Članek
SLOVENKE
Objavljeno Feb 25, 2014

Ok, bom pa še jaz lonček pristavil , ko vidim , da nekatere tukaj(v SLO ali pa na forumu) v "luft" dajejo Dalmatince in Srbe iz BIH. Torej Slovenke le mislim, da ne vzdihujejo toliko po Dalmaciji in po "tipčkih" tam dol. To, da se kakšna usekana ženska takoj prelevi v poliglotko in začne razgovor z moškim iz tistih koncev v "balkanščini", temu tako rečem, ker ne govori 90 % Slovenk niti srbsko, ne hrvaško, ne bošnjaško in se jim ne sanja o štokavščini, kajkavščini, ekavščini, jekavščini, ikavščini in ostalimi šmorni. Tako pač je. Ampak, to ni niti tako važno. Predvsem rad pogledam ženske izven velikih mest, kjer poleg službe in zvečer malo z otrokom, pa še to ga pustite pred računalnikom, da je "lubi" mir, pogledam in poslušam te ženske, ki cenijo domačega človeka, ki cenijo svojo zemljo in spoštujejo neke vrednote. Je pa res, da ženske iz recimo v Ljubljani mislijo, da so OH pa AH, pa rečem temu, dobro jutro, zbudite se. Hamburgerji, hitra hrana vam širi zadnjice. torej v čem je štos tistih moških, ki sem jih omenil? Da so boljši "sexoši", hm..težko bo to pilo vodo, resnično. OK, pa potem, "odseksate", kako naprej? Predvsem neke razlike so, predvsem v vzgoji, matriarhat, patriarhat, vera (OK, pisava, to že gre). Sicer danes mladi gledajo drugače a generacija, ki ji pripadam, gleda stvari drugače. Ni problem spoznati na internetu nekoga od daleč A normalno je, da gledaš nekoga, ki ti je všeč, s katerim se tudi kulturno ulovita, vera ni problem, če imata kaj v glavi. A, kot sem napisal, po "sexanju" je važno še kaj drugega. Pred davnimi leti se je sorodnica poročila z bosanskim Srbom , velika poroka, kolo se je plesalo a čez 3 leta se je zadeva raztreščila. Zanimivo pa, da se velika večina le teh, ki pride v Slovenijo ne nauči našega jezika niti po 30-tih letih, se NOČE naučit, še edno živijo v SFRJ in sanjajo sanje. Tako pač je. Vsa čast tistim, ki sprejemajo  kulturo, ta način življenja in ne vsiljujejo svoje kulture, mentalitete.Zakaj pišem to, ker sem sam skusil tujino in prvo je bilo, da sem poleg predznanja dopolnil znanje jezika, prebral si zgodovino in ustavo te države.

Zato se vedno spomnim na pesem KRANJSKO DEKLE, ki jo prepeva Oto Pestner z Alpskim kvintetom, besedilo gre o ženski, ki nam je blizu, ki ceni delo, pridnost.

Pred leti sem dopustoval v Dalmaciji (pozneje se je svet razširil in poznam še boljšo in cenejšo destinacijo, predvsem bolj ustrežljivo, kjer je turist res cesar) in bival v veliki hiši z 10 apartmaju. Zjutraj zelo rad vstajam ob sončnemu vzhodu in vedno sem naletel na "gazdarico", ki je zalivala rože. Rade volje sem ji pomagal nositi vodo in imela sva prijeten pogovor, pozneje kava in šilce domače travarice. Njene besede so bile, da vsa čast Slovencem, da ji je žal, ker nima Slovenca, da njihovi Dalmatinci so ene navadne lenobe, le bevanda, karte, "balun" in babe...to je glavno, drugo naj pa ženska "rihta". Zanimivo, ni kaj.

Da ne bi kdo misli, da zganjam šovinizem, daleč ne, povsod so prijetni in manj prijetni ljudje. In to je tudi prav,a da mi nekdo hvali tujca in v bistvu ponižuje kar je domače, hm hm..

Pa še nekaj, če katera misli, da je najlepša, lahko povem, pojdite v zahodno Ukrajino v najbolj zakotno vas in vidite v pol ure več lepotic, kot na glavni ulici v Ljubljani. Bil sem tudi v ZDA, Veliki Britaniji in lahko povem, da je tam katastrofa, mislim, da prav zaradi prehranjevanja. A bolj, ko se gre proti vzhodu Evrope, bolj zanimivo je. 

A vseeno povem, Slovenke so fajn punce, predvsem tiste iz moje generacije...Bog živi vas Slovenke !

hehe, Marko, a tako je to! nisem kontaminirana z mekdonaldsom in hamburgerji ipd :D dejansko se teh stvari niti malo ne poslužujem, ostajam kmetica! :D pred kratkim sem brala otrokom knjigo o dedku, ki so ga po smrti babice otroci vzeli v mesto - pa je bil ves nesrečen ... ko je šel čez cesto, se je trdno oprijel vnučkove roke :) no, en dan je pa zaživel - ko so šli skozi park, je rekel, da je potrebno obrezati vrtnice ... in drugo jutro je upal sam v park in je lepo obrezal vrtnice ... tako na skrivaj, pobalinko, vnučku je pomežiknil ;) no, jaz sem približno taka, jaz kmetica s polhograjskih hribov :)

M

Ana, ti si priseljena v LJ in se nisi še kontaminirala hahahaha Mc'Donalds...da o ostalem ne govorim...si še vedno naša punca s pod Horjulskih hribov.

Zanimivo prebrati. :) Jaz spadam kar blizu tem Slovenkam, ki jih omenjaš na koncu? :D Ker: res sem v Ljubljani, ampak - kaj je hamburger? ;) Vsekakor spada k spoštovanju drugih in sebe, spada, da če nekam greš, se skušaš približati tistim ljudem - saj prideš v njihovo domovino, njihov dom.

M

Katarina, se strinjam v velikemu delu tvojega zapisa...poznam pa nekaj žalostnih zgodb, ki so se tako začele (na morju), naivno pričakovanje. Je pa res, da sem slišal in videl veliko zgodb v SLO, ki so povezane z gospodi iz krajev , ki jih omenjaš. Živel sem tudi v njihovi sredini in stvari poznam. Poznam pa tudi take, za katere rečem, klobuk dol. V bistvu sem bolj mislil ob temu na te poletne avanture, ki se lahko končajo žalostno, ko se dekle vrne domov v "dvojini" in ta veliki ljubimec ne želi o temu nič slišati, ker ga čakajo nove naivne ribe... Želim pa ti veliko sreče in to je glavno.

M

karmen, ravno to sem mislil, kar si napisala...in res, so nekateri, katere spoštujem a verjami, da tisti , ki "lovači" pa res niso, Boh si ga vedi...dve levi roki in dolg jezik...u temu je poanta. In to sem tudi napisal v blogu, da spoštujem take in take...sicer sem pa to bolj za hec napisal, da malo kurim nazaj.....

M

Nataša, si pa zagrabila za to debelost...ja res je, če pogledaš ZDA je res veliko bolje v Ljubljani. Je pa res, kriza že kaže zobe in bo tudi krompir, tadomaač dober..k sorodstvu na kmete....je pa res, da ima vsak svoj okus, tudi nekdo ima raje tako, kot ima in nekdo drugače. Poanta je bila drugje...lp

Jaz imam rada Dalmacijo in morje :) Verjamem, da je tako, kot si opisal...ženska mora delati, dedec je pa veliki gospodin...hmmm...no ja, čisto posploševati vsega res ne moremo, so verjetno vmes tudi izjeme :)

M

LOL hahaha, kar imejte jih, če som vam tako pri srcu...glede prehrane so pa na državni TV to pogruntali, da nekaj ni v redu... seveda ni komentarja...ker so blokirani...in še nekaj, tam je bilo nekaj v dvojini, torej ni edina. Napisal sem mnenje, ki ga marsikdo izreče, tudi ženske !!!