Članek
Janez KEPIC-KERN: "KAJNOV ROD" - Iva Zormana, 1991.
Objavljeno Dec 22, 2020

Janez KEPIC-KERN: ZAKAJ "BOG" NI KAZNOVAL Kajna - LJUBOSUMNEGA MORILCA v vsem boljšega  BRATA - Abla? Moj poizkus razlage stare svetopisemske zgodbe,  Janez KEPIC-KERN.

Jaz, Janez Kepic-Kern vam bom poizkusil v mojem spodnjem zapisu podati " teološki" oz. splošno življenjski "nauk", sporočilo te zelo stare biblične zgodbe o dobrem delovvnem, uspešnem Ablu in o njegovem -

na bratovo uspešnost ljubosumnem, morilskem bratu Kajnu.

Učitelj, pisatelj proze za mlade in odrasle urednik itd. Ivo ZORMAN )1926-2009) je bil rojen v okolju Komenda - tako kot predniki mene Janeza Kepic-Kerna.Moja pokojna  mama ga je osebno dobro poznala in je imela o njem kot o človeku - dobro mnenje. Bil je celo v t.i. "partizanih", vendar je bil z marsičem v medvojnem in v povojnem dogajanju - nezadovoljen, kar je čutiti tudi iz njegove proze za odrasle, Romana KAJNOV ROD, (1991) vam tu ne bom razlagal, preberite ga - pač !

Ivo Zorman | Museu.MSO

p.: avtorIvo Zorman v mlajših letih, takoj po 2. sv. vojni

KAJNOV ROD

Op. vse podobe so citatna, nekomercialna ponazoritev - zaradi olajšane predstave vas, beročih.

Vi beroči pa lahko iz obeh romanov, ki temeljita na realnih zgodbah oz. dejanjih ljudi, ki so bili sodobniki obeh piscev - poiščete podobne zgodbe - v svojem okolju.

Podoben roman kot Ivo Zorman je napisal tudi avstrijsk  med bralci priljubljan pisec J. M. Simmel, prozno delo z aslovom  "KJE JE TVOJ BRAT ABEL ?"

KJE JE TVOJ BRAT ABEL - SIMMEL

Seveda imata oba romana za iztočnico izjemno staro biblično zgodbo o dobrem bratu Abelu in o ljubosumnem bratu, ki je v vsem boljšega brata Abla - preprosto - umoril.

Seveda stare biblične zgodbe niso bile napisane zato, da bi beroči lahko preverjaali zgodovinske podatke. -napisane so bile na podlagi realnih oseb in dogodkov v žživljenju, vendar  - so bile večinoma napisane z namenoom "vzgoje" beročih in ljudstev ter tudi z namenom, da bi se  ljudem približalo t.i. razodete resnice o Bogu, o sveu in o ljudeh. Zlasti o smiselnosti in "pravilnosti" obstoja človeka in njegovih dejanj.

Mislim, da se razumemo !?

Racionalna vprašanja: kako, da sta bila Adam in Eva prva in sama - človeka? Kje so pa bili drugi ljudje? S katero žebsko je pa Kajn nadaljeval svoj rod - če pa nikjer nobene ženske - Biblija ne omenja ?! itd.

Taka vprašanja so neumestna, saj ne gre za realistično faktografski zapis nekega dogajanja - pač pa za

SMISEL DOGAJANJ PONAZORILEN TEKST.

Smisla dogajanj, oseb, njihovih dejanj - pa seveda ni mogoče dojeti z "analizo"

pač pa ga je mogoče dojeti le z vživetjem in "dojetjem, "raodetim dojetjem" iz nas beročih samih.

Na podoben način dojemamo tudi sporočila pesmi, glasbe in drugih umetnosti, mar ne?

 Torej!

Vprašajmo se preprosto in odgovoril bom - na kratko:

1. Vprašanje: zakaj vendar "pravični" Bog ni ostro kaznoval ali  celo usmril "nedobrega, ljubosumnega, morilskega Kajna.  Dopustil mu je celo nadaljevanje rodu in normalno življenje - naprej. Kot da ni nič slabega - storil?

. Odgovor: Kajn mora sam spoznati, dojeti mora sebe in svoja dejanja- skozi realnost prihodnjih dogajanj: tudi on bo deležen groženj z umrom ... - sam e mora naučiti dojemati - "dobro in zlo"

2. Sklep: če bi obsodbo nad Kajnom izvedel Bog" - bi ne bilo - nikakršnega - "samo- učenja" !?

Ne trdim,

tako se mi zdi !

L.r. Janez KEPIC-KERN, LJ. 22.1. 2020

P.S.

"E: info@sloveniana.si,

a le zapolno osebno predstavljene.