Članek
Aziz Ansari: Ljubezen v digitalni dobi
Objavljeno Oct 31, 2015

ayiy

Ljubezen je zakomplicirana stvar. Spodaj je 10 zanimivih izsledkov o ljubezni v moderni digitalni dobi iz knjige komika Aziza Ansarija z naslovom Modern Romance. 

1. Leta 1950 je bila v ZDA povprečna starost ob poroki 22,5 let pri moških in 20 let pri ženskah, leta 2014 pa 29 let pri moških in 27 let pri ženskah.

2. V preteklosti so se heteroseksualni pari spoznavali večnoma preko družine in prijateljev, spletnih zmenkarij pa se je držala stigma, da gre za najbolj obupan korak pri iskanju ljubezni. Danes je drugače, sploh v ZDA: v obdobju 2005-2012 je okrog 35 % anketirancev svojega partnerja spoznalo prek interneta, 14 % preko službe in 12,4 % preko prijateljev (vse ostale možnosti – v šoli, preko družine, v nočnem klubu, ipd. – so držale za manj kot 7 % anketirancev).

3. Ljudje svoje simpatije nagovarjajo drugače: ljudje nad 30 let najpogosteje povabijo na prvi zmenek preko telefona (52 %) ali pa v živo (28 %), medtem ko mlajši od 30 let največkrat povabijo na zmenek v živo (37 %) ali preko smsov (32 %, pri čemer je zanimivo, da pri ljudeh nad 30 let začetni kontakt prek smsov predstavlja le 8 %). Vsem vključenim so prvi telefonski pogovori mučni, večino pa odbijajo preveč generični smsi in tudi slovnične napake. Dodatna zanimivost: bojda se v Franciji ne dogaja pogosto, da si simpatije izmenjujejo neskončno dolgo število smsov, saj tipi preprosto zložijo prvi sms v smislu ‘Se ti f*ka?‘ (pardon my French).

4. Nenavaden znanstveni izsledek: najbolj optimalen čas za repliko med dopisovanjem je 1,25-kratnik sogovornikovega odzivnega časa (torej, če sogovornik odpiše v 10 minutah, je najbolje odpisati v 12,5 minutah). Najbolj “vžgejo” kratki smsi (nikakor pa ne smejo presegati dolžine smsov sogovornika).

5. Vse iz zgornje točke ne drži, ko ste enkrat v zvezi: odlašanje z repliko lahko ustvarja slabo voljo in zamerljivost. You have been warned. (Pravijo, da ženska nikdar ne tipka hitreje, kot kadar je jezna.)

6. Sveža ljubezen naj bi vzbujala iste občutke kot kokain, po 12-18 mesecih pa naj bi ustvarjala podobne občutke kot kozarec vina ali joint. (Azizove besede, jaz ne vem nič o tem ;))

7. Japonska je znana po svoji mavrici perverzij in vsega čudnega (če še niste, obvezno poglejte tale prispevek s portala Vice), a tehnološko napredni Japonci niso prav nič naklonjeni spletnim zmenkarijam. (Ker prezirajo selfie kulturo, ki prevladuje na zahodu, večina za svojo profilno sliko na dating aplikacijah izbere kar sliko mačke (brez lastnika!) ali pa sliko kuhalnika riža. Wie romantisch.
Japonci pravzaprav prezirajo seks kot tudi zmenke: 45 % Japonk, starih med 16 in 24 let, sploh ne zanima spolnost (med moškimi več kot četrtina). Kar tretjina (!) vseh Japoncev, mlajših od 30, pravzaprav ni še imela nobenega ljubezenskega razmerja in več kot kot četrt ljudi med 35 in 39 leti še nikdar niso imeli spolnih odnosov. (Nekoristno, a zabavno dejstvo: trenutni rekord za najdaljšo masturbacijo drži nek Japonec pri 9 ur in 58 minut. Torej celotni trije Gospodarji prstanov plus kakšnih 40 minut rezerve.) Upravičeno zaskrbljena japonska vlada je lani že vložila okrog 25 milijonov ameriških dolarjev iz proračuna v različne portale za zmenke, da bi se ljudje le poparčkali, ob poroki pa jih država prav tako denarno nagradi.

Beri dalje >>>