Članek
Zvezno o zvezi
Objavljeno Apr 16, 2016

ČZS so ustanovila čebelarska društva za uresničevanje skupnih interesov, člani zveze pa so lahko le čebelarska društva oz. območne zveze. Iz pravil zveze ni mogoče razbrati razlike definicije med člani - društvi in člani - čebelarji, ki v bistvu financirajo svoje društvo in zvezo s članarino.

Zveza ima seveda svoje organe, podobno kot društva: občni zbor, upravni odbor, predsednika, nadzorni odbor, častno razsodišče in svet priznane rejske organizacije v čebelarstvu.

Upravni odbor sestavlja devetnajst članov plus predsednik zveze. Predsednik zveze je lahko v delovnem razmerju v zvezi in ima lahko do štiri podpredsednike. Nadzorni odbor sestavlja pet članov. Častno razsodišče sestavljajo trije člani in dva namestnika.

Svet rejske organizacije sestavlja devet članov, od katerih jih pet imenuje upravni odbor ČZS, šesti je predstavnik DPO, sedmi je predstavnik vzrejevalcev matic, osmi je strokovni vodja priznane rejske organizacije, deveti član je predsednik.

Strokovna in administrativna služba se izvaja v splošni poslovni enoti - tajnik, urednik, poslovni sekretar in svetovalna služba. Zveza ima pod svojo streho osem svetovalcev javne svetovalne službe v čebelarstvu z administratorjem in blizu dvajset terenskih svetovalcev. Strokovni in administrativni delavci imajo z zvezo sklenjeno delovno razmerje.

Ob preštevanju naštetih preko palca je videti, da je prva čebelarska hiša kar polna.

Skoraj po mesecu in pol od volitev se je Čebelarska zveza Slovenije konstituirala na novo: http://www.czs.si/content/A3

Znana so nova imena čebelarskih funkcionarjev, komisij, ki jih je imenoval upravni odbor. Predsednik ima štiri podpredsednike in dva pooblaščenca. Upravni odbor je popolnjen z 19 člani. Nadzorni odbor in častno razsodišče sta zapolnjena s po 5 člani.

Imenovanih je devetnajst različnih komisij, svetov, delovnih skupin ipd. s po dvema imenovanima - koordinatorjem dela in koordinatorjem med komisija - v približnem skupnem številu 110 članov.

Vsega skupaj znese stalnih hišnih in občasnih funkcionarjev ali članov oz. predsednikov vseh vrst - blizu 200 ljudi ali morda celo več. V kvoto upravljalcev je treba šteti še izvoljene predsednike društev, ki jih je letos 207 in še predsednike 16 regijskih zvez. Nekateri med njimi krožijo v večih funkcijah, približna ocena je torej 150 - 200 ljudi, ki delajo za dobro čebelarjev, malo pa seveda tudi za dobro čebel, ki so bistvo vsega čebelarskega. Ob vsem funkcioniranju in svetovanju pa ti ljudje še čebelarijo v lastnih čebelarstvih, vsa čast jim.

Prihodnost slovenskega čebelarstva je večinoma ostala v rokah upravljalcev iz prejšnjega mandata oz. mandatov.