Članek
7 NAVAD ZA SREČEN ODNOS
Objavljeno Jan 03, 2015

Dr. Jim Walkup, srečno poročen zakonski terapevt, ki svetuje že 40 let pravi, da če želimo imeti resnično najboljše možno razmerje, ne smemo prepustiti usode naše »srečne zaljubljenosti« sreči ali naključju. Pari, ki ciljajo k zvezi na dolgi rok, aktivno prilagajajo obnašanje drug drugemu, da ostaja njihov odnos čim bolj harmoničen. Tukaj podaja sedem najboljših navad, za katere opaža, da se jih srečni pari zvesto držijo:

1. Preživljanje časa skupaj

Prav neverjetno je, koliko parov pride na svetovanje, ne da bi preživeli en sam kvaliteten trenutek skupaj od njihovega zadnjega obiska. Saj vem, saj vem – otroci in služba hitro odvzamejo vsakršno možnost, da bi se posvetili izključno drug drugemu, pa vendar!

Ne morete ustvariti prave veze, če nikoli ne preživljate časa skupaj. To je najbolj očiten in enostaven korak k ohranjanju žive in goreče ljubezni . Zato se zganite. Vzemite v roke koledar, določite datum, ko se bosta osredotočila le nase kot par, ter se tega držite. Ustvarite prostor (brez otrok), kjer lahko dihata skupaj – tu bo prišlo do globlje povezave in iskrenejših pogovorov.

2. Prepoznajte partnerjev jezik ljubezni

To je pomembno. Samo zato, ker vas je mama hvalila na vse pretege, če ste pospravili sobo, ne pomeni, da bo vašega partnerja to dejanje enako prevzelo. Vsi cenimo različna ljubeča vedenja in kretnje v naših odnosih. Pogosto imajo pari popolnoma različne jezike ljubezni. Če ne poznate partnerjevega, vprašajte. Vaš dragi (ali draga) je verjetno poskušal pokazati, da vas ljubi v svojem jeziku, a mogoče niste opazili. Zato se pozanimajte še danes.

Samo vprašajte: »Ob katerih stvareh, ki sem jih storila, si se počutil najbolj ljubljenega?« Mogoče je bil to trenutek, ko ste ga presenetili s pripravljeno večerjo. Mogoče je največ pomenilo že to, da ste se ga ljubeče dotaknili . Ali pa, ko ste ga presenetili z rojstnodnevno zabavo.

Niste prepričani, kakšni so jeziki ljubezni? S partnerjem prelistajta knjigo »5 jezikov ljubezni«, ki jo je napisal Gary Chapman. S spoznavanjem jezika ljubezni vašega partnerja, bo izkazovanje ljubezni postalo ponovno zabavno.

3. Zadajte si nalogo, da se dvakrat na dan objamete za 20 sekund

Tu seveda nimam v mislih vljudnostnega objema, kjer telesi tvorita črko A, ampak tisti pravi, medvedji objem. Zakaj mora trajati 20 sekund? Tako dolgo traja, da se oksitocin sprosti (poznan tudi kot »hormon ckrljanja«, hormon sreče) in navda vas tisti lep občutek, da je vse prav s svetom (in vašo zvezo).

Redno »predpisujem« 20-sekundne objeme svojim pacientom saj predstavljajo učinkovito zdravilo. Zatorej, vsako jutro, preden se odpravite v službo in potem ko se vrnete domov, si vzemite čas za 20 sekund dolg objem. Zagotavljam vam, da bo vsaj eden od vaju ali celo oba doživela tisti občutek ugodja.
Vendar si zapomnite; ker je ta metoda učinkovita in je občutek tako dober, se bo v primeru pogostega zanemarjanja tega rituala vaš partner počutil, da se mu ne posvečate dovolj. Zatorej se zavežite k temu in uživajte!

4. Naučite se poslušati (brez prekinjanja).

Nič ne pove »ljubim te« bolj očitno kot to, da resnično poslušate, ko vaš partner govori…O tem kar misli…O tem kar čuti…Tudi o tistem pomembnem sestanku z njegovim šefom in kako naporen, stresen dan je imel.

Pravo poslušanje je spretnost, s katero ima večina ljudi težave. Pomeni, da izklopite naprave, utišate lastne misli, vzpostavite očesni kontakt, kimate z glavo na način, da mu pokažete, da ga pozorno spremljate. Saj veste, da dejansko vzbujate vtis, da imate skrb za njega in da ste prisotni. Kakšni vzkliki odobravanja, spodbude, strinjanja, so prav tako primerni.
Plus točke si zaslužite tudi z dotikanjem partnerjeve roke ob primernih trenutkih, saj s tem pokažete da resnično sledite njegovim besedam.

Predajanje besede partnerju brez potrebe, da bi vmes navrgli še lastno mnenje (ali obrnili pozornost nazaj nase) mu bo pokazalo, da so vam njegove misli in čustva prav tako pomembne kot vaše lastne. A le glejte, da se odzivate na to, kar vam partner pove (brez uredniških komentarjev, seveda). Ne govorite mu, kaj naj stori, samo ponudite razmislek o tem, kar vam je povedal in kako menite, da je povedano vplivalo na njega.

5. Obveščajta se o tem,kaj se vama dogaja

Kako bi lahko vedeli ali se veseliti ali sočustvovati s partnerjem, če se z vami ne pogovarja o tem, kaj je novega v njegovem življenju? Če vaš partner meni, da je njegova celotna kariera odvisna od zadovoljstva kakšne trenutne stranke, mu lahko predlagate večerjo v restavraciji, da proslavita morebitne trenutke uspeha s stranko.

Ali pa v primeru, da se partner potoži o težavah, ki jih ima z zelo dobrim prijateljem. Nasmejte se in izrazite veselje, če vas obvesti, da je bil nesporazum uspešno rešen.

Vsi si želimo, da bi lahko prišli domov k nekomu, ki nas ima v mislih kadar se spopadamo z vsakodnevnimi izzivi in radostmi. Zavedanje, da je našemu partnerju mar kaj se dogaja v našem življenju tudi izven odnosa, nam daje občutek varnosti, zavezništva in potrditve, da naše mesto v svetu nekaj pomeni.

6. Načrtovanje skupne prihodnosti (dejansko s pomočjo koledarja!)

Večini stvari,ki so sicer pomembne za ohranjanje odnosa,se preprosto sploh ne posvetimo, če niso označene na koledarju. Sem spadajo spolnost, druženje s prijatelji, in čas, ki je namenjen samo paru (poglej navado št. 1!). Vzemita si vsak mesec nekaj časa, da si zastavita skupne cilje. To bo povečalo vajin občutek, da sta na poti skupaj, načrtujeta prihodnost, ki bo imela pomen, ki jo bosta oba cenila in postavila na prvo mesto.

Ne pozabite, vidva sta enota. Zato se združita v eno, ne glede na to ali gre za otroke, individualne kariere, spolno življenje, ali že samo za načrt, kako preživeti prihajajoči vikend.

7. Dajati potrditve drug drugemu

Od časa do časa vsak potrebuje potrditev. Ne čakajte do trenutka, ko bo en partner zahteval od drugega potrditev,da ga ima rad. Pogosto ponavljanje kako zelo ga imate radi, bo ohranjala partnerja sproščenega in ga navdajala z občutkom varnosti glede vajine zveze. Včasih že spontan »ljubim te«, takoj popravi vse trenutke, ko je prišlo do nerazumevanja.

Nič ne ohrani občutka zaupanja v odnos tako učinkovito, kot poslušanje vseh razlogov, zakaj nas ima partner rad. Težko je zdrsniti v dvom o njegovi ljubezni, če je pravkar naštel dva razloga, zakaj je hvaležen, da ste v njegovem življenju.

Človeška bitja smo preživela skozi zgodovino zato, ker so naši možgani razvili negativno pristranskost – ostajajo ves čas v pripravljenosti ne kakršnokoli nevarnost. Naši možgani nam pošiljajo slike vseh možnih negativnih scenarijev, kar običajno pomeni, da si nekatere nevarnosti samo domišljamo. Ko vidite vašega partnerja, da postane paničen in si »izmisli« težavo, namesto da se razjezite ali se počutite napadeni, se odzovite mirno. Vse kar potrebuje je pomiritev, da utiša ta del svojih možganov.

Dajte pozornost tistemu, kar želite videti v večjih količinah.

Rdeča nit teh sedmih navad je ta, da vse vzpodbujajo pare naj se osredotočijo na to, kar gre prav v odnosu in ne na vse, kar bi lahko šlo narobe. Zato dajajte pozornost tistemu, česar hočete, da je več.
Hvalite, namesto da bi kritizirali. V osnovi vsi hrepenimo po občutku: »Ljubim te…točno takšno kot si.«

Zadajte si izziv, da se boste odpovedali kritiki in povabite partnerja, naj počiva

v prijetnem zavedanju, da je ljubljen točno s tem razlogom .