Članek
Kliki za vikend
Objavljeno Apr 02, 2016

Nekaj prispevkov, ki jih je vredno prebrati:

kratko

“Žalostno je, da v Sloveniji štejejo le tisti, ki imajo politično moč, primanjkuje pa jim intelektualne. V slovenskem parlamentu so v modi antiintelektualci in analfabeti. Tisti, ki so nehali brati literaturo v četrtem oz. najkasneje v petem razredu osnovne šole, danes predpisujejo norme branja, tisti, ki nimajo odnosa do kulture, predpisujejo glasbene kvote.” – Milena Mileva Blažić

SREDNJE

Nenavadne prepovedi po državah sveta.

Štirje dnevi na orient ekspresu, med Bangkokom in Singapurjem.

Miha Mazzini o razpuščenih Slovencih in vseprisotni pasivnosti.

DOLGO

Kaj je ljubezen?

In memoriam: Zaha Hadid (64-letna arhitektka iraškega rodu, ki je preminula ta teden) ni bila samo prva zvezdniška arhitektka, znana po številnih ekscentričnih mojstrovinahtemveč prava vizionarka in hiperproduktivna mojstrica. Kot ženska, ki je bila dovolj drzna slediti svojim ciljem v moškem svetu arhitekture, oborožena z jeklenimi živci in trmo, samo dodatno potrjuje, da si ženske lahko dovolijo status dive, če se njihovo delo lahko kosa z naboljšimi.

Še en krasen prispevek z eno tistih tematik, o kateri navadno ne razmišljamo (a se na koncu izkažejo za precej fascinantne): odkod izvirajo manire in kako so sooblikovale moderno družbo.