Pred enaintridesetimi leti

Objavil/a Meda Polna Skleda, dne 2016-02-06 ob 16:45:12

Slovenski čebelar, glasilo čebelarskih organizacij Slovenije izhaja neprekinjeno od leta 1898, v SČ 2 iz leta 1985 pa je na ovoju zapisan podatek, da je leto 1873 pričetek periodičnega čebelarskega tiska na Slovenskem. Celoten SČ 2 je bil natisnjen v črnobeli verziji, le prednja stran ovoja je imela svetlo modro podlago in na njej je bila objavljena črnobelo fotografija.

Tudi pred enaintridesetimi leti je Slovenski čebelar izhajal vsakega 1. v mesecu, kot danes (ta mesec je malce zamudil), izdajala pa ga je takratna Zveza čebelarskih društev za Slovenijo, takrat še s sedežem v Ljubljani na Cankarjevi. Članarina je znašala 1.000.- din plus 2 din od panja, s članarino pa je bil plačan tudi Slovenski čebelar, kot je praksa tudi danes.

Znotraj 'lista' je izhajal Bilten Hp Medex, ki je leta 1985 praznoval svojih 30 let. Prvotno je bil ustanovljen za trgovanje z medom, podjetje naj bi odkupovalo in prodajalo med in vse tisto, kar čebelarji potrebujejo. Zapisano je, da je z lastnim raziskovalnim delom na področju apiterapije in s sodelovanjem s številnimi zdravstvenimi in znanstvenimi ustanovami doma in v svetu dosegel pomembne uspehe.

Ob svoji tridesetletnici je Medex še pisal, naj bi čimveč naravnih pridelkov iz čebeljega panja prišlo med ljudi, ne le kot hrana, pač pa tudi kot naravna poživila in ljudska zdravila. Najrazličnejše bolezni so nas tudi pred tremi desetletji vse bolj pestile zaradi spremenjenih življenjskih razmer, ki so škodljivo vplivale na naše zdravje, takratne zaostrene gospodarske razmere pa so jih še poslabševale.

Načrtovali so razširitev kooperantskih odnosov, zaposlitev čimveč čebelarjev-delavcev na domu. Tako bi omogočili dopolnilno aktivnost občanov na področjih, kjer bi bile ugodne razmere za razvoj čebelarstva, ponekod so želeli odpraviti nezaposlenost, ki je bila tudi v tistih časih zelo žgoč problem.

Še več, v Biltenu so zapisali, da so čebele Medexov simbol, osnova in moč vse njegove dejavnosti, "so nezamenljive pri opraševanju rastlin, torej neposredno vplivajo na povečanje kmetijske pridelave in imajo poseben pomen za varstvo našega okolja, za splošni ljudski odpor in družbeno samozaščito." Itak je takrat vse bilo podrejeno splošnemu ljudskemu odporu in družbeni samozaščiti.

Ob tridesetletnici je delavski svet Medexa podelil plakete Petra Pavla Glavarja posameznikom in organizacijam, ki so s svojim aktivnim delom bistveno pripomogli k razvoju in napredku čebelarstva in Medexa, ter dosegli take uspehe, ki jih je Medex ovrednotil kot izredne s širšega družbenega vidika. Seveda so plakete dobili tudi poslovni partnerji.

Medex je bil tisti, ki je v okviru pospeševalne službe poskrbel za izobraževanje čebelarjev. Objavil je Medexov zimski seminar za čebelarje. Celodnevni seminar je bil namenjen čebelarjem, organiziranim tržnim pridelovalcem čebeljih pridelkov. Predavatelji: F.Javornik o zdravljenju čebeljih družin s profilakso v čebelarstvu, E.Senegačnik o pašni problematiki in čebelarski etiki, L.Klun 'o vsem', J.Pislak  o sodobnem čebelarstvu in vzreji matic.

Pred desetletji se je očitno že enkrat (morda celo večkrat) zgodila pregrupacija interesnih skupin na področju čebelarstva. To je mogoče sklepati, ker danes Medex ni več tisto, kar je bil nekoč. Tudi njegov pomen je danes bolj pridobiten, saj je Medexova odkupna cena medu v rinfuzi smešna, dosega približno polovico lastne cene čebelarja, kot jo je izračunalo kmetijsko ministrstvo.

Takratni Medex se je morda moral bolj mimogrede ukvarjati z medom, saj je izvajal večino opravil, ki so danes v domeni Čebelarske zveze Slovenije. Posegel je v apiterapijo, s katero se še danes muči ČZS, saj še kar ni zadovoljivo umeščena v naš prostor in čas, niti ni urejeno to področje izobraževanja.

Enako kot v društvenih organizacijah danes na občnih zborih je tudi Medex prijazno 'potalal' plakete po zasluženju, le manj inflacijsko je deloval. Zaostrene gospodarske razmere so bile takrat in so znova danes, nezaposlenost oz. brezposelnost pa tudi. Denar se je obračal znotraj, kot se tudi danes, glede zanimacije stekanja medenega profita po novih poteh pa se bije prava vojska. Močan sprožilec za pregrupacije in preštevanja v zaodrju so vedno krizne gospodarske in družbenopolitične razmere.

Bolj kot takratna krovna čebelarska organizacija je bil Medex okoljsko prosvetljen in morda tudi že ozaveščen o pomenu opraševanja. Nastopal je kot zaposlovalec  in pospeševalec, danes vodi koncesijo javne čebelarske svetovalne  službe ČZS. Vse se spreminja v času, morda je že na obzorju nov odkupovalec, saj mora biti upad prodaje za 40 odstotkov, kolikor jih Medex prizna, v bistvu že pot v stečaj. 

In kaj je pisalo v omenjeni številki SČ? Razen 'sredinskega' Medexovega biltena je bilo podobno kot dandanašnji:

- vpliv toplotnih in prehranskih sprememb v čebeljih družinah,

- čebelarska opravila v februarju,

- uporaba zdravil - Dalmed Split,

- kemična sredstva za zatiranje varoze in njihovi ostanki v medu (iz nemškega čeb. tiska),

- kaj je treba upoštevati pri načrtovanju čebelarjenja v prihodnji sezoni,

- plastične satnice;

- novice iz čebelarskega sveta - Avstrija;

- ob 200. obletnici Glavarjeve smrti;

- iz društvenega življenja;

- osmrtnice.

Vsebinske zasnove so v zadnjih desetletjih niso bistveno spremenile. Redki so akterji izpred enaintrideset let, ki so aktivni v feraju še danes. Iz uredniškega odbora SČ je eden, iz Medexovega biltena pa nobeden, ker so se upokojili. V podjetjih ni tako kot v čebelarski dejavnosti, čebelarski funkcionar je najraje funkcionar do konca.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
2
Meda Polna Skleda
0
Feb 06, 2016
Najbrž bo držalo, glede količine odkupa. Odkupna cena ni dobra.

Medex uvaža iz vsega sveta. Analize so rezultat vnaprej znanih parametrov, nobena analiza ne da odgovora na vprašanje 'kaj je v medu'.

Zelo razumem, da pada zaupanje v slovenski med. Piše se o zastrupljenem medu, razumen človek bo najmanj kar bo, počakal. Potem pa še malo počakal, da bo končno dobil dokaz, da je med zastrupljen. Zdi se mi, da bomo vsi tako dolgo čakali, da bomo pozabili, kaj čakamo.

Nerazumno in neumljivo je, da je v Sloveniji nekdo kriv še preden se dokaže, da je kriv.
Po dosedanjih analizah slovenski med ustreza varni hrani.
Med je torej v redu?
Če je med v redu - potlej je pa čebelar tisti, ki ni v redu!
#2
Sponko
0
Feb 06, 2016
Medex odkupi 10% pridelka od domačih čebelarjev vse ostalo je uvoz.
Čebelarji prodajo med na domu. Kako je s to kontrolo, doživljamo te dni. Zaupanje pada.

Bolj zaupam podjetju kot je Medex, ki ima vse možnosti za laboratorijske preiskave. Za domačega čebelarja je to predrago, posebno za tiste, ki se bolj ljubiteljsko ukvarjajo s čebelarstvom in uporabljajo vsa mogoča in nemogoča sredstva, da ohranijo žive družine.
#1
Meda Polna Skleda
Meda Polna Skleda
Objavil/a 2016-02-06 16:45:12 (Feb 06, 2016)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Demaree, George Whitfield Demaree - demariranje
ZIMSKA RAZMIŠLJANJA
ZA VSAKO BOLEZEN ROŽCA RASE - KAS-81
MEDVED in BUČELE
ZA BUČELE, ZA ČEBELE
MASTI STE VREDNI LESKOVE ...
DZIERZONOVO DIAMANTNO PRAVILO
SUPER JAGODA ali INVAZIVKA
PREUSSOVA METODA
FREJ KOT PTIČEK NA VEJ' JE ČEBELAR POZIMI
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
med
(17)
ajda
(3)
ČZS
(2)
hoja
(1)
tat
(1)
tpč
(1)
voda
(1)
delo
(1)
MOL
(1)
dren
(1)
Vrt
(1)
roj
(1)
trot
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2020
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj