Članek
Čebelam najprijaznejša občina v Sloveniji
Objavljeno Nov 10, 2016

bo sicer razglašena šele v prvih dneh decembra, glede na Zeleno prestolništvo slovenskega glavnega mesta in vse dejavnosti, ki so in bodo še povezane s čebelami v MOL, pa ne more biti drugače, kot da bo Mestna občina Ljubljana razglašena za najprijaznejšo v deželi tej.

Mestno občino Ljubljana, je letos prvič nominiralo vseh pet čebelarskih društev, ki delujejo na območju MOL, to pa je že čebelarska zmaga sama po sebi. V skupnem 'projektu' izbora čebelam najprijaznejše občine se je vzelo skupaj vsaj vseh pet predsednikov ljubljanskih društev. Bravo, da so se odzvali pobudi o skupnem nastopu. Prijaznosti čebelam smo namreč v prvi vrsti zavezani čebelarji sami, zato se je potrebno z našimi občinami več kot dobro razumeti.

MOL je letos prijazno stopila naproti čebelam (in čebelarjem oz. ohranjanju čebelarske dejavnosti) tudi z vzpostavitvijo čisto pravega medovitega nasada z mnogimi dodanimi vrednostmi:

http://zavodeneja.wixsite.com/ustvarjamo-skupaj

Na spletni strani Skupnosti občin Slovenije je zadnja novica, ki je neposredno ali posredno povezana s slovenskimi čebelami, objavljena pred letom in pol, nič pa ni najti o kakšni prijaznosti do čebel. Žal se slovenski občinarji tudi sicer s svojimi ukrepi ne obračajo na koristi čebel, torej na njihovo boljše preživetje, ampak se posvečajo bolj čebelarjem na način, da jih poskušajo zbrati na isti kopici za prodajo čebeljih pridelkov. Okrog denarja se vse vrti, tudi v zvezi s čebelami.

Skupnosti občin torej ni mar, katera od 212 občin bi bila najprijaznejša čebelam, v dogodku ne prepoznajo svoje priložnosti. Tudi čebelarska društva so se v bistvu slabo odzvala s številom nominiranih občin, saj so jih prijavili le 17. Kljub privzetemu mnenju ali prav zato, da smo Slovenci narod čebelarjev, je to strašljiv podatek.

Čebelarska zveza Slovenije preko Javne svetovalne službe v čebelarstvu, ki deluje v okviru zveze, v partnerskem sodelovanju s Semenarno Ljubljana išče čebelam najprijaznejšo občino v letu 2016 tako, da na ta natečaj lahko predlagajo posamezno občino izključno samo čebelarska društva, to pa seveda zelo zoži izbor prijaznosti do čebel. Smisel natečaja je izboljšanje delovanja med lokalnimi skupnostmi in čebelarskimi društvi, torej ne v iskanju koristi za čebele.

Semenarna Ljubljana je vključena v natečaj tako, da bo vsem čebelarjem in čebelarkam v občinah, ki bodo razglašene za čebelam najprijaznejše od prvega do tretjega mesta, podarila po tri vrečke različnih semen medovitih rastlin. Dogajanje publicira tudi na svoji spletni strani. Nikjer ni najti povezave do poročila o realizaciji delitve semenskih vrečic iz prejšnjih let, kar opozarja morda na neizpolnjeno obljubo.

Skratka, v letošnjem natečaju se iščejo aktivnosti občin, ki so jih izvajale v korist ohranjanja čebelarstva samo v letu 2016. Možnosti izbora za zmagovalno občino so aktivnosti občine, ki so v pomoč čebelarstvu: sajenje medovitih dreves na javnih površinah, objava čebelarskih člankov v občinskem glasilu, organizacija medenih tržnic, spodbujanje čebelarskega turizma, urejene čebelarske poti, ohranjanje čebelarske kulturne dediščine, različni čebelarski dogodki, srečanja, delovanje čebelarskih krožkov, finančna sredstva, ki jih občina nameni delovanju društva, ali občina pokriva več čebelarskih društev itd.

Natečaj za letos je že zaključen. Seznam nominiranih občin:

http://www.czs.si/objave_podrobno_czs/7846

Čebelam najbolj prijazna občina je Mežica! Čestitke!

http://www.czs.si/objave_podrobno_czs/7952