Članek
MLADI PARLAMENTARCI O RAZMERAH V DRUŽBI
Objavljeno Mar 01, 2014

Na idrijski osnovni šoli je včeraj potekal že 24. medobčinski otroški parlament, ki so se ga udeležili osnovnošolci iz Cerknega, Spodnje Idrije, Črnega Vrha in Idrije. Tema letošnje razprave, na katero so se osnovnošolci pripravljali tekom šolskega leta, je bila Razmere v družbi.

Tekom priprav so šole ubrale različne načine za obravnavo tematik, od branja literature na podobno temo, do priprave predlogov odločevalcem o tem, kaj želijo spremeniti v svojem kraju, veliko pa so se osredotočali tudi na konkretne izzive - pomoč starejšim občanom, analiza uporabe računalnikov in interneta ter vpliv le-tega na njihov šolski uspeh, sodelovanje z dobrodelnimi organizacijami in preučevanje koncepta revščine.

Zaključne misli oziroma sklepe 24. otroškega parlamenta so osredotočili na politike, ki bi morali po njihovem mnenju odločati v prid vseh nas in ne v lastno dobro, odrasle, ki morajo dajati pozitiven zgled in odločnost ter na vse mlade, da se manj ukvarjajo z internetom in socialnimi omrežji in raje storijo kaj dobrega zase in druge.

Zanimivo je, da je mlade parlamentarce zmotilo tudi, dejstvo, da je njihov parlament spremljalo zelo malo odraslih, izmed lokalnih odločevalcev je bil prisoten le župan Občine Idrija, Bojan Sever. Po njihovem mnenju bi se ga morali udeležiti tudi starši, širši krog lokalnih medijev, lokalni odločevalci, poslanci državnega zbora in drugi voljeni državni funkcionarji.

Sabina Carli - Primorski val