Članek
PolyVar Yellow ali kako proti reinvazijam
Objavljeno Mar 06, 2018

Tudi letos bodo nadvse aktualne novice s področja zatiranja varoze, ki je zajedavska bolezen čebel in čebelje zalege, ki jo povzroča parazitska pršica Varroa destructor. Ženske pršice živijo na odraslih čebelah in se hranijo s hemolimfo, jajčeca pa izležejo v čebeljo zalego. Razvojne oblike pršice se hranijo s hemolimfo čebelje bube, tako so znaki bolezni vidni na zalegi in na odraslih čebelah.

Z naraščanjem števila pršic čebelja družina slabi in na koncu propade. V boju proti varozi je nujno nadzorovati čebelje družine in odvisno od zapažanj načrtovati zatiranje varoze z veterinarskimi proizvodi in izvajanjem apitehničnih ukrepov. Velikega pomena je dobro poznavanje obnašanja čebel, vzreje ter anatomskih in fizičnih lastnosti.

Varoje skupaj z virusi ostajajo glavni vzrok izgub čebeljih družin. Dolga sezona z močnimi čebeljimi družinami danes ne zagotavlja le visokih donosov medu in drugih čebeljih pridelkov, ampak tudi odlične pogoje za razmnoževanje varoj. Milejše zime in vsakoletna menjava matic pomenijo tudi podaljšano obdobje zaleganja, ob prisotnosti zalege pa ni mogoče učinkovito zmanjšati števila varoj v čebeljih panjih. Številne znanstvene študije tudi kažejo, da je na področjih z veliko gostoto čebeljih družin večja možnost ponovne okužbe kot v izoliranem okolju (reinavazije).

Izvidniške čebele iz močnih čebeljih družin poiščejo šibkejše družine in jih ropajo. Žal se na takšen način v zdrave roparske družine prenesejo tudi pršice in z njimi patogeni čebeljih bolezni. PolyVar Yellow trak je novejša rešitev za preprečevanje jesenskih reinvazij varoj, ki deluje na osnovi flumetrina. Akaricid je vdelan v umetno maso v obliki luknjičastega traku, ki mora biti nameščen na žrelu tako, da lahko čebele vstopajo ali zapuščajo panj le skozi luknje v traku.

Zatiranje varoze oz. preprečevanje horizontalnega prenosa varoj z ropanji se začne takoj po zadnji čebelji paši oz. zadnjem točenju medu. Trakove je potrebno pustiti na žrelu vsaj 9 tednov do konca aktivnosti letanja, vendar ne več kot 4 mesece. Odvisno od panjskega tipa in velikosti žrela je potrebno še nekaj orodja, žebljičkov, sponk ali kock lesa za namestitet traku. Trakove se lahko pritrdi na različne načine znotraj ali zunaj čebeljega panja.

V različnih državah so izvajali študije učinkovitosti in se le-te gibljejo med 84 % v Španiji do 99 % na Nizozemskem. Pri nas je že preizkušen v praksi največjih čebelarjev, po besedah zastopnika proizvajalca Bayer.

-------------------

Kako: z rotiranjem obstoječih sredstev, ker novih učinkovin ni, ob poznavanju življenjskih navad in vedenj ter spoštovanju nasprotnika (varoj).

S čim: z registriranimi in dovoljenimi sredstvi po navodilih, vsako leto z drugo učinkovino zaradi preprečitve rezistence.

Kdaj: takoj po zadnjem točenju do zimske prekinitve zaleganja.