Članek
Tunin'c
Objavljeno Dec 22, 2015

Ena od novoletnih resolucij je, … primite se … da ne bom več pizdil, kurcal in nergal, temveč bom … kuhal.
Zatorej bo ta blog odslej kuharski blog. Ta bo nedvomno postal sila bran, saj ljudje zelo radi prebirajo zahtevne kuharske recepte z eksotičnimi sestavinami, z nenavadnimi začimbami in z izrazi, ki jih niti pravilno prebrati ne znajo, kaj šele naglasiti, da o njihovem pomenu sploh ne govorimo.
Potem pa si ubijejo jajce v ponev ali pa naročijo pico, ker …
‘ain’t nobody got time fo dat shit’

Saj vem, saj vem!
Zdaj si boste rekli: ‘Kaj!? Pameten, razgledan, zabaven,  pa še kuhat zna!?’ Tisti, ki me poznate, veste, da temu ni tako.
Sem tudi čeden. ;)

Resnici na ljubo pa pri slednjem receptu ni kaj dosti kuharije kot take, saj se dejansko kuha le jajca, vse ostale je le sekljanje in mešanje, rezultat pa je preklemansko okusen namaz, ki se ga nanaša z žlico in se ga niti ne maže, ampak se na kruh postavlja kupčke, ker je t’ko fakin dober, da se ti ne da mazat.
Tudi s pomivanjem ni kaj dosti dela, saj se vedno najde kdo, ki na koncu pobriše skledo.

Tunin namaz

Sestavine:
-konzerva tune (otprilike 130 g)
-2 žlici majoneze
-2 žlici ajvarja
-2 topljena sira
-2 mali masli (oz.30 g putra)
-žlica hrena
-žlica gorčice (zenfa, jaa)
-pol čebule
-3 stroki česna
-5 kislih kumaric
-3 trdo kuhana jajca
-2 feferona (ljuta, sladka, kukr č’š)
-poper
-peteršilj

*to naj bo za prvič … drugič boste delali duplo dozo … ziher.

– album Cypress Hill IV

https://www.youtube.com/watch?v=hJKkleY4R8A&list=PLD96D7522BBA93DA9

press play …

Najprej daš kuhat jajca, da te ne bo potem basalo.
Tuno, majonezo, zenf, ajvar, puter, hren in topljen sir deneš v dosti veliko posodo, da ne bo treba potem večje jemat.
Česen, kumarice, čebulo, feferone in peteršilj naseckaš na drooobno, vendar ne povsem, da se med grižljaji vseeno začuti, sicer bi lahko vse skupaj fliknil v mixer in bi vešče vihtenje noža ne bilo potrebno. Sesekljano butneš med ostalo.

Medtem so se jajca skuhala in shladila.
Dve jajci olupiš in jih ravno tako na drobno narežeš, dodaš k ostalim sestavinam, tretje jajce shraniš za kasneje (jutri).
Če si lepo lagano sportski sekljal in sproti pospravljal, ti preostane zadevo le še lepo prekriti s folijo in jo pospraviti na hladno. Praviloma za vsaj nekaj ur ali pa do naslednjega dne, a je včasih skušnjava prevelika in malce pomalicaš že prej.

Med komadom “Case closed” splakneš nož, opereš desko in pobrišeš pult.
Tik preden postrežeš ponovno premešaj in v kolikor se ti zdi, da je česa premalo, preprosto dodaj po želji.
Tretje jajce nareži na kolobarje in jih položi na namaz.

Če ti je ostalo kaj peteršilja, kako vejico prav tako položiš med rezine jajc iz golog inata, da dokažeš, da ni treba biti peder, da ‘maš stila za dekoracijo. Vkolikor si dec, kakopak. Če si ženska, ta stil nedvomno poseduješ in boš naredila jebeno vrtnico iz redkvice, čist tko za jebat v glavo.
Postrežeš z opečenim kruhom ali frišnim črnim, šminkerji bodo izbrali belega.

Aha … še nekaj.
Če je med vami kaka zbirčna Metka, ki česa od naštetega ne je, na primer ajvarja, ki je mimogrede hrana za bogove, tisti, ki ga ne mara pa je tko al tko brez okusa, naj osovražene sestavine pač ne doda.

Ob izostanku česarkoli pa jaz osebno ne jamčim več, da je zadeva božanska, tako da v tem primeru odgovornost prevzame tisti, ki bo delal po svoje.

tunin

Čeprav je izvrsten tudi povsem sam, se odlično znajde tudi poleg raznih suhih mesnin, salam in sirov, ter se izkaže kot izjemno družaben.

namazzz

Dober tek in dobrodošli v ‘kostin kuharski kotiček’, ki bo nedvomno postregel še s kakim receptom, ob prvi objavi pa svečano obljubljam, da nobena jed ne bo vsebovala besede ‘posteljica’.

Razen, če bo šlo za kak ultra bizaren recept …