Članek
Verniki so krivci za današnje stanje v Sloveniji
Objavljeno Jan 31, 2014

Imamo dve skupini ljudi, vernike in mislece. 

Verniki morajo v nekaj ali nekoga verjeti. Nekateri verjamejo v komunizem, drugi v kapitalizem, vedno več jih verjame v Josipa Broza Tita, ker je takrat bilo bolje, drugi v Zorana Jankoviča, ker je naredil veliko za Ljubljano, tretji v Janeza Janšo, kot borca za Slovenijo, četrti so tisti, ki vsaka štiri leta volijo na levici novo preoblečene volkove po imenu LDS, PS. Zares in sedaj Solidarnost. Spet četrti zaradi katoliških korenin prisegajo na Krščanske demokrate, potem so tukaj upokojenci, ki verujejo v svojega Erjavca, ki bo zrihtal večje pokojnine in še bi lahko naštevali. 

Verniki mislijo, da bo tisti, ki vanj verujejo, namesto njih vse uredil. Verniki usodo svojega življenja zato položijo v roke svoje boga. In ....ko se tisto, v kar so verovali, posledično seveda ne uresniči, hitijo obtoževat vse naokoli, npr. Evropo, pa grde kapitaliste, slovenske tajkune, domobrance, partizane, Janšo, Boruta Pahorja ... seznam bi lahko bil zelo dolg. ;)

Iz naslonjača klikajo na peticije, se podpisujejo in upajo, da bo klik na miški njihovemu bogu poslal sporočilo, da naj že končno izpolni njihova pričakovanja. 

Na drugi strani imamo mislece. Ti so v veliki manjšini, ne priznavajo avtoritet in tudi ne polagajo svojih življenj v roke raznoraznih bogov. Ti ljudje so skeptični, ne da se jih podkupiti. Za razliko od vernikov so tudi aktivni, se združujejo in se zavedajo, da samo akcija v realnem svetu lahko prinese spremembo. Misleci se zavedajo, da se na bogove ni za zanesti. Zato že stara ljudska modrost pravi: "sam si pomagaj in bog ti bo pomagal." Oče mi je večkrat dejal, da se je v modernih jugoslovanskih časih temu reklo: "malo kradi, a pošteno živi".

V čem je namen tega pisanja, za katerega sem se danes odločila? V Sloveniji bo začelo iti na bolje šele takrat, ko se bomo verniki spremenili v mislece. Ko bomo začeli razmišljati s svojo glavo. Vprašate me, kako bomo pa vedeli, da razmišljamo s svojo glavo? Nič lažjega. Videlo se bo. Postali bomo aktivni državljani. Podobno so to storili Islandci. 

Se strinjate? 

 

Jaz verjamem v Boga in sem mislica: Danes se mi misli, saj poznaš to mojo knjižico misli, aforizmov in domislic? No, kakorkoli že, mi ne mislimo, misli mislijo za nas, tako pravi Kojc. Kaj to pomeni? Človeku ni potrebno misliti: misli, prave misli pridejo same. In to je res. In kaj je to drugače povedano: intuicija. Če bi človek ravnal po intuiciji, ne bi bilo vojn in ne lakote.

"Le pridno rijte dalje, fantje. Morda boste izbrskali še kakšne sladke koreninice ..." je dejal L.J.Silver .....posplošeni del je načrten. lp :)

Jaz se imam za vernico, pa vendar sem mnenja, da tudi mislim! ;)

Na žalost so izhodišča za razmišljanje po mojem skromnem mnenju napačna. Verniki se poistovetijo s simboli... Razloge za družbeno dogajanje gre po moje bolj iskati v tiraniji razuma, kakor v vernikih.

Hvala vsem. Zgodba ima nadaljevanje. Spraševali se bomo, kako se zbuditi, ozavestiti stanje in reagirati.

T

Ker sem bolj proti temu,da sem del tropa,kaže,da gobca ne smem zapreti.No ja,saj bi itak ne bil tiho,ker imam na kratko živce gor dane do pingvinov,ki sebi pravijo politiki.Napisano je pa res lepo in prav je,da bi jih čimveč prebralo in to tudi prespalo,Ivana.

Kruta resnica!

brez vernikov ni nič..Vsaka vera rabi "verujoče" brez njih vere ni.. Vsi, ki vodijo CERKVE različnih vrst, zvrsti....itd si želijo povprečne vernike, ki so predani in ne razmišljajo s svojo glavo.., ki jih lahko vodiš..pelješ...žejne čez vodo in lačne mimo potice...he he he Največji hendikep Vere pa so Verniki, ki imajo svojo glavo, ki jo ne uporabljajo samo za to, da imajo lepo urejeno frizuro...teh ne marajo in se jih bojijo

Se strinjam! Dobro si napisala. :)