Članek
Zakaj albuminska ali sirarska skuta
Objavljeno Apr 25, 2015


Ko želimo nekomu ponuditi dober vir beljakovin, je albuminska oz. sirarska skuta izredno dober izbor. To ni običajna »skuta«, ki jo ponavadi dobite v trgovinah, temveč nekaj drugega, po sestavinah veliko kvalitetnejšega, saj nastane iz sirotke (sicer znane kot »odpadne« tekočine, ki ostane, ko se mleko sesiri).

Zakaj je torej skuta iz sirotke toliko boljša? Ker pri nastajanju sira iz mleka skupaj z večino mlečne maščobe izstopi kazein (ta je znan kot težje prebavljiva beljakovina), v sirotki (tekočini, ki ostane) pa ostanejo albumini in globulini (beljakovine, ki jih telo zlahka prebavi). Ko sirotko segrejemo na dobrih 90°C ter dodamo nekaj kislega (kisavo ali citronsko kislino) albumini in globulini izstopijo in nastane skuta. Ovčji in kozji sirotki za nastanek skute ni treba dodati ničesar kislega.

Skuta, ki jo kupujete v trgovinah, torej ni skuta, temveč sveži kisli sir (kazein). Če želimo otrokom ali preostalimuporabnikom ponuditi tisti pravi vir najkakovostnejših beljakovin (albuminov in globulinov), kalcija in drugih rudnin, jim moramo ponuditi »pravo« skuto, ki se prodaja pod imenom albuminska ali sirarska skuta.