Članek
Spet brez čelade ...
Objavljeno Mar 18, 2014

MOTORISTI IN KOLESARJI V CESTNEM PROMETU

Torek, 18. marec 2014

Prvi sončni dnevi so poskrbeli za to, da so naše ceste v veliki meri zavzeli motoristi in kolesarji, nekateri med njimi letos prvič. V zadnjih letih se promet z motornimi kolesi na naših cestah povečuje, prav začetek sezone pa predstavlja večje tveganje, saj motoristi po nekaj mesecih ponovno sproščajo adrenalin na cesti, drugi udeleženci v prometu pa v tem času še niso dovolj pozorni nanje.

Policisti upajo, da bo letošnja sezona še bolj varna kot sezone do sedaj. Lani je sicer umrlo manj motoristov kot leto prej, pa tudi v splošnem je bilo manj prometnih nesreč. Pri tem policisti še opozarjajo, da se je lani skoraj 40 % smrtnih prometnih nesreč z udeležbo motoristov zgodilo zato, ker je bila motoristom odvzeta prednost.

Med bolj ranljive udeležence v cestnem prometu pa sodijo tudi kolesarji, ki se v Posočju zaradi pomanjkanja kolesarskih stez vključujejo v promet na glavnih cestah. Poleg tega so prav kolesarji slabše vidni, njihova vidnost je obratno sorazmerna s hitrostjo vožnje: hitrejši kot so, slabše so opazni.

Tako za motoriste kot za kolesarje zato velja opozorilo o nošenju čelade in druge primerne opreme za boljšo vidnost. Ostale udeležence v cestnem prometu pa policisti pozivajo, naj bodo previdni, naj pričakujejo večje število motoristov in mopedistov na cestah in naj se pri vsakem premiku vozila prepričajo, da imajo res prosto pot.

 

Vanja Hvala