Članek
BREZČASNE KLEKLJANE MOJSTROVINE TUDI V ITALIJI
Objavljeno Apr 09, 2014

Razstava Idrijska čipka-brezčasna klekljana mojstrovina, ki sta jo Mestni muzej Idrija in idrijska Čipkarska šola lani pripravila ob finančni podpori ministrstva za kulturo in idrijske občine, je lani poleti na pobudo veleposlaništva Slovenije pri Svetem sedežu ter ministrstva za zunanje zadeve gostovala v Palazzo della Rovere v Rimu in požela veliko zanimanja. Razstava pa bo v teh dneh še naprej gostovala po Italiji. 16. aprila jo bodo odprli v Kraški hiši v italijanskem Repnu.


Razstava v prvem delu predstavlja idrijsko čipko – najlepše in najbolj kakovostne ročno klekljane čipke ter izdelke, v katerih čipka nastopa kot njen sestavni del. Posebna pozornost je namenjena njeni uporabi nekdaj in danes, ko še vedno zaznamuje posebne priložnosti v našem vsakdanjem in prazničnem življenju. Čipke in izdelki iz čipke iz zbirke mestnega muzeja Idrija na razstavi dopolnjujejo izdelki učenk Čipkarske šole Idrija.

V drugem delu pa razstava pripoveduje zgodbo o Idirji, najstarejšem rudarskem mestu na Slovenskem, in njeni več kot 300-letni tradiciji klekljanja. Zgodbo rudnika in idrijske čipke so ustvarjale generacije rudarjev in klekljaric, ki sta jim delo v rudniku živega srebra in klekljanje omogočala preživetje.

Razstavo Idrijska čipka-brezčasna klekljana mojstrovina bo na odprtju med obiskovalce pospremila kustosinja Mestnega muzeja Idrija mag. Mirjam Gnezda Bogataj.

Primorski val:
Metka Rupnik