Članek
Prispevki, ki so vzbudili pozornost (23.-27.10.)
Objavljeno Oct 27, 2015

.: Objavljeno na blogu Bajstender :.

Nekaj zgodb, ki jih priporočam v branje:

kratko

“Sem človek brez odgovorov. Včasih, ko je dovolj pozno, dovolj temno in dovolj tiho, postanem celo človek brez vprašanj.” (C. Kaufman)

SREDNJE

Video: ‘coffee nap’ – kadar ste zaspani, spijte kavo in pojdite dremat za 20 minut.

Ne gre brez sira? Zdaj se lahko izgovarjamo na znanost.

Ali res potrebujemo 7 ur spanja vsak dan?

Video: človeštvo čez 1000 let.

DOLGO

Kako je španski Inditex – bolje poznan po znamkah Zara, Zara Home, Bershka, Massimo Dutti, Oysho, Stradivarius, Pull & Bear, Uterqüe – osvojil modni svet in to skorajda brez oglaševanja in sodelovanja znanih oblikovalcev. Za primerjavo: trenutno ima Inditex okrog 5.900 trgovin po svetu (od tega 4.400 v Evropi in skoraj 2.000 samo v Španiji), medtem ko tekmeci krepko zaostajajo: Arcadia Group, lastnica Topshopa, ima 3.000 trgovin po svetu, H&M jih ima 2.500 in Mango 2.400.

Zakaj se prijateljske vezi z leti spreminjajo (žal, večkrat na slabše).

Avgusta se je mednarodna javnost seznanila z razsežnostmi dolžniške krize v Portoriku, ki so ga nekateri že razglasili za ‘ameriško Grčijo’. Na hitro: gre za območje ZDA z lastno samoupravo, ki ne zmore več poplačati 72 milijard dolarjev težkega dolga. (Portoriko ima sicer okrog 3,5 milijona prebivalcev, od tega jih kar 45,4 % živi v revščini.) Dokončni udarec je Portoriko doživel leta 2006, ko so se iztekle davčne olajšave za ameriška podjetja, ki so odprla tovarne na otoku. Sledil je že znan scenarij: množična emigracija domačinov v ZDA, zmanjševanje proračunskih primanjkljajev, dvigi davkov in višje obrestne mere. Vsi vpleteni so zagotovo navdušeni, sploh ker usoda Portorika zdaj zavisi od odločitve ameriškega kongresa.

Prvoosebna pripoved (z magičnorealističnim koncem) o življenju v Kolumbiji v času Escobarja.

Ekstradolgo (a zagotovo vredno branja): o umetni inteligenci (prvi del + drugi del).