Članek
Janez Kepic-Kern: IZBOLJŠANJE INFO DATOTEK ZDRAVNIKOV V SLOVENSKEM JAVNEM ZDRAVSTVU
Objavljeno Dec 07, 2020

Jaz, Janez  Kepic-Kern, ex ok knjižničar v okolju Ljubljana, zdaj pa 68 let star upokojenec in d.o.o. podjetnik zelo skrbim za moje zdravje. Nealkoholik sem, razgibavam se vsak dan, vrtnarim - precej fizično delam na zemlji, intelektualno pa sem aktiven s pisanjem prispevkov za moj e-portal "SLOVENIANA", tu na Publishwallu itd.

Redno de pregledujem pri moji ok osebni zdravnici in preventivno pri specialistih. Kot bivšega ok knjižničarja, ki o računalniški informatiki - "nekaj pa le - vem" - saj se v knjižnicah že več deset let uporablja kompleksen, vseslovenski računalniški sistem - imenovan COBISS - za kataloge in izposojo v večini slovenskih knjižnic, kar ni "majhna stvar", saj gre za kar veliko število knjig in milione enot knjižničnega gradiva, za izposojo, promet z njim itd.

- me je prijetno presenetilo, ko je moja zdravnica ob mojem zadnjem obisku pri njej - po računalniku poiskala po mojih starih izvidih in mi po računalniško najdenemm starejšem izvidu - napisala recept za neko  kožo vlažilno  mazilo.

Vsi se spomnimo, kako smo še do pred kratkim - morali peš, ročno prinašati papirnate izvide iz laboratorijev in s specialističnih pregledov, posegov - na katere nas je naš osebni zdravnik - napotil.

Sedaj,

od novembra 2020 - se zdi - temu več - ni tako.

Zdi se mi, da so v informatiki v javnem zdravstvu - le - storili korak naprej.

In, da gre zdaj vsak nov napisan zdravniški ali labratorijski izzvid - takojj v računalniški sistem oz. v e-osebno mapo vsakega posameznega pacienta - že takoj pri specialistu, v laboratoriju. Osebni zdravniik - pa ob obisku pacienta - samo pogleda v to  osebno e-mapo pacienta.

Zdi se mi, da nam ne bo  treba več peš nositi ali po pošti nositi izvidov s specialističčnih pregledov, s posegov v bolnišnicah , v kkatere smo billi napoteni, izvidov iz laboratorijev itd.

Naj me popravi - kdo - ki ima drugačno izkušnjo iz zadnjega časa.

Negativno me je pa presenetilo dejstvo, da če si prišel v začetku jesenskega vala koronne v ZD ali v npr. UKC - so ti na vhodu v UKC ali ZD izmerili temperaturo  na čelu. Nekako od srede novembra - pa meritev temperatuur vsem, ki hočejo vstopiti v ZD ali UK--C itd. - NE OPRAVLJAJO VEČ.!?

Le pisno izjavo - o vročini, prehladu, kašljanju - je treba oddati.

7.12.2020 l.r. Janez Kepic-Kern