Članek
Janez KEPIC-KERN: "DOS ROSAS" "DVE VRTNICI, ROŽI" - MEHIŠKI SESTRI, KI STA POKAZALI VSO DRAGOCENO SPOROČILNOST IN LEPOTO STARIH PESMI MEHIKE.
Objavljeno Feb 16, 2021

Janez KEPIC-KERN: "DOS ROSAS" "DVE VRTNICI, ROŽI" - MEHIŠKI SESTRI, KI STA POKAZALI VSO DRAGOCENO SPOROČILNOST IN LEPOTO STARIH PESMI MEHIKE.

internet nam nudi tudi kulturne bisere,, ki so nam bili prej neznani oz. nedostopni - sestri Emily in Sheyla Rosas, sicer živeči v Kaliforniji, a  po rodu iz po kulturi slavnega okoliša OAXACA  v južni Mehiki - nedvomno kvalitetno oživljata stare mehiške folklorne pesmi in tudi stare mehiške popevke. Iz časov,  pred sto in več leti, ko pesmi še niso bile tako izumetničene in skomercializirane - ampak so avtorji in izvalci s temi pesmimi zelo odkrito izražali svoja občutja, želje in tudi spoznanja.

Poseben čar izvedbam obeh sester daje njuna mladost, saj se pesmi dajo razumeti kot zelo neposreden izraz čustev, želja

po iskreni ljubezni, po oddkritosti in lepem življenju - deklet - deklet -  kot sta onidve.

Rezultat iskanja slik za dos rosas

Op.: citaten, nekomercialen preposnetek sester Rosas, indijanskega porekla iz južne Mehike, okoliš Oaxaca.

Spoštovani beroči !

Sestri Rosas sta še zelo mladi, tam okrog 20 leta: nastopata v javnosti na način glasbenih videov, ki jih posname njun oče - v naravnem okolju Kalifornije ali južne Mehike. Obe odlično igrata na klasični  kitari, pojeta pa v starinskem slogu z zategovanjem končnih besed v verzih iin s  sonornim glasom.

Njun način podajanja ljudskih, ponarodelih pesmi in popevk - je bil zelo lepo sprejet.

Stotisoče in milione ogledov ima skoraj vsak njun video..

Pri njunem petju dejansko gre za širjenje kvalitetne, humane ljudske kulture značilne za podeželje Mehike.

V Sloveniji je manj znan, da je južna Mehika, okoli Oaxace -  dežela "bpgov", kjer odlično uspeva mnogo kultur kot je kakao, annanasi,, kava in ostalo.

V sami Oaxaci vsako leo poteka velik, izjemni lep festival GUELAGETZA - na katerem predstavijo svoje petje, plese, tudi obrti, čudovita oblačiila idijanski krajaniiz okoliških vasi.

Prebivalci iz južne Mehike so večinoma nadpovprečno glasbeno in pevsko nadarjeni: pesmi pojejo v španščini in tudi v svojih jezikih indijanskih ljudstev Mixteci, Huasteci in ostalih  domorodnih ljudstev..

Iz Oaxace sta doma tudi dve osrednji pevki in glasbenici Lila Downs in Flor Amargo.

Toliko,

video izvedbe teh dveh sester in ostalih odličnih pevcev

iz Mehike -- si lahk najdete sami.

LJ, 16. 2. 2021.

L.r. :Janez Kepic-Kern, 69 let, nekaznovan, nealkoholik, polnih 40 let delovne dobe, ex knjižničar iz LJ,

Moji zapisi, zapisi, ki sem jih napisal in jih še bom napisal jaz, Janez Kepic-Kern sem, na meni OK platformo Publishwall - so mišljeni le kot "opozorilni", mene in druge - vzpodbudni - zapisi, vzpodbudni - za nadaljno dodelavo načetih tem, misl itd. ki se meni zdi, da so žive, obetajoče, da imajo pozitiven "potencial" - kot se pogosto reče.

NAJDETE – VSE MOJE ZAPISE – Z VTIPKANJEM BESED: Janez Kepic-Kern – v ISKALNO OKENCE NA PLATFORMI OK Publishwalla.

Podpisani l.r. nisem član nobene politične stranke ali politične interesne  skupine. Moji zapisi tu – niso od nikogar – nič »naročeni« in niso  nič plačani !, Moja ozko osebna mnenja, misli itd. – so pač. Moja ustavna pravica – seveda.

KONTAKT:

E:info@sloveniana.si,

Le za polno predstavljene – seveda.