Članek
Dan upora proti okupatorju
Objavljeno Apr 28, 2017

Čas je za spraševanje, a so okoliščine in dejstva temu ustrezna. Vsekakor je prav, da slavimo konec 2. svetovne vojne, to je 8. maj dan zmage nad nacizmom.

Praznik upora proti okupatorju slavimo, ker se spominjamo ustanovitve PIF, ki so jo ustanovili tisti, ki so prisegali na prijateljstvo s komunistično SZ. Stalin oz. SZ pa je bila tedaj zaveznica nacistov, Hitlerja. Stalin ga je zelo podpiral, saj so ga bogato oskrbovali s surovinami in  žitom. Pakta je bilo konec šele, ko je Hitler napadel še SZ. Stalin oz. komunistična SZ  je imela pakt tudi s fašistično Japonsko. Šele po končani vojni v Evropi, po konferenci zaveznikov  v Potsdamu, ko so zahodni zavezniki pritisnili na SZ,  je ta vstopila  v vojno z Japonci.

Žalostno je, da pri nas še vedno tajimo dejstvo, da se je do 26. aprila 1941 okupatorju  uprla le vojska kraljevine Jugoslavije, ki je sicer kmalu kapitulirala.

Dejstvo je tudi, da je Inštitut za novejšo zgodovino doslej ugotovil več 99.706 žrtev med Slovenci med vojno in po njej. V  uporu zoper okupatorje pa je umrlo 7.800 okupatorjev. Bil je torej upor zoper okupatorja, a bila je tudi revolucija oz. državljanska vojna med okupacijo. To se jasno vidi iz popisa žrtev Inštituta in iz drugih virov, tudi iz grobišč v naravi.

Prvi predsednik demokratično izvoljenega parlamenta RS, partizan, dr. France Bučar, je tedaj  dejal: »S konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja.« To je javno ponavljal vse do smrti.

V državljanski vojni so namreč le začetniki in zagovorniki revolucije in s tem državljanske vojne, na drugi strani pa so napadeni nasprotniki revolucije. V državljanski vojni ni izdajalcev naroda! V državljanski vojni nastopajo samo revolucionarji in proti revolucionarji. Zločini pa so lahko bili storjeni na eni in drugi strani!

Spoštujmo kolikor je bilo dejansko upora proti okupatorju. Zelo pa obžalujmo državljansko vojno. Le tako bomo lahko dosegli spravo, ki je pogoj za normalni razvoj vsake dežele, tudi Slovenije.

Franc Mihič

Mihiču, ne trabunjaj prosim o neki spravi. Nobene sprave ne potrebujemo, vsak ima pač svoj pogled na zgodovino. Lahko pa se pogovarjamo skupnem imenovalcu za prihodnost. To je edina tema. Prosim preberi si moje stališče o spravi, ki je bilo objavljeno v Ljubljanskem dnevniku: http://www.publishwall.si/Rado/post/241120/revansizem-barbarinega-rova

Mar Hitler in Stalin nista več problem človeštva?

A so torej pakti STALINA in HITLERJA bili koristni za človeštvo? Pakti so služili totalitaristom, Stalinu, Hitlerju..i.p.!