Članek
Mercator Jankovičev uspeh???
Objavljeno Jul 09, 2014

V svojem predstavitvenem časopisu, volilnem programu PS za državnozborske volitve se Zoran Jankovič hvali kako je na noge postavil Mercator po letu 1997, ko ga je prevzel z ekipo v upravljanje.

Dragi Zoran, povej že enkrat Sloveniji, da je to pred tabo opravil direktor Goslar. Ampak kaj je tudi on opravil. Podjetja po Sloveniji, ki so bila pod okriljem Mercatorja je Goslar enostavno pripojil Mercatorju kot so bila Trgovsko podjetje Sevnica ali pa STP Hrastnik (katere posebej poznam) in ostala trgovska podjetja po Sloveniji. Za to pripojitev k Mercatorju (po Zakonu o lastninskem preoblikovanju) so takratni direktorji teh manjših podjetji kar domov odpeljali vsak svoj sorazmerno nov službeni avtomobil in kar nekaj zelencev. Ustanovitelji in po današnji metodologiji lastniki teh podjetji, delavci pa so ostali praznih rok. Delavce teh podjetji so razpršili po celi Sloveniji dokler so se pač ti lahko vozili po 200 km na dan in celo več. To je bila enostavno nacionalizacija pripojenih podjetji k Mercatorju. Ko je bil gospod Goslar ostarel, zrel za pokoj, ga je nadomestil gospod Pregelj in potem je prejšnji Goslar pripeljal današnjega Zorana Jankoviča.

Zoran Jankovič je bil nič drugega kot lastnik, tudi sorazmerno uspešen direktor Electre, ki je jasno vedel, da mora priti v velik sistem, da bo lahko dobro zredil svoje podjetje. V Mercatorju mu je to dobro uspevalo predvsem tako, da je premoženje Mercatorja uspešno prodajal nazaj prejšnjim lastnikom Sevničanom, Hrastničanom in ostalim čanom po Sloveniji. Vendar tokrat je bilo lastninsko preoblikovanje s prodajo za denar. Mercator je torej pripojil brez denarja, odpojil za denar. Jasno, da je ostajal dobiček s katerim je Mercator rastel s tem pa tudi Jankovič in njegova Electra. Posebej sposoben ni treba biti, da znaš prodajati premoženje, ki ti ga je cela Slovenija skupaj znosila.

Ko je posel dobro cvetel, je prišlo leto 2005, ko so se sestali za ovalno mizo vele možje in spodili direktorja Jankoviča iz Mercatorja, se dogovorili za delniško prodajo. Jankovič je bil užaljen, ostali veseli. Konec zgodbe je, da so rešili Jankoviča pred managerskim odkupom ob katerem, bi bil Jankovič že davno Šrot, Bavčar in Janša.

Dragi Zoran, zahvali se svojim današnjim sovražnikom, da so te rešili že davno zagotovega bankrota. Hvaliti se s takšno uspešnostjo pač ni pošteno. Bistvo zgodbe je, da slovenska elita pač ni elita, da so potrebna razumna, logična, če hočete kmečka dejanja in beseda in Slovenija bo Slovenija, ne razočarana Slovenija.

Spoštovani politiki v bodoče naj bo politika v pomoč, ne v pogubojemajoč gospodarstvu.