Članek
Janez KEPIC-KERN: "SEJALCI - OBETAVNEGA ŽIVLJENJA", " UNIČEVALCI ŽIVLJENJA", "vsegliharski spakovalci", prinašalci Boga, "ŠKODLJIVI POLITIČNI ODREŠENIKI" ITD
Objavljeno Dec 27, 2020

Janez KEPIC-KERN: "SEJALCI - OBETAVNEGA ŽIVLJENJA", " UNIČEVALCI ŽIVLJENJA", "vsegliharski spakovalci", prinašalci Boga, "ŠKODLJIVI POLITIČNI ODREŠENIKI" ITD

Moj poizkus premisleka o možnostih nadaljnega preživetja in o realnih možnostih za kulturno, tvorno nadaljnje življenje - nas, ljudi, zlasti nas, Slovencev.

Sejalec - Wikipedija, prosta enciklopedija

 

Spoštovani beročii: za nami je čas Božić 2020, v zavesti  nas, razmišljujočih, za kulturo življenja zavzetih ljudi, Slovencev - je bil znova, pred kratkim, simbolno  - "ROJEN - ODREŠENIK".

Op.: zgornja podoba Groharjevega (1967-1911) "SEJALCA" (1907) je seveda citatni, nekomercialni preposnetek znane Groharjeve slike.

Moji zapisi, zapisi, ki sem jih napisal in jih še bom napisal jaz, Janez Kepic-Kern sem, na meni OK platformo Publishwall - so mišljeni le kot "opozorilni", mene in druge - vzpodbudni - zapisi, vzpodbudni - za nadaljno dodelavo načetih tem, misl itd. ki se meni zdi, da so žive, obetajoče, da imajo pozitiven "potencial" - kot se pogosto reče.

Torej !?

Katere znane oblike nedvomno pozitivno usmerjenega življenja iz preteklosti človeštva - se meni osebno, Janezu Kepic-Kernu  - zdijo - pozitivne, obetavne, take, da imajo - "pozitivni potencial"!?

!. Take se mi zdijo predvsem oblike življenja, načini razmišlja "neracionalističnih"ljudstev, ki so v preteklosti - dolgo  živela in morda nekatea - živijo še danes: a le od tisti ljudstev, ki ne gojijo fizičnega in mentalnega nasilja nad pripadniki lastnega ljudstva in niso ( ta ljudstva) zaničujočeagresivna, na odkrit ali na prikrit način - do drugih ljudstev.

 

!. DEL OBRAVAVE TEMATIKE.

Nekaj primerov takih ljudstev, ki že dolgo živijo "sonaravno" brez nasilja do ljudi iiz svojih vrst in do drugih ljudstev - i se verjetno - našlo: npr.

- eskimi, razna indijanska ljudstva t.i. Latinske Amerike itd.

Del te kulture preživetja na kulturen, nenasilen, na sonaraven način - se je nedvomno prenesel tudi v nas - sodobne Slovence.

O tem priča podoba Groharjevega "Sejalca" in tudi mnoga t.i. društva v naši R. Sloveniji, ki se posvečajo t.i. sonaravnemu življenju: npr. Zveza društev "AJDA", ekološka društva itd.

Ta zapis - je 1.del.

NADALJEVANJE - SLEDI !

L.r. Janez  KEPIC-KERN, LJ, 27.12. 2020

P.S.

KONTAKT:

E: info@sloveniana.si,

le za polno osebno predstavljene.