Članek
Kako delujejo možgani med seksom
Objavljeno Jan 13, 2015

Možganska aktivnost pri ženskah in moških med doživljanjem orgazma je dokaj podobna, saj je pri obeh spolih značilen občutek izgube nadzora nad telesom. A kako pravzaprav možgani funkcionirajo pri posameznem spolu?

V tistem trenutku, ko sta s partnerjem slečena in postajajo aktivnosti v postelji vedno bolj vroče, čutiš kako ti srce razbija, kako kri poganja po žilah, mišice se napenjajo…Ko se s partnerjem trudita doseči veliki »O« - orgazem – je tvoje telo napolnjeno s silovitostjo in drhtečimi občutki bližajočega se spolnega vrhunca. Prevzame te občutek evforije, ko kri drvi v spolne organe, kaj pa se pravzaprav dogaja v možganih, ko dosežemo orgazem?

Spolni organi komunicirajo z možgani

Med spolnostjo naši možgani delujejo kot »središče užitka«, dajejo nam vedeti kaj je prijetno in kaj ni. Raznovrstni živčni končiči v genitalijah pošiljajo signale možganom o tem, kakšne občutke doživljamo. To lahko pomaga razumeti, zakaj dojemamo senzacije različno glede na del telesa, kamor prejmemo dotik. Francoska študija je ugotovila, da ženske doživljajo dve vrsti orgazmov – klitoralnega in vaginalnega – ki se razlikujeta v pretoku krvi in v občutkih. Ti obliki spolnega vrhunca prav tako zajemata različne vrste živcev. Klitoris, ki poteka na obeh straneh vulve in sestavlja sramne ustnice, med vzburjenjem nabrekne, saj ima več kot 8000 živčnih končičev. Kljub temu, da francoska študija tega ne potrjuje, obstaja pri ženskah tudi analni orgazem. Lahko potrdim tudi, da so občutki drugačni kot pri vaginalnem orgazmu.

Moški in ženski spol poznata štiri vrste živcev, ki so odgovorni za pošiljanje informacij možganom med orgazmom. Hipogastrični živec prenese signale od maternice in materničnega vratu pri ženskah, ter od prostate pri moških. Medenični živec prenaša signale od vagine in materničnega vratu pri ženskah, ter od danke pri obeh spolih.

Pudendalni živec prenaša signale od klitorisa pri ženskah ter od mod in penisa pri moških.Vagusni živec pa signale prevaja od materničnega vratu, maternice in vagine pri ženskah.

Nevrokemikalije oddajajo občutek 'evforije'

Tisti občutek, ko se nam med spolnim odnosom zdi, kot bi bili v sedmih nebesih, je povezan s signali, ki jih živci pošiljajo v možganski center užitka, oz. center za nagrajevanje. Spolna vzburjenost v telesu napolni možgane s povečanim prilivom nevrokemikalij. Gre za kemične prenašalce, ki ustvarjajo čustva, občutke navezanosti in celo ljubezni. Stopnja užitka je odvisna od sprostitve teh kemikalij, ki jih lahko uporabimo za merjenje intenzivnosti vrhunca. Predeli možganov, na katere vpliva spolna vzburjenost so amigdala, jedro akumbens, področje ventralnega tegmenta, mali možgani in hipofiza.

Moški in ženski možgani podobni možganom na heroinu

Čeprav je aktivnost med seksom različna glede na spol, se možgani moških in žensk ne razlikujejo tako zelo. Med orgazmom se stranski del orbitalne frontalne skorje (predel možganov za levim očesom) izklopi. Ta predel se smatra kot glas razuma in nadzoruje naše vedenje. Kot je ugotovila študija, ki je bila objavljena v strokovni reviji Neuroscience, naj bi bila slika možganov med doživljanjem orgazma pri obeh spolih zelo podobna sliki možganov osebe, ki si je vbrizgala heroin.

Razlika med spoloma leži v periakveduktni sivini (PAS)delu možganov, ki se aktivira, ko ima ženska spolni odnos. PAS se ne aktivira pri moških, ko doživijo orgazem. Prav tako ženske med orgazmom doživijo zmanjšano delovanje amigdale in hipokampusa, ki sta odgovorna za nadzorovanje strahu in tesnobe.

Ženske ne morejo hliniti (v MRIju)

Ženske so že pregovorno znane po tem, da hlinijo orgazem. To lahko počnejo, ker želijo prizanesti partnerjevim čustvom ali ker želijo prepričati sebe, da uživajo v seksu. Vendar lahko slikanje z magnetno resonanco izda resnico. Kot je razvidno iz slike, možgani lahko pokažejo, ali je ženska dejansko doživela orgazem ali ne.
Ko so prosili ženske, naj za študijo hlinijo orgazem, se je aktivnost možganov povečala v malih možganih in drugih predelih odgovornih za nadzor gibanja, med resničnim orgazmom pa te možganske aktivnosti ni bilo videti.

Če povzamemo, orgazem je fiziološki odziv telesa na spolno stimulacijo in vključuje nehotene telesne gibe in zvoke. Na možgane ima podoben vpliv kot sredstvo, ki povzroča zasvojenost, na primer heroin. Moški in ženske imajo običajno podobno možgansko aktivnost med orgazmom, kljub različnim čustvom in vedenju, značilnim za posamezni spol.