Članek
Kapetan v pravem pomenu besede
Objavljeno Sep 03, 2019
Tako je kapetan argentinske reprezentance Luis Scola dosegel 595. točko na svetovnih prvenstvih in se povzpel na drugo mesto večne lestvice strelcev. Tekmo proti Nigeriji, ki se je končala z zmago njegove ekipe, je končal s 23 pikami in 10 skoki, tako da je skupno že pri 611 zbranih točkah. Prvo mesto na lestvici, ki izgleda takole, bo bržkone ostalo v rokah Oscarja 'Svete roke' Schmidta.
Oscar Schmidt        906 točk Luis Scola                611 točk Andrew Gaze           594 točk Dražen Dalipagić    563 točk Jose Piculin Ortiz   511 točk
Legenda avstralske košarke Andrew Gaze, ki je na Kitajskem v vlogi komentatorja, je med prvimi čestital Scoli, rekoč, da ne bi mogel biti srečnejši za Argentinca, a hkrati v šali dodal, da je sam igral na enem prvenstvu manj kot Luis Scola. 39-letni kapetan je dejal, da je zelo počaščen, da je v takšni družbi velikanov in dodal, da se še spomni kako je pri starosti desetih let spremljal Gaza, ko je ta igral na svetovnem prvenstvu, ki ga je gostila Argentina. Poln besed hvale za prvega strelca tekme je bil tudi trener Sergio Hernandez, ki je izpostavil delovne navade Scole, ki mu tudi omogočajo, da igra na tako visokem nivoju, hkrati pa s tem nudi mlajšim soigralcem najboljši možen vzor. Scola, ki bo aprila dopolnil 40 let, še naprej drži dirigentsko palico v argentinski izbrani vrsti, ki še vedno čaka na naslednjega velikega zvezdnika. Scola še kot edini vztraja iz znamenite generacije, ki je leta 2004 na olimpijskih igrah v Atenah osvojila zlato. Jutrišnja tekma z  Rusijo bo pravi test za argentinsko reprezentanco, ki si na tem prvenstvu trudi doseči neposredno uvrstitev na olimpijske igre prihodnje leto. Z zmago nad Grčijo ji je rokavico vrgla glavna konkurentka za to pozicijo Brazilija. Če bo v Tokiu zraven tudi Scola zaenkrat še ni jasno. Košarkar šanghajskih Morskih psov bo takrat že zakorakal v peto stoletje življenja, že lansko leto pa je obeležil 20 let od prvega prestopa v Evropo, ko je zaigral za Tau Ceramico, danes poznano pod imenom Saski Baskonia. Pred odhodom v kitajsko ligo je sicer 206 centimetrov visoki center odigral celo desetletje v ligi NBA, njegove športne dosežke pa je prepoznal tudi argentinski olimpijski komite, ki mu je v Riu de Janeiru namenil čast nošenja zastave na otvoritveni slovesnosti minule olimpijade. Olimpijske igre na Japonskem bi tudi bile edino ustrezno prizorišče za slovo takšnega velikana.
#TujeReprezentance