Meda Polna Skleda

Prijatelji (3)
Jaka Lumbar
Branko Gaber
Kolmanič Barbara
Spremljevalci (3)
Samo K.
Jaka Lumbar
Dajana Babič
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

ADMINI IN ČLANI STRANI
ZADNJE OBJAVE
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2023
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

ČEBELJA MATICA

Meda Polna Skleda
29.01.2023 12:04 (pred 15 urami)

Razvijanje veščin opazovanja matic je lahko zelo zabavno, lahko pa tudi poveča čebelarjevo samozavest, kar je seveda končni cilj iskanja in najdenja matice.

Apis Carnica Bees - Carniolan Queen Bees and Package Bees | Apis Carnica  Bees Slovenia

Čebeljo matico lahko ločimo od drugih čebel, od čebel delavk po videzu, vendar razlika ni tako zelo očitna, kot bi si mislili. Mnogi pričakujejo, da bodo videli zares veliko matico, veliko večjo od čebel delavk. Matica pa je lahko različno velika, vendar je običajno le malo večja od čebele delavke. Pravzaprav jo odlikuje in loči telesna oblika. Njen trebušček je dolg, prav tako nožice. Njena krila so v primerjavi s telesom kratka in segajo do konca trebuha. Njen hrbet je gol, črn in sijoč.

The Carniolan Honey Bee. Characteristics and recommendations • ApiExpert

Čebelarji začetniki se poskušajo zanašati na barvo telesa matice, da bi jo našli v množici čebel. Zmotno pričakujejo, da so matice svetlejše od delavk, ali pa iščejo le barvno oznako na hrbtu matice, ne da bi sploh proučili njen videz. Matice lahko nosijo različne barve na hrbtu, na označenih maticah pa lahko barva sčasoma izgine. Če iš

Prazen panj, mrtve čebele

Meda Polna Skleda
28.01.2023 13:08 (pred 2 dnevi)

Tragedija! Pa vendar mora biti čebelar vnaprej pripravljen, da bo občasno kakšna čebelja družina iz različnih vzrokov odmrla. Zakonitost življenja je zamejena na eni strani z rojstvom, na drugi s smrtjo. V nekaterih primerih lahko čebelja družina odmre navidezno brez očitnega vzroka. Kaj pa zdaj?! Čebelar postane mrliški oglednik in ugotovi razlog smrti.

Če smo pripravljeni ugotoviti razlog odmrtja svoje čebelje družine, se moramo kajpak odločno lotiti 'obdukcije umrle živali'. Čebeljo družino obravnavamo kot super organizem. Cilj je ugotoviti, kdaj in kako in zakaj je čebelja družina odmrla, 'mrliški list' bo vplival na bodoče odločitve pri upravljanju čebeljega fonda. Če nekdo ves čas dela iste stvari, bodo tudi rezultati vedno isti. Če torej resnično hočemo v svoji čebelarski praksi nekaj spremeniti, moramo razmišljati in delati drugače kot prej.

Najti prazen ali mrtev panj je eden najbolj uničujočih trenutkov čebelarjenja. Izguba panja je resnično zoprna reč, dogaja pa se kar

Dodajanje matic, menjava matic

Meda Polna Skleda
23.01.2023 16:01 (pred 6 dnevi)

Matico včasih zamenjajo čebele same, včasih pa to stori čebelar, če se čebele strinjajo. Čebelar lahko matice dodaja po mili volji, na sprejetje dodane matice pa rečejo zadnjo besedo čebele. Na silo in kar tako že ne gre. Uspešna bo zamenjava takrat, ko bodo čebele same pričakovale mlado oplojeno matico zaradi spremenjenega stanja čebelje družine, k slednjemu pa čebelar lahko pripomore s pravimi ukrepi in ob pravem času.

Dodajanje matic čebeljim družinam je eden izmed najzahtevnejših posegov v čebelarstvu, zato zahteva od čebelarja poznavanje življenja čebel in zmožnost opazovanja čebel, da dovolj zanesljivo predvidi potrebe čebelje družine.

V večini primerov menjamo matico zaradi njene starosti in posledično njenega zmanjšanega obsega zaleganja. Starost matice zlahka ugotovimo, če je matica označena, težava je z neoznačenimi maticami.

File:Queen Bee Alone.jpg - Wikimedia Commons

Znaki stare in opešane matice so zmanjšani obseg zalege, presledkasta zalega, delavska zalega je pomešana s trotovsko zalego. Stara matica se premi

Kolektivna samoorganizacija je umetnost

Meda Polna Skleda
19.01.2023 16:46 (Jan 19, 2023)

Sončnice se spoznajo na umetnost kolektivne samoorganizacije in jo prakticirajo. Organizirajo se lahko tako, da so vsi cvetovi obrnjeni proti soncu. Ta proces samoorganizacije lahko celo poveča donos sončničnega olja. Vendar je ta proces samoorganizacije v bistvu neobičajen v kraljestvu rastlin.

Nekatere sončnice se nagnejo na levo, njihove sosede pa na desno. Tako nastane cik-cak vzorec, ki ni videti zanimiv le naključnemu opazovalcu njive sončnic, ampak je vzbudil tudi zanimanje znanstvenikov.

Sončnica- helianthus annuus - povečava

Pojav so odkrili med terenskimi poskusi: raziskovalna skupina je posadila sončnice (Helianthus annuus) veliko gosteje, ko je običajno pri komercialnem gojenju teh gospodarskih rastlin. Namesto petih rastlin na kvadratni meter so število posejanih sončnic povečali na 10 in na 14 na enaki površini.

Gosta setev sončnic je kolektivno postala aktivna. Na zelo gosto posejanih poskusnih poljih so se nekatere rastline že v zelo zgodnji fazi začele naključno nagibati na eno stran. Nagnjenost stebel

Tisočletja upravljanja čebel

Meda Polna Skleda
16.01.2023 18:07 (Jan 16, 2023)

Človek posega v svet čebel že neskončno dolgo nazaj v preteklost: jamske risbe prikazujejo dim ali ogenj v roki obiralca medu, stare cca 10.000 let. Obstaja več skalnih risb, ki prikazujejo nabiranje medu z uporabo dima, vrvi in lestev.

History - About Beekeeping

Od tistih davnih tisočletij naprej ljudje posegamo v svet čebel na različne načine in z različnimi rezultati. To poseganje imenujemo 'izboljševanje narave'. Bolj verjetno pa gre za med, za to gre, kako ga bomo več in lažje odvzeli čebelam in ne za izboljševanje narave.

Razvojna pot čebelarstva je potovala od dima do elektronike. Nekako se zdi, da se je razvoj na neki razvojni točki skazil na škodo čebel. Celo dobra čebelarska praksa ni zares dobra za čebele. Čebelarski dosežki so številni, naštetih je le nekaj očitnejših.

Dimljenje – zmanjševanje učinkovitosti agresivnosti čebel. Pred 10.000 leti, kolikor daleč nazaj v preteklosti so odkrite risbe na skalnih stenah v podzemnih jamah.

Čebelji panji – pletenje, gradnja čebeljih panjev, privabljanje

Preprečevanje rojenja

Meda Polna Skleda
14.01.2023 06:21 (Jan 14, 2023)

Rojenje je tako zelo naraven pojav, kot le more biti, življenje samo je to, manifestacija v vsej veličastnosti narave! Razmnoženje socialnega superorganizma je to! Nov dom, nova čebelja družina, novo satje, absolutno soglasje tisočih družinskih članov, tako tistih, ki oddidejo, kot tistih, ki ostanejo. Nebo se zamrači od tolikšne množine čebel, ki odhajajo – resnično impresiven prizor!

The next era of drones will be defined by 'swarms' - BBC Future

Nekateri čebelarji menijo, da je rojenje neuspeh, tisti se skušajo rojenju izogniti na umetne in umetelne načine, za vsako ceno. Razlog je karseda jasen: če dovolimo čebelam izrojenje, roj spustimo v zrak, matična družina izgubi več kot polovico populacije, kar bo žalostno zmanjšalo njeno učinkovitost do konca sezone.

Čebelarji stremimo k učinkovitosti in ekonomičnosti v svojem čebelarstvu, zato je treba preprečiti izgube čebeljega fonda. Čebelarstvo in čebelarji so že razvili številne tehnike za preprečevanje rojenja. Čebele kolikor mogoče prisilimo, da delajo tako, kot mi ljudje hočemo, ker čebelars

Zdravstvene koristi sončnice za čebele

Meda Polna Skleda
09.01.2023 09:53 (Jan 09, 2023)

Zaradi podobnosti soncu so sončnice častili že Maji. Sicer pa botanično ime navadna sončnica (Helianthus annus) izvira iz grščine in pomeni sonce in cvet. Njihov cvet je lahko velik tudi do pol metra (premer), so prave rumene velikanke, bi lahko rekli. Sicer pa obstaja cela zbirka sončnic, ki so nastale s križanjem navadnih sončnic s sorodnicami iste vrste. Obstaja tudi cel kup okrasnih sončnic, ki so načeloma nekoliko manjše. Pritlikave na primer zrastejo le do 40 centimetrov v višino, cvet pa je premera do 20 centimetrov. Socvetja so lahko različnih barv – oranžna, rumeno-oranžna, rdečkasta, rjavkasta, rožnata in celo smetanaste barve .

The Other Prairie Pollen | The Prairie Ecologist

Globalno zmanjšanje števila opraševalcev, vključno s čebelami, ima lahko velike posledice za ekosistemske storitve. Čebele so prevladujoči opraševalci, zato je upad nujno ublažiti. Treba bo sejati in saditi ciljano, za čebele in opraševalce, da bo naš opraševalski servis zdrav in ne bo stradal.

Sončnice so izredno atraktivne sončne rože, čebelam p

Žižula – Ziziphus zizyphus

Meda Polna Skleda
08.01.2023 18:43 (Jan 08, 2023)

Žižula je poznana pod različnimi imeni: žižola, kitajski datelj, čičimak, debeloplodna žižula, čičmak, rdeči datelj, korejski datelj, indijski datelj.

Podnebje se spreminja in na naraven način bogati biodiverziteto s prišleki. Uspešno odrašča naša mlada žižula, čeprav spada med primorske rastline. Iz odvrženih koščic tja pod bezeg jih je zraslo menda še več, kot je bilo koščic! Ohranili smo le dve, saj nam okrog čebelnjaka že zmanjkuje prostora za medovite rastline.

Žižula je eksotično, manjše listopadno drevo ali grm iz družine krhlikovk. V naših razmerah bo zrasla nižja, 2 – 6 metrov. Raste zelo počasi in ima gost, trden les. Veje so poraščene z ostrimi trni. Brsti pozno, šele v maju. V pazduhah listov bo žižula postopoma od junija do avgusta pognala okrogle dvospolne cvetove rumeno zelene barve, v šopih ali posamezno, iz katerih po oplodnji s pomočjo čebel in drugih žuželk zrastejo plodovi.

Žižula – malo voće za veliku dobrobit organizma • Bakini savjeti

Krošnja je gosta, z veliko zvitimi, trnastimi izrastki. Je samooplodna sadna vrst

SONČEV OBRAT in NAGLI SPOMLADANSKI RAZVOJ

Meda Polna Skleda
23.12.2022 06:26 (Dec 23, 2022)

Solsticija, sončna obrata sta dva, zimski in poletni. Sončev obrat je tisti trenutek v letu, ko je Sonce ob poldnevu navidezno najvišje ali najnižje nad nebesnim ekvatorjem. Okrog Sonca se vse vrti, dobesedno! Zdaj se gibljemo proti več sonca, vsak dan dobimo več svetlobe, gremo od zimskega solsticija z najdaljšo nočjo in najkrajšim dnem proti poletnemu solsticiju z najkrajšo nočjo in najdaljšim dnem v koledarskem letu. To je čas eksplozije življenja pri rastlinah in živalih.

enakonočji in sončeva obrata

Sonce, brez katerega ni življenja, so v preteklosti častili po božje, zato je bil zimski solsticij najbolj naravno novo leto. Bil je to čas za praznovanja in rituale s prižiganjem svečk, krašenjem človeških in živalskih bivališč z zimzelenimi rastlinami, ko se počisti s preteklostjo in s tem pripravi nov teren. Rituali so simbolizirali nesmrtnost, zdravljenje, namenjeni so bili krepitvi sreče, veselja, miru in ljubezni.

Bistvo razumevanja solsticijskih dogajanj je v preporodu in novemu rojstvu v krogotoku živ

Kako ste kaj danes, moje čebele?

Meda Polna Skleda
21.12.2022 12:43 (Dec 21, 2022)

Čebelarjenje je zagotovo najbolj nagrajujoče delo na svetu: čebelarji delamo z osupljivimi bitjeci, skupaj z njimi ohranjamo okolje, med je pa 'dodana vrednost' in nagrada čebelarstva. To vse je bleščeča plat medalje, druga, manj prijazna plat pa se pokaže v zimskem času. Pozimi se čebelarji prav potiho vprašujemo: kako ste kaj, moje čebele?

Zima je obdobje, ko čebelarji nimamo veliko dela s čebelarjenjem. Pospravili smo že opremo, si nalili požirek medice (in si nalili čistega vina), pripravljamo načrte in čebelarsko opremo za prihodnjo sezono, mogoče tudi prodamo kozarec ali dva medu, toda kar se tiče stika s čebelami, tega ni veliko.

Čebelarji se vsak po svojih najboljših močeh trudimo, da bodo čebele zagotovo preživele zimo, pa vendar se vsakdo med nami sem pa tja ujame v kvantni zanki miselnega eksperimenta Schrödingerjeve mačke. V kvantni mehaniki je Schrödingerjeva mačka miselni eksperiment, ki ponazarja paradoks kvantne superpozicije. V miselnem eksperimentu lahko hipotetič

Kako velik panj naj bo

Meda Polna Skleda
18.12.2022 09:55 (Dec 18, 2022)

Ampak res, kako velik panj naj bo?

O velikosti panja oziroma o njegovi prostornini čebelarji največkrat razmišljamo ob nakupu te čebelarske opreme, dostikrat pa tudi kasneje, če se čebelarski račun ne izide.

BEE CARNICA - Home

Ob nakupu panja imamo pred očmi ogromno število satov, in vsak od tistih satov je po PS in DČP napolnjen s pokritimi satnimi celicami medu od leve do desne, od gor do dol. Ja, takrat dobro vemo, da mora biti tudi panj ustrezno ogromen, za ogromno število satov. To so tipične predstave čebelarjev začetnikov in kupcev medu kajpak tudi. Velikanski bo torej panj.

Skupaj z vizualizacijo velikega števila medenih satov se čebelarju prikazujejo pred očmi tudi cvetoči travniki, tako veliki, da jim ni videti konca, cvetovi akacije dišijo ob nakupu panja še bolj, kot v paši, moško socvetje kostanja ima vsaj pol metra in cvetkov je nešteto skritih očem, ajdovim poljem nikar v mislih omejevati dolžine ... pa ne spreglejmo še dejstva, da čebele nanosijo medičine v tri prazne sate za en pokrit

Čebelarjenje je prednost okoljskega standarda

Meda Polna Skleda
11.12.2022 19:36 (Dec 11, 2022)

Čebelarjenje je tista aktivnost gojenja medonosnih čebel, ki jo poenostavljeno delimo na dva enako pomembna pola, in oba sta izjemnega pomena, prvi za človeško telo, drugi za planetarni organizem.

Beekeeping – News, Research and Analysis – The Conversation – page 1

Čebelarjenje za pridobivanje čebeljih produktov, kot hrana in zdravilo za človeško telo in dušo: med, cvetni prah, vosek, propolis.

Med je glavni razlog, da so ljudje začeli gojiti čebele in je tudi danes najbolj znan in poznan pridelek iz čebeljega panja. Med ni nič več kot medičina iz cvetov medovitih rastlin, v večini primerov so te tudi zdravilne. Medičino pašne čebele (specialistke za medičine) prinesejo v panj. Kompleksen proces preoblikovanja v zrel med čebele obvladajo s sušenjem in dodajanjem encimov.

Cvetni prah nabirajo pašne čebele (specialistke za različne pelode). Panjske, hišne čebele vnešeni cvetni prah nalagajo v satne celice, kjer ga tesno tlačijo, da iz celice iztisnejo ves zrak. Čez čas pod encimskim delovanjem v procesu anaerobne fermentacije se cvetni prah spremeni

Čebelarstvo in čebelarjenje - terminologija

Meda Polna Skleda
11.12.2022 06:26 (Dec 11, 2022)

Čebelarstvo- gospodarska dejavnost

Brez čebelic bi bila Zemlja opustošena – brez rastlin, živali in človeka |  Slovenec na najdi.si novicah

čebelárstvo -a s 1. gospodarska dejavnost za vzrejo čebel ang.: apiculture, beekeeping nem.: Bienenzucht f., Imkerei f. 2. skupina naseljenih panjev, s katerimi čebelari posameznik ali čebelarsko podjetje GL: málo čebelárstvo, vèlečebelárstvo ang.: apiary, bee yard nem.: Bienenstand m. 4. nauk o vzreji in gospodarskem izkoriščanju čebel ang.: apiology nem.: Bienenkunde f. 3. → čebelárjenje

Čebelarjenje - vzrejanje čebel

Čebelarski terminološki slovar na Inštitutu za slovenski jezik Frana  Ramovša ZRC SAZU

čebelárjenje -a s nepoklicno ali poklicno vzrejanje čebel zaradi pridobivanja čebeljih pridelkov, vzreje matic in/ali opraševanja žužkocvetnih rastlin S: čebelárstvo (3), zastar. čebelorêja, ápikultúra (2) GL: čebelárjenje brez uporábe mátične rešêtke, čebelárjenje na cvétni práh, čebelárjenje na méd, čebelárjenje na rôje, čebelárjenje na stálnem méstu, čebelárjenje s prevážanjem, čebelárjenje v kôših, čebelárjenje v krógu, čebelárjenje z dvéma máticama, čebelárjenje z êno mático, čebelárjenje z uporábo mátične rešêtke, čebelá

Čebele se učijo in učijo

Meda Polna Skleda
10.12.2022 16:04 (Dec 10, 2022)

Inteligenčni test iz raziskave o čebelah iz leta 1917 v Angliji kaže, da se čebele lahko naučijo reševati naloge od drugih čebel. Čebele imajo v resnici prav majcene možgane, a so presenetljivo inteligentne kljub majhnosti svojih možganov.

Vas veseli fotografija? Preverite, kako narediti popolno bližinsko  fotografijo s pomočjo pametnih telefonov Huawei | Digitalna kamera

Londonski raziskovalci (Univerza Queen Mary, 2017) so izvedli eksperiment, ki je pokazal, da se lahko čebele učijo iz svojega okolja, tako da pridobijo nagrado, in nato naučijo še druge čebele, da storijo prav tako. Znajo prenašati pridobljeno znanje! Vendar to ni vse, kar lahko naredijo. Pomemben izsledek raziskave je bil ta, da zmorejo kopirati ne le znanje od drugih čebel, ampak lahko izboljšajo tisto, kar se naučijo.

Spoznanje je neverjetno, ne le za žuželke z majcenimi možgani, saj tudi mi ljudje s težavo nekaj izboljšamo, če kopiramo druge ljudi. V poskusu so morale čebele premakniti rumeno žogico v sredino platforme, potem ko so jim znanstveniki pokazali, kako to storiti. Nekatere čebele so videle premikanje žogice, kot da se premika sama

Kristalizacija medu

Meda Polna Skleda
05.12.2022 12:22 (Dec 05, 2022)

Ali je kristalizirani med ponarejen? Če je med kristaliziran, ali to pomeni, da mu je dodan sladkor? Ne, kristalizirani med ni ponarejen, sladki kristali v medu niso tam zato, ker bi bil medu dodan sladkor, ki se ni 'utegnil' stopiti! Nasprotno, kristalizacija dokazuje pristnost medu.

Facts about Honey crystallization – Navmi Foods

Kristalizirani med je še vedno povsem naraven in kakovosten izdelek čebel, je zares pravi naravni med, primeren in varen za uživanje in zanesljivo ni pokvarjen zaradi kristalizacije same. Žal je še vedno mnogo prepričanih, da je kristaliziran med pokvarjen, vendar temu v resnici ni tako. Kristalizacija medu je naraven pojav, ki ne vpliva na kakovost medu in ne povzroča nobenih kemijskih sprememb v medu.

Med je živa hrana, je super živilo, ki se ne spremeni potem, ko ga čebelarji vzamemo iz čebeljega panja. Kristalizacije medu ne povzroči čebelar, to je mit, ki ne drži. Dejansko ostane količina sladkorjev v kristaliziranem medu enaka kot je bila prej v tekočem medu, sladkorji le prehajajo v trdno obl

MED PRODAM!

Meda Polna Skleda
23.08.2022 20:23 (Aug 23, 2022)

Čebelarji in čebelarke imamo večinoma radi čebelice in z veseljem čebelarimo, razlogi in motivi pa so različni. Pridelava medu za družino je v začetku čebelarjenja eden najosnovnejših ciljev ljubiteljskih, neprofesionalnih čebelarjev.

BEE CARNICA - HomeNe glede na razlog čebelarjenja, pa lahko le dobro upravljane čebelje družine proizvedejo več, ne le zase, ne le zase in za družino čebelarja, še več naredijo dobro upravljane čebele, uspešni čebelarji pridobijo iz svojih panjev še presežek medu, ki ga lahko namenijo za prodajo.

Seveda je treba tudi v tem primeru med prodati za dobiček. Je prodaja medu zelo težka? Je, za tiste, ki prodaje niso vešči in še nimajo svojega kroga stalnih kupcev. Kakovosten med je lažje prodati.

Upoštevati pa je treba pri prodaji medu zahteve prodajnega posla s praktičnega, pravnega in finančnega vidika. Kadarkoli zamenjamo izdelek za denar, je pomembno upoštevati predpise in pravila. To še posebej velja za izdelek, namenjen prehrani ljudi.

V času točenja, ko zadiši po medu,

Razmišljanja in preudarjanja čebelarke

Meda Polna Skleda
23.08.2022 16:13 (Aug 23, 2022)

Čebelarji verjamemo, da znamo in vemo skoraj vse, kar je treba vedeti o čebelah. In glej, od sto čebelarjev bodo vsak od tistih sto delali s čebelami drugače. In glej, skoraj vseh sto jih dosega pričakovane in želene rezultate (v polnih sodih, recimo). Domišljamo si kajpak, da smo najboljši, a glej, čebele so tiste, ki vztrajno in nenehno popravljajo naše napake, če jih le ne zašuštramo in onemogočimo pri samoupravljanju njihove družine!

Poletje gre h kraju, jesen je pred vrati, zima prihaja – naglo se spreminjajo letni časi in komaj se končuje tekoča, smo čebelarji že v mislih v prihodnji čebelarski sezoni.

What Do Bees Eat In The Winter?Dobremu prezimljenju pripomorejo vsaj štirje pomembni dejavniki: zdrave in močne čebelje družine, dovolj kvalitetne zimske hrane, vitalna matica in mir v čebelnjaku. In potem na pomlad iz panjev veličastnno zadiši in čebelarji se spomnimo, zakaj imamo tako zelo radi čebele, zakaj smo sploh čebelarji. Ne, nismo podjetniki, čeprav nas ekonomske zakonitosti k temu vztrajno pritisk

SLADKORNI SIRUP ZA ZIMSKE ZALOGE

Meda Polna Skleda
23.08.2022 07:10 (Aug 23, 2022)

ZBORNIK

Kolikšno količino zimske zaloge naj bi imela čebelja družina, je odvisno od velikosti panja in načina prezimovanja.

Čebelam je za prezimitev (oktober – marec) potrebno cca 8 kg medenih zalog.

Zaloga hrane mora zadostovati do konca marca prihodnjega leta.

Tako naj bi bilo v AŽ-panju od 12–15 kg, v LR-panju pa od 20–25 kg zimske zaloge (ČZS).

1 : 1 (50 %)

sladkor – kg : 1

voda – litrov : 1

sladkorni sirup – litrov : 1,6

količina zimske hrane – kg: 1

3 : 2 (60 %)

sladkor – kg : 1

voda – litrov : 0,7

sladkorni sirup – litrov : 1,3

količina zimske hrane – kg: 1,1

Carnica bees (Apis mellifera carnica) at their partly covered honeycombs  filled with honey, Stock Photo, Picture And Rights Managed Image. Pic.  IBR-2335732 | agefotostock

količina sladkornega sirupa – litrov (1:1): 1

vsebnost sladkorja – kg: 0,625

količina predelane hrane – kg: 0,750

količina sladkornega sirupa – litrov (3:2): 1

vsebnost sladkorja – kg: 0,800

količina predelane hrane – kg: 0,940

količina sladkornega sirupa – litrov (2:1): 1

vsebnost sladkorja – kg: 0,990

količina predelane hrane – kg: 1,100

Bees know a lot about honey. People have a lot of catching up to do

Čebele letijo hitro

Meda Polna Skleda
03.04.2022 17:28 (Apr 03, 2022)

Čebelja krilca med poletom zaokrožijo 250 – 300-krat v sekundi. Podobno kot ljudje leti čebela različno hitro glede na potrebo in nujo. Povprečna brzina leta znaša približno 24 km/h. V eni uri letnja porabijo čebele 10 mg sladkorja. S polnim mednim želodčkom čebela leti 15 minut in opravi okrog 7 km dolgo pot.

Pašne čebele delavke prinašajo v panj medičino, cvetni prah, rastlinske smole in vodo za vso čebeljo družino, pod visokimi obremenitvami, včasih je tovor tolikšen kot je njihova telesna masa.

Moving objects and flowing air: How bees position their antennae during  flight

Čebela leti na pašo 3 – 4 km daleč od svojega panja, v izrednih primerih, v sili tudi več. Daljša kot je pot do vira medičine ali mane, več čebela pomalica spotoma. Učinkovite paše so le do nekaj sto metrov od čebelnjaka.

Običajno je najvišja hitrost letenja pašne čebele delavke približno 21 – 28 km/h, ko leti na pašo do vira hrane. Ko se vrača obremenjena z medičino, cvetnim prahom, propolisom ali vodo je hitrost letenja vračajoče čebele v panj približno 17 km/h. Še hitreje letijo medono

Čebelica leti z neba

Meda Polna Skleda
03.04.2022 14:09 (Apr 03, 2022)

Ciciban in čebela

(Oton Župančič)

Čebelica leti z neba,
leti leti vse niže,
vse niže in vse bliže
čebelica leti z neba.

Maths explains how bees can stay airborne with such tiny wings | New  Scientist

“Čebelica, od kod in kam
te nesejo peroti
po jasni zračni poti?
Čebelica, od kod in kam?

““Kje pa je tisti Ciciban,
ki venomer razgraja,
ki mamici nagaja,
kje pa je tisti Ciciban?””

“Če bil bi tukaj Ciciban
čebela svetlokrila,
kaj bi mu naredila,
če bil bi tukaj Ciciban?”

““Če bil bi tukaj Ciciban,
takoj mu bridko želo
zapičim v trdo čelo,
če bil bi tukaj Ciciban.””

Macro Image Of Common Honey Bee From North America Flying On White  Background Stock Photo, Picture And Royalty Free Image. Image 3634211.

“Potem bi jokal Ciciban
in kričal na vse grlo,
da vse bi skupaj drlo,
tako bi jokal Ciciban.”

““O naj le joče Ciciban,
kriči naj kakor hoče,
zvoniti izza toče
nič ne pomaga, Ciciban!””

“Kaj misliš, da bi jokal sam?
Jokala brez pokoja
bi šele mama moja;
Kaj misliš, da bi jokal sam?”

““Kaj tudi joče mamica,
če Cicibanček skače,
pa si raztrga hlače,
kaj tudi joče mamica?””

“Če hlače strga Ciciban,
jih mamica zašije,
a očka mu nabije
s cvetlično bilko zadnjo stran.”

““Premotil si me, Ciciban;
ne vem, kaj sem hotela,
po kaj sem priletela;

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj