Članek
Priročnik za mladega bobnarja (1. del)
Objavljeno Jun 06, 2014

Današnja bobnarska delavnica z Ninom Mureškičem bo ob 17h v Hostlu Celica, bi bili pa zelo veseli še kakega udeleženca, Nino je zares mojster, ima ogromno izkušenj z poučevanjem, s seboj bo prinesel potrebne instrumente, delavnica pa je primerna za vse, ki jih tolkala in ritmi zanimajo. Predhodne izkušnje niso potrebne. Vabljeni. Bobnanje je zdravo, redno pa še bolj. Prispevek za 3 šolske ure je 10 EUR.

Avtor: Nino Mureškič – bobnar in tolkalec

Priročnik za mladega bobnarja nastaja iz spontane želje miroljubnega izvora po ravnovesju našega planeta. Hkrati pomaga mladim začetnikom s praktičnimi nasveti, ki so nastali iz dolgoletnih izkušenj ekonomičnega zlaganja instrumentov v prtljažnik. Primeren je za širšo rabo, ker pri vsaki vrstici daje upanje, da je sodelovanje možno. Dobro je vedeti, da priročnik simbolizira, idealizira in kaže naravnanost Dupleške bobnarske šole. Vsaka podobnost z bralcem je možna in temelji na resničnih dogodkih. Kakorkoli že, ko mlad bobnar odrašča, seveda opazuje vse okoli sebe in še ne ve, da bo to delal vse življenje.

Mlad bobnar in semafor

V življenju mladega bobnarja napoči trenutek, ko ga prijatelji in starši iz razumljivih razlogov več ne morejo prevažati z vso njegovo inštalacijo in je treba kupiti avto. Zato se bo mlad bobnar, logično, v vseh vremenskih razmerah neštetokrat znašel in čakal pred rdečim semaforjem. Če je letom primerno nagnjen k duhovnosti in se pelje ravno, se v tisti navidezno poljubno dolgi minuti pod vročo pločevino znajde čas, ko se vpraša o smislu življenja. V eni minuti se mlad bobnar namelje hudiča in pol, samo kaj, ko je potem spet zelena. Če pa gre levo ali desno, izkoristi žmigavec kot metronom. Po izkušnjah so žmigavci dokaj točni, a tempa in glasnosti pač ne moreš spreminjati, in včasih se ne vklopijo na prvo. Ampak kaj hočemo. Boljše to, kot da so tiho. Metronom je navsezadnje še vedno stranski produkt žmigavca. Najbolj pri roki za hitro vajo sta seveda volan in armaturka, ki znata včasih presenetiti z obilico izvrstnih zvokov v razponu od najvišjega do globokega basa. Izkazalo se je, da cena avtomobila ne odraža vedno tudi zvok armaturke. Iz bobnarskega vidika imajo mnogi cenejši modeli boljši zvok armaturke. Air bag očitno požre pol basa. Ob tem je seveda jasno, da je mlad bobnar zraven vsega še popolnoma koncentriran na dogajanje v prometu in s svojim početjem ne ovira in ne ogroža promet ter čaka pred rdečo. Mlad bobnar je tako izkoristil izgubljeno minuto pred semaforjem za kratko vajo in če si dosti na cesti, se tega mimogrede nabere v enem letu že za par dni. Za kakšen resen duhovni preobrat je pa skoraj boljša dolga kolona. Takrat se štirim žmigavcem doda še simbolna vrednost.

Mlad bobnar in avtosalon

Mlad bobnar se na svoji glasbeni poti sreča z vsemi mogočimi dogodki, ki na srečo dobijo piko na i z glasbo. Zato se hitro lahko zgodi, da se znajde na kakšni prireditvi za najboljši in najbolj všečen avto ali pa gre recimo za nov model z ogrevanimi sedeži, ki jih poleti ignoriraš. V glavnem mora mlad bobnar razumeti, da je za organizatorja ta dan hudo pomemben, v igri so krediti in prihodnost družine, zato toleranco spravi do maksimuma. Nervoza je takrat vedno povišana, nobena napolitanka iz garderobe ne pomaga. Če ni pravega režiserja, je vodja prireditve običajno manekenka, ki je v večerni toaleti že od poldneva. Zagotovo nekajkrat pride s skrbno naprintanim programom, označenim z minutažo, bobnarska točka pa je debelo podčrtana s flourescentnim flomastrom, da se jasno vidi, da igraš na začetku in na koncu. Da začneš na pravem mestu, moraš priti nekaj ur prej in se o tem ne sprašuješ. Zna se razviti tudi debata o dolžini bobnarskega tuša, ki je nujen dramski pripomoček ob koncu direktorjevega govora preden se odpre zavesa. Kljub kruljenju v trebuhu in posledično nezainteresiranosti, mlad bobnar pozorno spremlja prireditev in se vmes ne pogovarja, ker si gradi profesionalni imidž. Na videz vzravnano čaka na svoje tri minute, ko bo pokazal sadove svojega dela, požel velik aplavz in to tudi primerno zaračunal, odvedel davek in potem opravil nakup na tržnici.

Mlad bobnar in nakupovalni centri

Mlad bobnar hitro dojame, da so nakupovalni centri moderna svetišča, kamor verniki goreče romajo vsak dan, da bi osmislili svoje življenje. Obisk nakupovalnega centra je za mladega bobnarja huda preizkušnja, ker globoko v sebi ve, da je nekaj narobe. Zelje iz Avstrije, čebula iz Kitajske, kumara iz Španije, motovilec iz Francije, jogurt iz Turčije, krompir iz Egipta in solata iz Holandije mu ne odpreta apetita. Na kuharski knjigi se v enem dnevu kljubovalno nabere debela plast prahu. Mlad bobnar tako doživlja, brez vsake vzvišenosti, katarzično poistovetenje med grenivkami iz Grčije in pusti, da se odbije od dna. Medtem ko z verniki hrama dobrot kulturno brska po policah in sledi tablam, ki vodijo do akcij, mlad bobnar doživi iskreno sočutje. Občuduje senco, strategijo in dovršenost nakupovalnega centra, vendar razmišlja o absurdu nakupovalne blaznosti, ki nekatere pripravi do tega, da za šoping celo družino oblečejo v trenirke.

Se nadaljuje …

p.s. Uredništvo napoveduje: mlad bobnar in tunel, mlad bobnar in kantavtor, mlad bobnar in likovna razstava.

Uredništvo Priročnika za mladega bobnarja poziva vse udeležence v prometu, da prostovoljno zabobnajo po svoji armaturki in rezultate sporočijo uredništvu. Prosimo za pripis, če je bil avto karamboliran in se zahvaljujemo za podatke, ki bodo strokovno obdelani in bodo kot taki olajšali nakup avtomobila mladim glasbenikom, ki bi se radi čim več naučili.