Članek
Kaj je SEO
Objavljeno Jun 04, 2019

SEO ali optimizacija spletnih strani (od 610 € na mesec) za iskalnike je proces, katerega cilj je višja uvrstitev spletne strani v iskalnikih. S pomočjo SEO optimizacije podjetja in posamezniki dosegajo višje uvrstitve v Google iskalniku in drugih iskalnikih. Višje uvrstitve pa pomenijo več klikov, več obiskovalcev in s tem tudi več zaslužka. 

Za koga je SEO primeren

SEO je primeren za vsakogar. Ne glede na to, s čim se podjetje ali posameznik ukvarja, ali na kakšen način monetizira svojo spletno stran, s pomočjo SEO optimizacije lahko pridobi več. Tudi če gre za NPO-je ali pa informativne portale, lahko s SEO tehniklami dosežejo več bralcev, več podpornikov, ali le informirajo več uporabnikov o določeni temi. 

Kako poteka SEO

SEO optimizacija se začne izvajati na podlagi stsatističnih oz analitičnih podatkov. Zanima nas vse, kar iskalniki upoštevajo pri razvščanju spletnih strani. TO je hitrost strani, berljivost, zanesljivost, kakovost in količina vsebine, revantnost glede na ključno besedo, ... 

Drugi del analize vsebuje tudi analizo iskanj v Google iskalniku. Zanima nas, katere besedee in v kakšni količini ali obsegu jih uporabniki iščejo.

S pomočjo podatkov analize potem lahko vidimo, katere so pomanjkljivosti določene spletne strani, ki jih je potrebno odpraviti, katere so priložnosti, ... (Vse o SEO optimizaciji)

Koliko stane SEO

Cena optimizacije v Sloveniji je precej odvisna od izbranega ponudnika storitve SEO. Odvisno je tudi on področja poslovanja. Nekatere niše so bistveno bolj konkurenčne od drugih, kar pomeni, da je za uvrstitev na najvišje položaje potrebega veliko dela. 

SEO strategija

Kako narediti dobro SEO strategijo?

DObra SEO strategija zahteva najprej veliko podatkov. Kaj uporabniki iščejo, v kakšni količinah. Včasih so podjetja na svojih straneh objavljala vermenske napovedi, da bi se uvrstila na ključno besedo "vreme", ki je bila ena najbolj iskanih. To nima smisla. Ključne besede, na katere se podjetje želi uvrstiti niso le vprašanje količine. Bolj so vprašanje  kakovosti. Dovolj je en uporabnik, ki kupi, kot 1000, ki jih ne. 

Strategija za seo optimizacijo strani zatem zahteva, da sistematično razvrstimo izbrane iskalne izraze in ugotovimo, katere strani naše spletne strani se bodo uvrščale na katero besedo. 

Drugi del strategije je vprašanje prioritete, katera dela so bolj nujna, v kakšnem obsegu so potrebna in torej v kakšnem vrstnem redu in količini se bo SEO optimizacija izvajala. 

Dobra SEO strategija pomeni, da po 6-ih mesecih dela ugotovimo, da smo izbraliu najkrajšo pot na Google iskalnik. Slaba SEO strategija pa pomeni, da se nismo uvrstili na prave besede, da določeni procesi niso imeli efekta, itd.

Kako samostojno optimizirati spletno stran

Ko imate SEO strrategijo narejeno je čas za SEO članke, SEO gradnjo povratnih povezav (linkbuilding) in dela na hitrosti in uporabnosti spletne strani. 

Najprej je ponavadi treba izboljšati hitrost, optimizirati slike, dodati vsebino. 

Optimizacija slik spletne strani

Slike spletne strani je treba zmanjšati in optimizirati. Velikost mora biti ravno dovolj velika. Shranjene pa morajo biti v nextgen formatu, da se nalaga čim manjša velikost. Resolucijo mora biti prilagojena napravi, v kateri se prikazuej slika. Zato je najbolje uproabiti Retina rešitev. 

Optimizacija hitrosti spletne strani

Hitrost se optimizira s pomočjo minifikacije JS in CSS. Potreebno je tudi nastaviti cachiranje oz. predpomnjenje strani. PRvo omenjeno je z namenom, tako kot optimizacija slik, da se zmanjša velikost ddatotek CSS in JS. Potem jih je potrebno še določiti, ali blokirajo nalaganje strani, ali ne. 

Optimizacija vsebine spletne strani

Optimizacija vsebine spletne strani ima pri mnogih največji potenvcial. Vse ostalo ima manjši efekt kot vsebina.

Z boljšo vsebino lahko prehitite tudi hitrejše spletne strani z več zunanjimi povezavami.

Optimizacija vsebine pomeni, da preberete besedila na spletni strani in jih izboljšate, tako da bo uporabnik ki vpiše vašo ključno besedo našel v njej več informacij. Poleg tega je potrebno še dodati meta podatke, da iskalniki prikažejo bolj točen podatek o tem, kaj vsebuje vaša stran.