladost je ponavadi težka, v srednjih letih ga pogosto zajame malodušje zaradi preveč dela, ki si ga je naložil, v starosti pa razmišlja v smeri, da ni storil dovolj dobrih del.

Pes, ki se je rodil podnevi, ima vseeno malo lažje življenje, saj je bolj miren in spokojen, manj vznemirjen od sovrstnikov, ki so se rodili ponoči. Konec koncev, dolžnost psa je, da čuva hišo ponoči, ni časa za počitek.

Tisti, ki so se rodili v tem znamenju ponoči, imajo res pasje življenje…

Znane osebnosti, rojene v znamenju Psa: Rasputin, Lenin, Chu-En-Lai, Moliere, Voltaire, Victor Hugo, Garcia Lorca, Brecht, Hemingway, Gershwin, Einstein, Sophia Loren, Elvis Presley, Gagarin, Cousteau…..

Naslednjič bo na vrsti znamenje Prašič ali Merjasec.

Nisem vesel, če drži.