Članek
Janez Kepic-Kern: KDO BO TEBI, NAM, MENI PRIŽIGAL SVEČE, NAM LAJŠAL UMIRANJE, POSKRBEL ZA KULTUREN POGREB IN OPOROKO ? Pesnik Rainer Maria RILKE in njegova tesna prijateljica Nanny Wunderly-Volkart.
Objavljeno Dec 15, 2020

Janez KEPIC-KERN: POČASTITEV IZJEMNEGA PRIJATELJSTVA ( v letih 1919-1926 ) MED PESNIKOM Rainerjem Mario . RILKEJEM in njegovo mecenko ter  tesno osebno prijateljico gospo Nanny WUNDERLY-VOLKART (1878-1962 ) iz Meilena, Zuerich, Švica.

Podobe so nekomercialni citatni preposnetek - z interneta:

Gospa Nanny W. Volkart v starosti prijateljevanja s pesnikom R.M. Rilkejem, tudi njegova podoba je iz 1920. let, ko je bil v stalnem stiku z gospo Nanny W.V.  in z njeno družino.

FONDATION RAINER MARIA RILKE - PDF Free DownloadRainer Maria Rilke - Poets, Facts, Life

Rilke - Deutsche Lyrik

Gospa Nanny Wunderly-Volkart je bila izjemno premožna vnukinja globalnega trgovca z bombažem in s kolonialnim blagom -  Salomona VOLKARTA  iz Winterthura v Švici  ter sestrična bratov REINHART,  ki so od bratov Volkart - nase v 20. stoletju prevzeli lastništvo in vodenje globalne veletrgovske, globalne  firme GEGBRUDER VOLKART. Poročena je bila z uspešnim usnjarskim obrtnikom-industrialcem Wunderlyjem iz Meilena pri Zuerichu in z njim  imela zelo samostojnega,  študijsko talentiranega, športnega, vedrega sina,  ki je postal mednarodno priznan dr. ing. kemije ter je kasneje z družino živel v ZDA. Zato gospa Nanny ni bila zelo obremenjenna s kakimi družinskimi ali domačimi obveznostmi.

Odlična, za kulturo in humanost zavzeta gospa Nanny Wunderly-Volkart je  bila pesnikova osebna zaupnica ter  mecenka pesnikovih zdravljenj in ostalih nemajhih stroškov. Nase pa je prevzela tudi težo  spremljevalke , blažilke pesnikovega umiranja iv decembru  leta 1926 v Švici, v sanatoriju  Valmont, kanton Valais.

Osebno je bila več tednov v decembru 1926 vse dneve in noči ob umirajočem pesniku. Še isti dan, ko ji je od levkemije neozdravljivo oboleli Rainer Marija RILKE v začetku decembra 1926 sporočil, da je v sanatoriju Valmont in da ima hude bolečine - je gospa Nanny Wunderly-Volkart sedla v njen verjetno zelo dober avto ter se iz Meilena pri Zuerichu odpeljala čez polovico gorate Švice do sanatorija Valmont v južni Švici, kanton Valais pri mestu  Glion-Montreaux ob Ženevskem jezeru.

Bila .la je tudi organizatorka  res kulturnega pogreba ter izvajalka oporoke pesnika Rainerja Marie RILKEJA, ki je v njeni prisotnosti izdihnil, umrl v jutranjem času 29..12. 1926.  v Švici.  sanatorij Valmont, Valais.

Med leti 1919, ko je tedaj že evropsko priznani pesnik, tudi prevajalec, esejist in prozaist Rainer Maria RILKE imel v nemško govorečih mestih Švice izredno uspelo bralno turnejo svojih pesmi in 1926 se je spletlo to - počastitvenega spomina vredno - pravo prijateljstvo in sodelovanje med kulturno in humano ter gospodarsko in praktično zmožno gospo Nanny W.V. in vrhunskim, zelo aktivnim -  a nepremožnim pesnikom R.M. RILKEJEM,, ki je imel malo sreče z zdravjem.

Rainer Maria Rilke je gospe Nanny W.V. v teh letih napisal kar cca 400 pisem o kulturniških, o tekočih stvareh - vsa so napisana vz izjemno lepo rokopisno pisavo, po vsebini in načinu prikazov tematik - pa večina teh in ostalih pisem R.M.Rilkeja - spada med prave umetnine. Večina pisem pesnika gospe Nanny W.V. je javno objavljenih in so del kulturne dediščine Evrope.

Podajam še   citatne nekomercialne preposnetke doma gospe W.V. v Meilenu, primer podobe pisem, ki jih je R.M. Rilke pisal gospe Nanny ter podobo  gradiča  Muzot v dolini reke Rhone, v južni Švici,  ki ga je  bratranec ge Nanny W.V.  - Werner Reinhart kupil in ga dal R.M. Rilkeju - v doživljensko brezplačno uporabo. 

Details | Domus Antiqua HelveticaRainer Maria Rilke — Letter from Rainer Maria Rilke to Nanny...Veyras: Rilke s'installe à Muzot grâce à une...

Pin su Tombe scrittori/Graves of writersRaron Photos - Free & Royalty-Free Stock Photos from DreamstimeRilke's preferred locations in the Valais | Fondation Rilke

S podobami nagrobne plošče na danes številčno obiskovanem grobu R. M. Rilkeja ter kraja, vasice Raron-Rarogne, kjer je ob zidu cerkvice na griču - pokopan in s prevom napisa na plošči

"ROŽA, O ČISTO NASPROTJE - SLAST BITI NIOGARŠNJI SEN IZPOD TOLIKIH VEK

zaključujem

ta

pesnika R.M. Rilkeja

in gspo Nanny Wunderly-Volkart - počastitveni zapis.

L.r. Janez Kepic-Kern