Sonaravno čebelarjenje na drevesih

Objavil/a Meda Polna Skleda, dne 2018-12-17 ob 16:29:13

Gozdno čebelarjenje je način čebelarjenja praviloma v živem drevesu v varstvu gozda, sonaravno gozdno čebelarjenje pa je v bistvu povratek naravi in sonaravnemu čebelarjenju. Večstoletna tradicija gojenja čebel v njihovem naravnem okolju, največkrat v borovem deblu, je v Evropi ugasnila v tridesetih letih dvajsetega stoletja. Ponovno je oživela v začetku 21. stoletja, z idejo posameznih sonaravnih čebelarjev, da bi pripomogli ohranjanju čebel.

Čebelarjenje v drevesnih deblih je bilo v starem in srednjem veku vezano predvsem na evropske države, še posebej v Poljski in Nemčiji. Prav tam je odkrito več ohranjenega orodja, tudi iz petega stoletja, kar brez dvoma dokazuje, da je bil v omenjenih državah prakticiran prav ta način gojenja čebel. Najdeni so bili tudi pisni materiali tedanjih vladarjev, ki omenjajo čebelarjenje v drevesnih deblih.

Modernizacija čebelarjenja in njegovo prilagajanje 'profesionalni' proizvodnji medu je narekovala selitev čebel iz čebeljih panjev v deblih v izdolbena debla, ki so se nameščala na drevesa, nato so se selila izdolbena debla na raznovrstne platforme, klade so nadomestili leseni panji s tankimi stenami in končno so bili v lesene panje vstavljeni še satni okviri in satnice, t.i. listovni panji …, slednje pa omogoča čebelarju, da vsak trenutek lahko poseže v čebelje gnezdo, upravičeno ali pa tudi ne.

Rezultat iskanja slik za až panj slike

S pojavom satov v panjih je prišlo do kulminacije modernizacije v gojenju čebel, uvedena je umetna hrana, največkrat gre za industrijsko pridelan sladkor, zatem antibiotiki z namenom zdravljenja in kemijski proizvodi za zaščito in dezinfekcijo panjev. Za odpravljanje parazitov so uvedeni vedno novi akaricidi. Takšen tretman čebelnjaka je bil vzrok za genetske mutacije in je oslabil imuniteto čebel, čemur doprinaša še (pre)pogosta migracija čebeljih panjev, kot tudi natlačenost v panju. Vsak poseg v panj pa je za čebele stresen.

Leta 2002 sta znanstvenika Harmut Jungius in Pžemislav Navrocki v ruski republiki Baškiriji odkrila, da se drevesno oz. gozdno čebelarjenje v deblu še neguje v njegovi tradicionalni formi. To področje se nahaja med reko Volgo in južnim Uralom, zavzema plodno in gozdno področje velike Ruske Federacije, kjer se v tem času nahaja cca 700 čebeljih panjev v deblu, od teh pa se jih naseljuje samostojno 30 %.

Rezultat iskanja slik za čebelji panj na drevesu

Spodbujeni z odkritjem gozdnega čebelarjenja in veliko željo, da bi pomagali medonosnim čebelam na sonaraven način, so se našli čebelarji po vsem svetu in usvojili metodo sonaravnega čebelarjenja po zgledu uralskih kolegov. Na kmetijah v zdravem naravnem okolju izdelujejo čebelje panje tako, da izdolbejo drevesna debla in jih nameščajo na drevesno deblo ali na zemljo. Izdolbeni panji z namestitvijo in načinu tretiranja kar najbolj sledijo naravnemu panju v gozdu, v živem drevesnem deblu.

Naravni panj znotraj drevesnega debla se nahaja na višini 4 do 8 metrov nad tlemi, kjer je manj vlage kot pri tleh in pozimi je zgoraj topleje. Samo gnezdo čebelje družine je majhno, odprtina oz. žrelo je majhno, notranji prostor 'panja' pa ima debele stranice, ki so tudi na debelo prekrite s propolisom. Matica na naravnem satju živi dolgo.

Naravna bivališča čebeljih družin so razporejena z 1 do največ 3 panji na kvadratni kilometer. V čebelji družini prihaja do rojenja enkrat letno. Ni umetnega narejanja novih čebeljih družin, ni prestavljanja zalege. Gnezdo z zalego ni omejeno s prostorom. V čebelji družini je v razvojnem času družine prisotnih cca 17 % trotov.

Naravni čebelji panji niso tretirani s kemičnimi niti z antibiotičnimi sredstvi. Ni apitehničnih ukrepov. Ni odvzemanja medu, pravzaprav se naravnega čebeljega panja sploh ne odpira in ne posega vanj. Čebele se hranijo zgolj z naravno hrano, ne jedo sladkorja.

Naravni panj je prostran, zavzema ves prostor znotraj debla. Ni nobenih intervencij za zmanjševanje izgub ali pospeševanje razvoja, panj se nikoli ne seli.

Sonaravni čebelji panj je nameščen na drevesu in ga neguje čebelar, funkcionira podobno kot naravni panj. Nahaja se precej nižje, na višini 4 m od tal in je dvakrat večji, cca 80 litrov. Ta panj se za razliko od naravnega panja odpira dvakrat letno. Prvič se kontrolira čebelja družina spomladi, drugič pa se panj odpre septembra, ko se odvzema med. Vse ostalo je v bistvu enako: letno rojenje, prostornost panja, čebel se ne hrani s sladkorjem niti se ne tretirajo s kemičnimi sredstvi, matica živi dolgo na naravnem satju z zalego, panj ostaja na stalnem mestu, ob odvzemanju medu ne prihaja do uničenja čebel na satju, prav tako se ne uničuje trotovske zalege.

Ta metoda čebelarjenja se popolnoma razlikuje od moderne metode s panji na tleh, s tankimi stenami in lesenimi satnimi okviri, panji so majhni po površini in imajo veliko žrelo. Prav tako matico čebelar običajno zamenja po enoletnem ali dvoletnem ciklusu, ker je opešana zaradi posegov v panj in tretiranji s sredstvi v smislu zdravstvenega varstva čebel. Panji so zbiti, rojenje se preprečuje, ukrepi so usmerjeni v omejevanje števila trotov, panj se redno tretira s kemičnimi sredstvi. Odvzemanje medu je pogosto, panj se odpira včasih že vsak teden. Čebele se občasno hrani s sladkorjem in vstavljajo se sati za lažji prenos satja in zalege med panji. V njih pogosto prihaja do intervencije, da bi se preprečilo izgube ali povečalo število čebel za pašo, panji se občasno selijo na pašo.

Rezultat iskanja slik za čebele slike

Ob opuščanju tradicionalnega čebelarjenja in z modernizacijo je prišlo do genske mutacije in manjše odpornosti na bolezni. Prav tako je postopoma prišlo do reducirane plodnosti matic. Delež obnavljanja populacije je znatno zmanjšan v odnosu na čas pred modernizacijo čebelarstva.

Čebelarjenje na drevesu – sonaravno gozdno čebelarjenje – prav z vračanjem naravi in opuščanjem intervencij v čebelji panj samo po sebi obnavlja imunski sistem čebele na naraven način in ji stoji ob strani, da bo sčasoma znova razvila nagone in veščine, ki jih je v zadnjih stoletjih izgubila na račun selekcije najprej na roje, še bolj pa na med. Od sonaravnega čebelarjenja lahko upravičeno pričakujemo, da bo prišlo do močnejšega čistilnega nagona za uspešnejšo borbo proti boleznim in parazitom, hkrati pa se bo rešil še problem zmanjšane plodnosti matic.

Sonaravno čebelarjenje zahteva umirjenega in potrpežljivega čebelarja, v dobri fizični kondiciji za vzpenjanje na drevo. Na odvzemanje medu je namreč treba čakati vso pomlad in poletje, soočiti se je treba s tveganjem, ali se matica morebiti ne bo vmes izneverila.

Vsekakor pa je vredno poskusiti in delati kljub visoki komercializaciji v čebelarstvu tudi nekaj konkretno dobrega za ohranjanje čebeljih populacij. En sam čebelar ali čebelarka zagotovo ne more rešiti problema odmiranja čebeljih družin in preprečiti podnebnih sprememb ali rešiti pomanjkanja čebeljih paš, s katerimi se soočajo čebele, dejstvo pa je, da ob soglasju in sodelovanju politike, čebelarske stroke in čebelarjev … ja, je mogoče veliko dobrega izpeljati v dobro vseh deležnikov.

Rezultat iskanja slik za sodelovanje slike 

Cilj sonaravnega čebelarjenja je, da bi se mogle močnejše in bolj zdrave čebele samostojno spoprijemati z okoljskimi oz. podnebnimi vplivi. Sonaravno čebelarjenje naj bi stremelo k obnovi čebeljega fonda. Spotoma pridobimo še zdrave čebelje pridelke. Preprosto, kot le kaj! Čebela si zasluži vsaj toliko sonaravne reje in prostora, kot ga pripada kokošim, govedu, pujskom … in drugim rejnim živali glede na njihove potrebe, ki še svojega svetovnega dne nimajo.

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
0
Ni komentarjev
Meda Polna Skleda
Meda Polna Skleda
Objavil/a 2018-12-17 16:29:13 (Dec 17, 2018)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Demaree, George Whitfield Demaree - demariranje
ZIMSKA RAZMIŠLJANJA
ZA VSAKO BOLEZEN ROŽCA RASE - KAS-81
MEDVED in BUČELE
ZA BUČELE, ZA ČEBELE
MASTI STE VREDNI LESKOVE ...
DZIERZONOVO DIAMANTNO PRAVILO
SUPER JAGODA ali INVAZIVKA
PREUSSOVA METODA
FREJ KOT PTIČEK NA VEJ' JE ČEBELAR POZIMI
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
med
(17)
ajda
(3)
ČZS
(2)
voda
(1)
delo
(1)
MOL
(1)
dren
(1)
tat
(1)
Vrt
(1)
trot
(1)
hoja
(1)
tpč
(1)
roj
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2020
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj