Članek
Družina je način življenja
Objavljeno Feb 24, 2017

Družinski zajtrk je zelo pomemben, pa ne samo zaradi prehrane same, ampak zato, ker družina živi družinsko vzdušje prav s skupnim hranjenjem ali pa vsaj vsi družinski člani živijo v zavedanju, da zajtrk bo. Gre za psiho-socialni vidik, ki gradi tudi povezano družbo.

Praksa družabnega oz. socialnega življenja je takšna, da druženje povežemo vsaj s kakšno kofetko in rogljičkem, slavimo ob pojedinah, celo poslavljamo se na pogrebščinah ob dobri jedači in pijači. Ker socialno življenje živimo tudi znotraj družine, je dober zajtrk tudi obogateni topli napitek. Predlogi za mleko z medom:

- mleko z medom kar tako:

v mlačno ali mrzlo mleko dodamo toliko medu, da ni presladko, dobro zmešamo, spijemo pa lahko mrzlo ali še toplo. Ta pijača je priporočljiva za brzinski zajtrk, za športnike in utrujene ljudi pa tudi čez dan, ker učinkovito osveži in naredi dan lepši;

- jajčno mleko z medom:

jajce in dve žlici medu vneto razžvrkljamo v pol litra mleka ob počasnem segrevanju (da se jajce ne 'zgrize'). Pazimo, da ne segrejemo preveč in takoj popijemo. Takšna pijača se lahko že šteje za pošten zajtrk;

- zakrknjeno mleko z medom:

Dobro zmešamo in razžvrkljamo pol litra mleka, sok dveh limon in dve žlici medu. Mleko mora biti enakomerno in narahlo zakrknjeno.

Z medenimi zajtrki so petki prijetnejši in do konca tedna se gre potem samo še enkrat spat.