Članek
Kljub tehniki, izobrazbi so današnje uradniške službe površnejše od nekdanjih
Objavljeno Feb 07, 2014

Zadnje čase sva z možem imela precej opravkov pri notarju, odvetniku itd. Vsak dokument, ki ga službe dajo iz rok je poln napak. Glede na to, da imajo omenjene službe z zakonom določeno tarifo, ki jo plačujemo državljani, sem nad njihovim delom več kot zgrožena.

V osemedesetih letih mi je umrl oče. Po zapuščinski razpravi smo dobili vsi dediči domov sklepe o dedovanju. Na njih ni bilo niti ene same napake. Ker je bila predmet dedovanja kmetija, je vsebovala kar nekaj parcelnih številk, osebni avto, traktorja in še nekaj drugih predmetov, kjer je bilo treba zapisovati zapletene številke šasij, motorja itd. Dodati moram, da je zapisnik napisan na pisalni stroj, na katerem je bilo napako veliko težje popraviti, kot danes, ko pritisneš samo delete in že lahko zapišeš pravilno. Na takratnih sodiščih zaposlene osebe so bile prav gotovo zelo natančne. Vem pa, da pred njihovimi imeni ni bilo oznak mag. ali ing., tudi na vratih pisarn ni pisalo višji svetovalec ali kaj podobnega kot dandanašnje piše na zunanji strani uradniških vrat.

Potem je prišla doba računalnikov. Ko me je leto 2001 spet doletela smrt, tokrat moža, sem bila zgrožena nad sklepom o dedovanju. Dediča sva bila z mladoletnim sinom. Predmet dedovanja pa dva avta, dve hiši itd. Ampak v sklepu je bilo toliko napak, da me je od vsega bolela glava. Kot že rečeno, med mnogimi napakami sta bili zamenjani celo hiši. Hiša, ki je bila pod hipoteko so določili mladoletnem sinu, ono drugo pa meni, čeprav je bilo na obravnavi govora ravno o tem, komu se določi lastništvo katere hiše. Pa to še ni bilo vse. Zamenjane ali napačno zapisane so bile tudi številke avtomobilov. Če vemo, da je za prenos lastništva po dedovanju prav sklep o dedovanju edini dokument, potem bi lahko nastala sila zapletena situacija. Kaj hitro bi se lahko zgodilo, da s sinom ne bi postala lastnika niti ene dedovane premičnine ali nepremičnine ali pa vsaj ne tako kmalu.

V letu 2013 pa sem spet imela opravka po uradih zaradi prodaje zazidljive parcele. Vse bi lahko šlo povsem gladko, vendar nam je odvetnik (hvala bogu) pred podpisom poslal pogodbo, na kateri so bili zamenjni priimki, davčne številke ... Pravim, še sreča, ker bi sicer pogodba ne imela nobene veljave. Treba je povedati, da smo v dobi računalnika, kjer se napake nevidno, lahkotno in zelo hitro odpravijo. Le natačnost bi bila potrebna. Ampak videti je, da izobraženci s pripono mag. ing. te vrline ne poznajo.

Ko je pogodba od odvetnika romala k notarju, kjer je bilo treba za dva podpisa plačati 50,00€, pa je taista pogodba v njihovem predalu obležala dva meseca. Povdarjam, da ne odvetnik in ne notar tega nista sama odkrila, temveč je kupec spraševal kdaj bo vpis in sem ponovno stopila do omenjenih uradov z vprašanjem kaj je še treba narediti, da bo do vpisa prišlo. Kako so znali vsi valiti krivdo drug na drugega. Notar je trdil, da odvetnik ni prišel po dokumente, odvetnik pa, da ga notar ni obvestil, da so podpisi overjeni.

Da je to prav sedaj, ko je pred vrati davek na nepremičnine, sila pomembna stvar mislim, da ni treba pisati, rada bi dodala le, da je v tem primeru korektnost poslovanja tako pomembnih uradnikov, kot je notar in odvetnik, padla na izpitu.