Članek
Nad živaljo
Objavljeno Apr 07, 2014

Enostavno je, kako se nekatere stvari preštudira in naštudira. Noben problem ni razumeti jedrsko fiziko, če ti jo le nekdo pravilno in enostavno razloži, tudi o vesolju in nezemljanih je veliko povedanega, razumljenega in dokazanega, nekateri celo zelo dobro razumejo drugo svetovno vojno in imajo znanja o partizanih, belosrajčnikih in fašistih toliko znanja, da jim bi lahko verjeli, da so vse to podoživljali. Če ne bi bili letnik 87 ali še bizarnejše, 92.

Ne bom lagal, poznam osebke, ki ne razumejo niti prometnih znakov, niti pomena napisanih pravil. Tudi tistih preprostih. Rini, vleci, ne hodi po travi. Ne odlagaj smeti. Še več, ne samo, da ne razumejo, na vsak tak napis imajo celo vprašanje. Zakaj, vprašajo na vsako napisano obvestilo.

Ampak, od miselno zavrtih osebkov se vrnimo k normalnemu človeku, katerega živi primerek sem kar sam. Nič bat, k drugim se bomo še vrnili, o meni tokrat le vrstica, dve, ali malo več. Priznam, sem človek, ki razume skoraj vse, poudarek na skoraj. Logičen mi je wanklov motor, kapica na šibici, živo srebro v termometru. Enostavna mi je razlaga tekoče tinte v kemičnem svinčniku, pomen mocarele na pici in vtis na bodočega delodajalca. Malo malico mi predstavlja menjavanje prestave pred ovinkom, pomen košnje trave okoli drevesnih debel sadnega drevja in vodni mlini. Večjo inteligentnost na osemdeset kilogramov človeške mase boste našli samo pri bolj inteligentnih ljudeh, kot sem sam. to sem dokazal s tem stavkom.

Ne razumem pa nasilja. Dajmo danes stran nasilje nad ljudmi, ker o tem je bilo že toliko povedanega, da se pravzaprav ne da povedati kaj več. Že zlajnana zgodba, da vsaka peta ženska pade po stopnicah bi se verjetno popravila, če bi ženske uporabljale dvigala. In kot drugo, bi lahko nosile nižje pete. Šalo na stran in šal okoli vratu. Pa fajn zategnit tistim, o katerih se bom razpisal sedaj.

Nasilje nad živalmi je lahko samo plod človeške miselnosti.

Preberi več na peterfilec.com