Članek
Pred enaintridesetimi leti
Objavljeno Feb 06, 2016

Slovenski čebelar, glasilo čebelarskih organizacij Slovenije izhaja neprekinjeno od leta 1898, v SČ 2 iz leta 1985 pa je na ovoju zapisan podatek, da je leto 1873 pričetek periodičnega čebelarskega tiska na Slovenskem. Celoten SČ 2 je bil natisnjen v črnobeli verziji, le prednja stran ovoja je imela svetlo modro podlago in na njej je bila objavljena črnobelo fotografija.

Tudi pred enaintridesetimi leti je Slovenski čebelar izhajal vsakega 1. v mesecu, kot danes (ta mesec je malce zamudil), izdajala pa ga je takratna Zveza čebelarskih društev za Slovenijo, takrat še s sedežem v Ljubljani na Cankarjevi. Članarina je znašala 1.000.- din plus 2 din od panja, s članarino pa je bil plačan tudi Slovenski čebelar, kot je praksa tudi danes.

Znotraj 'lista' je izhajal Bilten Hp Medex, ki je leta 1985 praznoval svojih 30 let. Prvotno je bil ustanovljen za trgovanje z medom, podjetje naj bi odkupovalo in prodajalo med in vse tisto, kar čebelarji potrebujejo. Zapisano je, da je z lastnim raziskovalnim delom na področju apiterapije in s sodelovanjem s številnimi zdravstvenimi in znanstvenimi ustanovami doma in v svetu dosegel pomembne uspehe.

Ob svoji tridesetletnici je Medex še pisal, naj bi čimveč naravnih pridelkov iz čebeljega panja prišlo med ljudi, ne le kot hrana, pač pa tudi kot naravna poživila in ljudska zdravila. Najrazličnejše bolezni so nas tudi pred tremi desetletji vse bolj pestile zaradi spremenjenih življenjskih razmer, ki so škodljivo vplivale na naše zdravje, takratne zaostrene gospodarske razmere pa so jih še poslabševale.

Načrtovali so razširitev kooperantskih odnosov, zaposlitev čimveč čebelarjev-delavcev na domu. Tako bi omogočili dopolnilno aktivnost občanov na področjih, kjer bi bile ugodne razmere za razvoj čebelarstva, ponekod so želeli odpraviti nezaposlenost, ki je bila tudi v tistih časih zelo žgoč problem.

Še več, v Biltenu so zapisali, da so čebele Medexov simbol, osnova in moč vse njegove dejavnosti, "so nezamenljive pri opraševanju rastlin, torej neposredno vplivajo na povečanje kmetijske pridelave in imajo poseben pomen za varstvo našega okolja, za splošni ljudski odpor in družbeno samozaščito." Itak je takrat vse bilo podrejeno splošnemu ljudskemu odporu in družbeni samozaščiti.

Ob tridesetletnici je delavski svet Medexa podelil plakete Petra Pavla Glavarja posameznikom in organizacijam, ki so s svojim aktivnim delom bistveno pripomogli k razvoju in napredku čebelarstva in Medexa, ter dosegli take uspehe, ki jih je Medex ovrednotil kot izredne s širšega družbenega vidika. Seveda so plakete dobili tudi poslovni partnerji.

Medex je bil tisti, ki je v okviru pospeševalne službe poskrbel za izobraževanje čebelarjev. Objavil je Medexov zimski seminar za čebelarje. Celodnevni seminar je bil namenjen čebelarjem, organiziranim tržnim pridelovalcem čebeljih pridelkov. Predavatelji: F.Javornik o zdravljenju čebeljih družin s profilakso v čebelarstvu, E.Senegačnik o pašni problematiki in čebelarski etiki, L.Klun 'o vsem', J.Pislak  o sodobnem čebelarstvu in vzreji matic.

Pred desetletji se je očitno že enkrat (morda celo večkrat) zgodila pregrupacija interesnih skupin na področju čebelarstva. To je mogoče sklepati, ker danes Medex ni več tisto, kar je bil nekoč. Tudi njegov pomen je danes bolj pridobiten, saj je Medexova odkupna cena medu v rinfuzi smešna, dosega približno polovico lastne cene čebelarja, kot jo je izračunalo kmetijsko ministrstvo.

Takratni Medex se je morda moral bolj mimogrede ukvarjati z medom, saj je izvajal večino opravil, ki so danes v domeni Čebelarske zveze Slovenije. Posegel je v apiterapijo, s katero se še danes muči ČZS, saj še kar ni zadovoljivo umeščena v naš prostor in čas, niti ni urejeno to področje izobraževanja.

Enako kot v društvenih organizacijah danes na občnih zborih je tudi Medex prijazno 'potalal' plakete po zasluženju, le manj inflacijsko je deloval. Zaostrene gospodarske razmere so bile takrat in so znova danes, nezaposlenost oz. brezposelnost pa tudi. Denar se je obračal znotraj, kot se tudi danes, glede zanimacije stekanja medenega profita po novih poteh pa se bije prava vojska. Močan sprožilec za pregrupacije in preštevanja v zaodrju so vedno krizne gospodarske in družbenopolitične razmere.

Bolj kot takratna krovna čebelarska organizacija je bil Medex okoljsko prosvetljen in morda tudi že ozaveščen o pomenu opraševanja. Nastopal je kot zaposlovalec  in pospeševalec, danes vodi koncesijo javne čebelarske svetovalne  službe ČZS. Vse se spreminja v času, morda je že na obzorju nov odkupovalec, saj mora biti upad prodaje za 40 odstotkov, kolikor jih Medex prizna, v bistvu že pot v stečaj. 

In kaj je pisalo v omenjeni številki SČ? Razen 'sredinskega' Medexovega biltena je bilo podobno kot dandanašnji:

- vpliv toplotnih in prehranskih sprememb v čebeljih družinah,

- čebelarska opravila v februarju,

- uporaba zdravil - Dalmed Split,

- kemična sredstva za zatiranje varoze in njihovi ostanki v medu (iz nemškega čeb. tiska),

- kaj je treba upoštevati pri načrtovanju čebelarjenja v prihodnji sezoni,

- plastične satnice;

- novice iz čebelarskega sveta - Avstrija;

- ob 200. obletnici Glavarjeve smrti;

- iz društvenega življenja;

- osmrtnice.

Vsebinske zasnove so v zadnjih desetletjih niso bistveno spremenile. Redki so akterji izpred enaintrideset let, ki so aktivni v feraju še danes. Iz uredniškega odbora SČ je eden, iz Medexovega biltena pa nobeden, ker so se upokojili. V podjetjih ni tako kot v čebelarski dejavnosti, čebelarski funkcionar je najraje funkcionar do konca.