Meda Polna Skleda

Prijatelji (3)
Jaka Lumbar
Branko Gaber
Barbara Kolmanič
Spremljevalci (6)
Jaka Lumbar
Dajana Babič
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

POAPNELA ZALEGA, VZROK IN POSLEDICA ZMANJŠEVANJA VITALNOSTI ČEBELJIH DRUŽIN
PolyVar Yellow ali kako proti reinvazijam
Kdo je (naj)boljši čebelar ali čebelarka?
ZA VSAKO BOLEZEN ROŽCA RASE - KAS-81
Malo čebeljega strupa, prosim
ZAKAJ ČEBELE JESENI ZAPUSTIJO PANJ?
Čišljakove bele poljane
PROPOLIS, ZADELAVINA
Prihaja VarroMed, odhajajo varoje
PREUSSOVA METODA
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
afera
( 1 )
ajda
( 3 )
akacija
( 1 )
aronija
( 1 )
astre
( 1 )
Barve
( 1 )
basen
( 1 )
čebela
( 1 )
čebele
( 29 )
človek
( 1 )
čmrlji
( 1 )
ČZS
( 2 )
delo
( 1 )
dren
( 1 )
drnulje
( 1 )
haiku
( 2 )
hoja
( 1 )
Hrana
( 8 )
ingver
( 1 )
jablana
( 1 )
jabolko
( 1 )
KAS81
( 1 )
klada
( 1 )
kriza
( 1 )
KULTURA
( 1 )
leska
( 1 )
lisica
( 1 )
matica
( 2 )
med
( 17 )
Medex
( 1 )
medved
( 2 )
mentor
( 2 )
MOL
( 1 )
nadzor
( 2 )
nagon
( 1 )
nasmeh
( 1 )
ničla
( 1 )
nosema
( 1 )
okolje
( 3 )
paša
( 1 )
poletje
( 1 )
pomlad
( 2 )
pozeba
( 1 )
recept
( 4 )
roj
( 1 )
ropanje
( 2 )
slovani
( 1 )
spirala
( 1 )
štor
( 1 )
tat
( 1 )
tatovi
( 3 )
tatvine
( 1 )
timijan
( 1 )
toplota
( 1 )
tpč
( 1 )
trot
( 1 )
varoje
( 4 )
varoza
( 5 )
vedenje
( 1 )
voda
( 1 )
vosek
( 2 )
Vrt
( 1 )
vzreja
( 1 )
Zadruga
( 1 )
zajtrk
( 1 )
zalega
( 1 )
zdravje
( 4 )
železo
( 1 )
zgodba
( 1 )
zorenje
( 1 )
zveza
( 1 )
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2020
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Demaree, George Whitfield Demaree - demariranje

Meda Polna Skleda
28.01.2020 14:46 (Jan 28, 2020)

Georg Witfield Demaree (1832 – 1915) je zaslužen za razvoj metode preprečevanja rojenja – demariranje. Demaree, znan tudi pod vzdevkom g. D. iz časa njegovih sodobnikov, je bil pravnik, sodnik, rejec govedi in priznan čebelar na svoji kmetiji v Kentuckyju. Bil je pionir na področju nadzora oz. preprečevanja rojenja, zato so njegovi izsledki omogočili prevoz čebel na zahod na opraševanje pridelkov, kar je pripomoglo k trajni naselitvi.

Postopek ohranja celotno populacijo čebel v matični družini in tako močno poveča pridelavo medu. V bistvu gre za ločitev plodišča na dva dela, med eno in drugo pa vstavimo medišče. Spodnje plodišče postane 'roj' s staro matico, zgornje pa 'izrojenec'.

Metoda demariranja je bila prvič objavljena v American Bee Journal leta 1892. Demaree je opisal tudi drugo metodo preprečevanja rojenja že leta 1884, vendar je bil to sistem z dvema panjema. 

Demaree je le z enim ukrepom pred rojenjem tega popolnoma preprečil, brez dodatnega panja oz. dodatne opreme, p

ZIMSKA RAZMIŠLJANJA

Meda Polna Skleda
09.01.2020 10:52 (Jan 09, 2020)

Sonce se je ob koncu decembra zasukalo in polagoma veča svoje loke preko nebesnega svoda, zimski mraz se stopnjuje in bliža višku. Čebele bi se v mrzli in sneženi zimi globoko pogreznile v svoj zimski sen in bi jim ne bil mar še noben izlet, pa saj ga niso potrebne, če imajo mir in hrano. Zdržale bi brez težav še nekaj tednov v toplem panju. Svet naš pa je zasičen s spremembami, tudi zime niso več, kot so bile, čebele se prilagajajo, hitreje in temeljiteje, kot čebelarji. Mi stopicljamo za njimi in odreagiramo, ali pa tudi ne, na njihove reakcije na spremenjene razmere.

Rezultat iskanja slik za sneg slike

Seveda, čebelarji na toplem, a še vedno in neprestano v skrbi za čebele; pripravljamo se na novo čebelarsko sezono, se učimo in vlečemo črto za preteklimi sezonami, da bi se na nedavnih napakah kaj naučili, da bi negativne izkušnje v prihodnje znali uporabiti v svoj prid in v prid čebel.

Za udejanjanje izkušenj potrebujemo kvalitetne zapiske, panjske liste, zaznamke vseh mogočih oblik na drobnih papirčkih in svoj sp

ZA VSAKO BOLEZEN ROŽCA RASE - KAS-81

Meda Polna Skleda
08.01.2020 12:38 (Jan 08, 2020)

V minulih desetletjih so čebelarji poskušali obvarovati zdravje čebel in jih zaščititi pred paraziti z različnimi sredstvi, zdravili, zeliščnimi pripravki, akaricidi, eteričnimi olji, kislinami ... in apitehničnimi ukrepi … in še čem. Varoje ostajajo neželene gostje in učinkovito parazitirajo v čebeljih panjih. Nosema ostaja in v bistvu ni zdravila za to driskasto dogajanje spomladi. Virusi, paraziti, bakterije, glive … se učinkovito prilagajajo in razvijajo rezistenco na vse, kar si človek-čebelar izmisli in zamisli čebelam v bran zdravja. V sili še hudič muhe žre in čebelarji si rečemo: za vsako bolezen rožica raste in kuhamo KAS – 81!

KAS – 81 je rastlinski pripravek iz naravnih sestavin, ki ne puščajo ostankov v čebeljih pridelkih, varoje pa na pripravek ne pridobijo rezistence. Na varoje deluje v vseh razvojnih fazah. Pripravek ostaja še vedno prisoten v čebelarstvu, kljub temu, da mu mnogi oporekajo učinkovitost. Učinkoval naj bi sinergično, skupaj z registriranimi in dovoljeni

MEDVED in BUČELE

Meda Polna Skleda
04.01.2020 16:33 (Jan 04, 2020)

MEDVED IN BUČELE

Medved je hodil po gozdu med mogočnim stoletnim drevjem in iztikal za plenom. Pritikal je glavo k zemlji in jo zopet dvigal. Nekaj je zasledil – bučele so nekje. Jel je koračiti dalje, a vedno hitreje, ker mu je bil izvrsten nos porok, da ne izgreši zaželjenega plena.

Rezultat iskanja slik za medved in čebele slike

Obstane blizu orjaškega drevesa. Oči se mu živo posvetijo in se poželjivo vpro v deblo, ki je imelo malo odprtino, skozi katero so se pridno vrstile trudoljubne bučele. Nekaj časa stoji kakor pribit: nato pa se počasi bliža svojemu cilju in mrmra dobrovoljno: „Danes sem jo pa iztaknil! To bode sladčica!“

Rezultat iskanja slik za med v satju čebele slike

Oblastno se vstopi pred votlo drevo. Tedaj pa začne z osornim glasom: „Ve, bučele, ste tatice! Nabirate med po mojem gozdu in po mojih cveticah, pa me niti ne vprašate, če smete. Odračunite mi takoj dolžno desetino, sicer vas zmastim z medom vred!“

Rezultat iskanja slik za medved in čebele slike

Povedale bodemo kraljici!“ zakličejo bučele in odhite v panj.

Nočem kraljičine milosti, jaz zahtevam svojo reč!“ rohni medved in izkuša vtakni

ZA BUČELE, ZA ČEBELE

Meda Polna Skleda
04.01.2020 10:02 (Jan 04, 2020)

O bučelah – to so čebele posebne vrste, tiste, ki bučijo, pa so jim kmetijci rekli 'bučele' – so nekoč veliko pisali v kmetijskih časopisih, objavljali so nasvete za rejo čebel, kako postopati s čebelami in tudi, da je v čebelah velik in zlahka zaslužen denar. Čebelam še danes sem ter tje kdo reče bučele (predvsem Gorenjci), le velikih denarjev ni več od njih!

Pisalo se je leto 1887, ko so 'svetovalci' že ugotavljali, da ni tako, da bi med kar sam od sebe tekel iz panjev, da je treba za čebele tudi kaj več postoriti, kot le pred ulnjakom kaditi pipo. Uvideli so, da na večih krajih zmanjka paše takoj potem, ko travniško cvetje odcveti, še prej pa, 'kedar pade trava pod koso'. Takrat pa seveda ni nabiranja strdi, čeprav bi bilo prav poletje najbolj pripravno za tisto nabiranje. Čebelarji, pravzaprav 'bučelarji' so vselej veseli, če jim pride pod roke kaj takšnega, da dajo čebelam za nabiranje. Medovite rastline bi to lahko bile danes, takrat pa so jim rekli 'zelišča'.

Svetovalci v Sl

MASTI STE VREDNI LESKOVE ...

Meda Polna Skleda
30.12.2019 17:07 (Dec 30, 2019)

Corylus avellana, navadna evropska leska, gospodarsko pomembna rastlina zaradi lešnikov in čebelje paše (prvi cvetni prah). Ime leske izhaja iz grščine: kóris – čelada, zaradi listnatega ovoja, ki ovija plod. Leska je pri nas najpogostejši grm in zacveti še preden ji zrastejo listi.

Leska ali lešniki? Oboje je krasno, lešniki in leskov grm ali drevo imajo svoje benefite na človeka, živali in biodiverziteto v domačem vrtu. Leskove masti smo deležni, če delamo grdobije, pa nas potem kdo namaže z njo za kazen (z leskovo šibo po riti). Ljudska pesem gre takole: … grdobe grde paglave, masti ste vredni leskove ...

Z vitamini in minerali bogati plodovi leske – lešniki – nas razveselijo konec poletja ali v začetku jeseni, in lahko si jih privoščimo svoje, domače. Tekmovali bomo pač z vevericami po sistemu: kdor prej pride, prej melje. Leska je tudi zdravilna rastlina. V resnici ima mnoge uporabne vrednosti, od transformacije v košare ali koše do vzgojne metode.

Leska je pionirska vrsta in

DZIERZONOVO DIAMANTNO PRAVILO

Meda Polna Skleda
29.12.2019 08:25 (Dec 29, 2019)

 Johann Dzierzon (ali Jan Dzierżon, ali John Dzierzon, ali Johannes Dzierzon), 1811 – 1906, pionirski poljski čebelar, odkritelj fenomena partenogeneze pri čebelah in premičnega sata v panju – Dzierzonovo diamantno pravilo = metoda pridobivanja več medu z odvzemom matice in njenim takojšnjim uničenjem.

Rezultat iskanja slik za dzierzon slike

Dzierzon se je v mladosti kljub nadarjenosti za matematiko odločil za duhovniški poklic, predvsem zato, da bi imel več možnosti in časa za čebelarjenje in proučevanje čebel. V začetku svoje čebelarske poti je prestal mnoge težave: čebelje bolezni, poplavo, požar, mnogo je preizkušal, marsikaj zavrgel in znova uvedel, kar ga je stalo mnogo truda, časa in stroškov.

Priznanje svojih nazorov si je dobesedno priboril s fanatičnim prepričanjem o njihovi pravilnosti. Ni znal le izredno spretno združiti teoretične izsledke s čebelarsko prakso, ampak je vse to tudi razširil v obsežnem čebelarskem krogu. Njegovo vodilo v čebelarstvu je bilo: s čim manjšimi stroški doseči čim večji dobiček.

Uni

SUPER JAGODA ali INVAZIVKA

Meda Polna Skleda
19.12.2019 19:16 (Dec 19, 2019)

Aronija, črnoplodna (Aronia melanocarpa)

V zadnjih letih na široka vrata vstopa na slovenska tla aronija, po eni plati zaradi našega prilagajanja klimatskim razmeram, po drugi plati pa zaradi mnogih zdravilnih učinkov plodov, listov in skorje aronije. Aronija v zadnjih letih pridobiva na popularnosti, ker je močan antioksidant, dobimo jo zmrznjeno, v obliki čajev, sladic ipd. Poznamo črnoplodno, rdečeplodno in škrlatnoplodno (vijoličnoplodno) aronijo. Pri nas v Sloveniji je najbolj pogosta črnoplodna aronija.

Klimatologi svetujejo prilagajanje podnebnim spremembam, ker se pričakuje dvig temperature zraka. Spremembe bodo ob realnem tveganju škodljivega vpliva izpostavljenosti nizkim temperaturam omogočile zgodnejše cvetenje, kar bo povečalo občutljivost cvetov za zmrzal, v splošnem bodo spremembe vodile v skrajšanje časa, potrebnega za rast in razvoj sadnih vrst.

Zaradi daljše rastne dobe se bo lahko rastlinam z večjimi toplotnimi zahtevami povečal pridelek. Višje temperature zraka

PREUSSOVA METODA

Meda Polna Skleda
15.12.2019 08:15 (Dec 15, 2019)

 

Emil Preuss (1848 – 1910), sloviti berlinski čebelar, je način svojega čebelarjenja popisal v knjigi: Meine Beinenzucht-Betriebsweise und ihre Erfolge, 1899. Preuss je imel v svojem čebelarstvu 35 plemenjakov (gospodarskih družin) in za čebele je imel na razpolago vse svoje dneve (Peternel 1925).

Teorijo prevešanja oz. prestavljanja je postavil čebelarski strokovnjak Emil Preuss že okrog leta 1900. Preuss je zagovarjal radikalno prestavljanje, razen sata s staro matico je prestavil vse sate v medišče. Še pred prevešanjem je družino ojačil.

Prevešanje v bistvu spominja na narejenca v istem panju, ki pa obenem ne dopušča delitve v dve samostojni družini, pač pa gre le za premostitev rojilne krize v času, ko si obetamo bogato spomladansko pašo. Ukrep prevešanja ni garancija, da družina ne bo rojila še v istem letu.

Anton Žnideršič, konstruktor AŽ panja, je svoje čebelarjenje s prevešanjem deloma posnel in priporočal po Preussu, radikalen način, ki spomladi s prestavljanjem zaleženih

FREJ KOT PTIČEK NA VEJ' JE ČEBELAR POZIMI

Meda Polna Skleda
13.12.2019 18:21 (Dec 13, 2019)

Čebele pozimi – Kdor ni več popolni začetnik v čebelarstvu, tisti že dobro ve, da je treba za čebele skrbeti tudi pozimi. Če je vse prav, pozimi naravo in čebelnjake pokriva sneg in brije okrog naših domovanj oster mraz. Žal zadnja desetletja ni tako in čebele so bolj izpostavljene naglim vremenskim nihanjem, kot bi bile pokrite z varovalnim slojem snega. Čebele se na ekstremna temperaturna nihanja ekstremno odzivajo z rahljanjem in vnovičnim formiranjem zimske gruče, več jedo in se izčrpavajo.

Gostota čebel skozi celotno zimsko gručo ni enakomerna. Najgostejša je na zunanjem sloju, kjer so čebele zaradi direktne izpostavljenosti zunanjim temperaturam tudi najbolj stisnjene. Zunanji sloj preprečuje preveliko in prehitro izgubo toplote iz notranjosti gruče. V notranjosti zimske gruče, kjer je tudi matica, se vse do spomladi odvija življenje. V središču guče je prava poletna klima z veliko vlago in temperaturo od 33,3 pa vse do 42 °C. V primeru, da v čebeljem panju ni zalege, je tempe

POGUM IN TIMOL = TIMIJAN

Meda Polna Skleda
09.12.2019 13:02 (Dec 09, 2019)

TIMIJAN: Thymus vulgaris
timijan, vrtni timijan, vrtna materina dušica, timas, pravi timijan

MATERINA DUŠICA: Thymus serpyllum
divji timijan

Timijan, vrtni timijan ali divji timijan, materina dušica? Na prvi pogled ni opaziti razlike med timijanom (Tymus vulgaris) in materino dušico (Tymus serpyllum). Na drugi pogled opazimo, da je timijan horizontalna rastlina, materina dušica pa pokrovna. Timijan gojimo v vrtu, materino dušico pa najdemo na suhih in sončnih mestih, travnikih, vrtovih, gozdnih goličavah ali nabrežinah. Torej: na vrt gremo običajno po timijan, v naravi najdemo materino dušico, eterični olji se razlikujeta, vrtni timijan ima več timola, farmacija ju obravnava ločeno kot dve samostojni vrsti.

Timijan je doma v sredozemskih deželah, na Balkanu in na Kavkazu; gojijo ga v številnih subtropskih regijah. Severno od Alp ne prezimi. Vrste, prilagojene trši klimi, so zimski timijan, gorski timijan in divja materina dušica. Je zimzelena trajnica in raste v obliki pokončnih grm

PRIDOBIVANJE MEDU IZ TUJEGA ČEBELNJAKA

Meda Polna Skleda
03.12.2019 15:17 (Dec 03, 2019)

Tat, članek iz SČ, april 1919: nič novega zadnjih 100 let! Prestavimo se s časovnim strojem sto let v preteklost in berimo o tistih časih, kako so 'čebelarji' kradli med:

Vojna (I. svetovna vojna, op.sg) je rodila novega sovražnika čebelarstvu, hujšega kakor so vsi dosedanji skupaj, ako se ta loti čebel. Vešče, miši, ose, plesnoba, gniloba, mraz in druge take nadloge veščemu čebelarju ne delajo preglavic, saj ima za njih uničevanje polno znanih sredstev. Nikjer pa ni povedano, kako ubranimo čebele in njih sladko imetje pred tatovi.

Pred par leti, ko smo Slovenci pod ostrino zmagujočega nemškega meča najbolj trpeli in klonili zbegane glave, so se tudi v prelepi šetrupertski-mokronoški dolini pojavili ti novodobni čebelni sovražniki. Tu je izginilo par panjev, tam je tat iz panjev pobral nekaj satov, v tretjem čebelnjaku vse navzkriž, ali pa je bilo odnešeno vse, kar je imelo kaj vrednosti v čebelnjaku.

Zaskrbelo me je. Vse imamo lepo urejeno. V 20 žniderševcih prezimujejo močne druž

PROPOLIS, ZADELAVINA

Meda Polna Skleda
02.12.2019 10:49 (Dec 02, 2019)

Zdravilo ali hrana? Propolis je čebelji pridelek, a ga ne mažemo na kruh, torej ni hrana, pojemo ga v različnih predelanih oblikah, pa še vedno ni hrana, izvor besede 'propolis' je grški = obramba mesta, vendar ni orožje … ali pač? V ljudskem zdravilstvu in apiterapiji se ga uporablja za zdravljenje, pa vendar uradno ni zdravilo, kljub mnogim izvedenim znanstvenim študijam. Vse učinkovine sestavin propolisa še niso v celoti znane in pojasnjene.

Kljub poskusom znanstvenikom do danes ni uspelo najti učinkovitega nadomestila za propolis z enakim učinkom kot ga ima naravni propolis.

Apiterapija

Obširen terapevtski potencial propolisa so poznali že naši predniki. Znanstvene raziskave so potrdile, da je ta mešanica smole, balzama, eteričnih olj, mineralov, encimov, voska, flavonoidov in flavona prav čudežnega pomena, saj ima izjemen protivirusni, antibakterijski in protiglivični učinek. Propolis je pravzaprav naravni antibiotik.

Številne preiskave so pokazale, da je uporaba propolisa in

POAPNELA ZALEGA, VZROK IN POSLEDICA ZMANJŠEVANJA VITALNOSTI ČEBELJIH DRUŽIN

Meda Polna Skleda
29.11.2019 15:52 (Nov 29, 2019)

 Čebelarji se v zimskem obdobju, ko naše čebelje družine bolj ali manj mirujejo v trdni zimski gruči, učimo, raziskujemo, izdelujemo scenarije za vsak primer in vsako nepriliko. V prepričanju, da smo pravi čas in prav opravili vsa potrebna opravila ob prelomu prejšnje in nove čebelarske sezone, se bi lahko zgodilo v obdobju, ko se morajo naše zimske čebele še zadnjikrat izkazati in predati štafeto burnega spomladanskega razvoja prihodnjim generacijam čebel v čebeljih družinah, na tej kritični točki se včasih zgodi, da čebelja družina ne zmore dokončati razvojnega cikla do viška, ampak tik pred tem naglo odmre. Vzroki (ki povzročajo) in razlogi (ki podpirajo) so mnogi, eden teh je lahko bolezen čebelje zalege, poapnela zalega.

Bolezen napada tako odkrito kot pokrito zalego in jo najpogosteje najprej opazimo v trotovski zalegi. Spore povzročitelja poapnele zalege Ascosphaera apis so navzoče povsod v naravi, zato se lahko čebelja družina okuži vedno znova z okuženo vodo, cvetnim praho

ZELIŠČNA GREDA V OBLIKI SPIRALE

Meda Polna Skleda
19.11.2019 05:40 (Nov 19, 2019)

Zelišča najpogosteje gojimo na vrtu, lahko pa se prepustimo tisoč in eni domislici in naredimo sebi lastno kolikor je le mogoče inovativno zamišljeno stvaritev zeliščnega vrta, za sebi lastno kombinacijo in mero okusa skupaj z zdravjem.

Čisto pravi zeliščni vrtiček lahko ustvarjamo sproti in ne glede na zunanje okolje ali letne čase kar v cvetličnih lončkih, ki jih postavimo na svetlo okensko polico. Po mili volji dodajamo in odvzemamo posamične lončke, v katerih lahko priredimo mikro okolje (zemljo in gnojilo) potrebam vsakega zelišča posebej, na majhnem prostoru in zelo blizu tako dokaj uspešno rastejo različna zelišča, lokalna in s celega sveta. Zamisel o zeliščnem vrtu v večjih ali manjših cvetličnih lončkih lahko smiselno izpeljemo tudi na balkonu, terasi, strehi ali zelenici v mestu, zelišča v loncih lahko namestimo v obliki spirale … Zeliščni nasad lahko ustvarjamo sami, skupaj z družinskimi člani ali skupaj s prijatelji in sosedi v bloku, v mešanih starostnih skupinah ali v b

ZAKAJ ČEBELE JESENI ZAPUSTIJO PANJ?

Meda Polna Skleda
17.11.2019 06:52 (Nov 17, 2019)

Jeseni si mnogi čebelarji, tudi tisti z daljšim čebelarskim stažem, postavljajo vprašanje, zakaj so čebelji panji preko noči ostali prazni. Čebele dobesedno izginejo kljub dobrim zalogam hrane, včasih zapuste celo nekaj pokrite zalege, ki v kratkem žalostno propade. Govora je o t.i. izginjanju čebel, sprožilec izginotja pa je večinoma neznan. Čebelarji in strokovnjaki s področja čebelarstva se upravičeno, a bolj ali manj nemočno vprašujemo, zakaj neki bi čebele jeseni, tik pred zimo, brez očitnega razloga zapustile panj! Očitna je le ugotovitev, da so čebele preprosto pobegnile.

Rezultat iskanja slik za zakaj čebele izginjajo slike

Vsi čebelarji in ljubitelji čebel poznamo dejstvo rojenja, ki predstavlja v fazi viška razvoja čebelje družine cepljenje oz. delitev čebel tako, da dobra polovica članov čebelje družine zapusti panj in gre na svoje skupaj s staro matico, manjši del z velikimi zalogami pokritega medu, pokrite čebelje zalege in mladimi maticami v matičnikih tik pred izleženjem pa ostane v panju in živi naprej. Poznamo tudi izraz

O, KRIZA!

Meda Polna Skleda
14.11.2019 07:21 (Nov 14, 2019)

Na začetku je običajno beseda, zato na začetku, jasno in kratko najprej o besedi, ker gre za tujko v splošni rabi: kriza, gr. krisis, iz krinein = odločiti kaj. Torej ne gre za krizo, ampak za odločanje! Kriza se nanaša na odločitev, nevarno stanje ali odločilni preobrat v bolezni.

Čebelarji, pa tudi čebelarska društva in zveze čebelarskih društev (ker združujejo 'dela in sredstva' čebelarskih društev) se povsem realno mnogokrat srečujemo s problemi – posamično in skupno. Probleme povzročajo spremembe tako v okolju, kot tudi znotraj njega in za dober vpogled (informiranost) je nujno upoštevati oboje kar najbolj hkrati in povezano.

Spremembe so stalnica življenja, na pojav in intenziteto največkrat nimamo vpliva. Lahko pa nenadejanost dogodkov računamo in se nanje pripravimo, podobno kot je to dobro pripravljeno v Smernicah dobrih navad v čebelarstvu na načelih sistema HACCP. Čebelarske smernice in obrazci nam bistveno olajšajo analizo tveganj kritičnih kontrolnih točk v čebelarstv

MAJHNA MERA

Meda Polna Skleda
16.03.2019 19:16 (Mar 16, 2019)

Napredni čebelarji moramo na vsak način popustiti dosedanji majhni meri (panjev), prva skrba nam bodi, da bomo imeli samo kolikor največ mogoče močne in čebelne panje. Bolje je imeti manj panjev, pa tiste dobre, kot veliko, pa slabih, ker drugače mora čebelar še tisto kapljo medu, ki ga dobi od boljših, izdajati slabejšim, ako jih hoče prezimiti. (Frančišek Rojina, SČ 3/1989, O naprednem čebelarstvu.)

Rezultat iskanja slik za kranjič slike

F. Rojina je imel v mislih velike pokončne panje v času, ko se je čebelarilo še s kranjiči. O močnih družinah pa je imel prav.

V močnih družinah začne matica zgodaj zalegati. Zalega potrebuje veliko toplote, več ko je čebel, več je toplote v panju ob manjšem naporu čebel. Več zalege pomeni več izleženih mladih čebel. Posledica močnejšega zaleganja je zgodnejši razvoj družine in družina da od sebe ne le več kot dovolj čebeljih pridelkov, tudi razmnoževalnega materiala je v obilju. Posledica burnega spomladanskega razvoja družine pri neizkušenemu čebelarju pomeni lahko tudi roje po vejah

MED LAČNIMI IN PRESITIMI ČEBELAMI

Meda Polna Skleda
15.03.2019 10:57 (Mar 15, 2019)

Med obema skrajnostima v čebeljih panjih – med lakoto in sitostjo – je nešteto sivih odtenkov in vsled tega med posameznimi izkušenimi in 'izkušenimi' čebelarji tudi mnenj ali celo prepričanj o potrebnih ukrepih za zagotovljanje moči in zdravja naših čebeljih družin. Marec ima običajno pred ponovno zahladitvijo kratkotrajno otoplitev, nekaj toplejših dni, ko je mogoče opraviti hitri pregled čebeljih družin, predvsem za kontrolo stanja zaloge hrane. Časovno sidro za poseg je običajno razcvet vrbe ive.

Poraba hrane je v tem obdobju odvisna od moči in razvoja čebelje družine, v mesecu marcu lahko doseže celo 3 kg ali še več. V panjih se izlega generacija spomladanskih čebel, proti koncu meseca pa družine ob menjavi čebel zimske generacije s spomladansko generacijo doseže najkritičnejše točke svojega razvojnega cikla. Odmiranje zimskih čebel je lahko večje od prirastka novih, zaradi majhne živalnosti pa obstaja možnost poslabšanja ogrevanja zalege in s tem pojava različnih čebeljih bol

O ČEBELAH JE TREBA KAJ VEDETI

Meda Polna Skleda
13.03.2019 18:16 (Mar 13, 2019)

O čebelah je treba vedeti, je bilo jasno že Antonu Janši. Teorija in praksa, nato pa še pravilno ukrepanje, dobre odločitve in ... veliko vsega. Ne le za šnel-kurse, za pravo čebelarsko šolo je treba spraviti skupaj čebelarsko znanje.

Rezultat iskanja slik za anton janša slike

Anton Janša ni bil učenjak, ampak temeljiti mojster čebelarjenja po besedah Jožefa Münzberga, cesarsko-kraljevega učitelja čebelarstva. V popolnem nauku za vse čebelarje se je Janša v Prvem, teoretičnem delu, kjer se obravnava, kar je treba o čebelah vedeti, v XI. poglavju: O znamenjih dobrih in slabih panjev v bistvu precej na široko razpisal 'o močnih in zdravih čebeljih družinah'.

Ne moremo mimo opaženja, da se je Janša zavedal pomena teoretičnih čebelarskih znanj – kar je treba o čebelah vedeti - in jih je ločil od dela, kjer poučuje, kako je po prejšnjih pravilih s čebelami ravnati. Šele ko čebelar prepozna znamenja nekega določenega stanja čebelje družine, šele potem lahko ukrepa.

Rezultat iskanja slik za anton janša slike

Devet paragrafov posveti Janša znamenjem, po katerih prepoznamo

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj