Članek
MOČNE in ZDRAVE ČEBELJE DRUŽINE
Objavljeno Jan 20, 2019

... ali ŠeKiklcoProdalaBom_ZaMočneDružineDalaBom ...

Čebelarji se imamo pred javnostmi in globoko v sebi za ljubitelje čebel, pa vendar se zaradi obstanka svojega čebelarstva nujno ubadamo z vsemi mogočimi apitehničnimi ukrepi, agresivno posegajočimi v plodišče čebelje družine, v nenehni skrbi za zdravje čebel. Zdravje je pač prvo in edino, ki šteje za življenje, za zadnje bitje na tem svetu, za človeka in čebele, to dejstvo neizprosno drži. Ko spoznamo, da je obstanek kmetijskega družinskega podjetja – čebelarstva pogojen še z agresivnimi tretiranji za zatiranje varoj, je mera polna. Spoznamo, da čebelarjenje ni praznik, ampak delovni dan vse vse štiri letne čase v letu za varovanje življenja čebeljih družin.

Kaj so močne čebelje družine? Pri vsakem čebelarskem opravilu, vključno z vzimljenjem in izzimljenjem, samo ekonomijo (vloženo delo in denar vs. realizacija na trgu), zdravljenjem čebel … okrog vsake teme v čebelarskih ferajih, tudi dobro plačani strokovnjaki (!) okrog čebelarskih vprašanj… vedno je na tapeti besedna zveza: 'vzrejajte močne in zdrave čebelje družine' – zato, kako za vraga to narediti … ali delati? Seveda vsi hočemo močne in zdrave čebelje družine v svojem čebelnjaku, še dušo bi prodali hudiču, da bi imeli tako. Zakaj nam čebelarsko okolje hoče na vsak način vzbujati občutek krivde, če ne damo vse od sebe in v svoje čebele.

Ob takšnih razmišljanjih se najprej izpostavi logično razlikovanje med dobrimi in slabimi … čebelami. In med dobrimi in slabimi čebelarji kajpak tudi. In tudi zakaj, saj imamo vendar čebelarji radi vse čebele od kraja! Selekcija je neizprosna, zimsko odmiranje čebeljih družin je sprejeto dejstvo.

Čebelje družine ne morejo biti vse močne in zdrave, pa četudi čebelam pripisujemo božanske in še druge 'višavske' zmožnosti. Tudi vse leto enako močno močne in zdrave ne morejo biti, ker se skupaj s spreminjajočim okoljem njihove potrebe in zmožnosti glede na letne čase spreminjajo. Tudi zdravje lahko niha, glede na letni čas, viruse in varoje. Kaj torej je 'moč čebelje družine'? Vprašanje je zelo na mestu, ker je malo tistih, ki znajo razložiti, kako in kaj je s tem. Odgovor ni preprost, saj gre za stanje družine in čebelarska opravila preko vsega leta: vzreja dobre matice, zazimljenje dovolj živalnih družin ob kvalitetni zimski zalogi, optimalen spomladanski razvoj ob kvalitetni hrani, priprava družin na pašo, klima v plodišču, gradnja satja, vedno optimalna zaloga hrane … in končno tri- do štirikrat letno učinkovito zatiranje varoj, sicer bo vse čebelarjevo delo prej in kasneje brez haska.

Bistvo 'močnih čebeljih družin' je na začetku vseh začetkov v tem, da se ne splača 'šlepati' slabih družin v zimo, ker od njih nikoli nič ne bo. Zaradi nekega določljivega vzroka so čebele v slabi družini oslabele in četudi se bomo z njimi trudili spredaj in zadaj in vse vmes, ne bodo dale od sebe viškov čebeljih pridelkov, največkrat še zase ne bodo spravile skupaj dovolj in bomo lahko le nemočno opazovali hiranje in največkrat žalosten konec. Zanje bomo zagnano in vdano skrbeli, porabili pa za eno slabo več časa in denarja, kot za vse povprečne in močne skupaj. To je odgovor z drugega konca na 'zakaj', zakaj slabih čebeljih družin ne trpeti v svojem čebelnjaku.

Na vprašanje 'kako' imeti v svojem čebelnjaku le močne in zdrave družine, se je treba torej najprej z vso iskreno prepričanostjo v sebi odločiti za to in se nato ogledati po postopkih, ki pripomorejo k temu cilju. Čebelarjeva opravila za 'narediti močne družine' so morda še najbolje targetirana v naboru opravil pod skupnim naslovom 'priprava čebeljih družin na pašo' in predhodno temeljito zatiranje varoj.

Le redka čebelja družina bo kar sama po sebi močna in zdrava, vsaki je mogoče pripomoči, da bo od dobre postala še boljša, da taka postane in tudi ostane, če bomo vse naredili v redu in prav. Tudi raziskave in eksperimenti v svetu in v čebelarski praksi potrjujejo staro čebelarsko pravilo, da bodo le močne čebelje družine nabrale veliko medu in drugih čebeljih pridelkov. Odgovor na 'kako' je najprej v tem, da močne družine odberemo in naredimo še močnejše.

 Rezultat iskanja slik za močna čebelja družina slike

Močne paše, veliko število čebel v pravem ravnovesju mladih in starih čebel, dedne lastnosti – vse to močno vpliva na donose. Zagotavljanje nujnih pogojev za kvaliteten spomladanski razvoj ob odlični matici – še vse to pripomore, da bodo močne družine do glavne paše optimalno razvite, postale bodo še močnejše in kot take bodo glavno pašo več ali manj v celoti zmožne izkoristiti.

Močne čebelje družine so si tekom burnega spomladanskega razvoja zagotovile optimalno moč do glavne paše, moč pa je izražena z uravnovešeno starostno strukturo vseh generacij čebel. V močni družini je starostna struktura samoumevna, v tistih čebeljih družinah, ki nimajo ugodnega razmerja v starostni strukturi, pa morda manjka pašnih čebel in je mladih čebel preveč, ali pa je mladih čebel, ki prevzemajo medičino in jo predelujejo premalo in pašne čebele 'obvisijo v čakanju na delo'.

Mlade čebele številčno močnih čebeljih družin se lahko ob močni paši vključujejo v nabiranje medičine in njeno predelavo v med že zelo mlade, ko so stare pet dni. Prav zato je odvisen delež pašnih čebel od skupnega števila čebel v posamezni čebelji družini. Permanentno prilagajanje čebeljih opravil v različnih starostih čebel delavk je izrazita prednost močnih družin. Takšna družina kot superorganizem, kot enovita življenjska pojavna oblika množice članov čebelje družine kot celota vzpostavlja, organizira in sinhrono izvaja delovno ravnotežje z mladimi in pašnimi čebelami. Drugi odgovor na 'kako narediti močne družine' je ta, da je to delovni proces preko vse sezone. Čebelar na vse mogoče načine zagotavlja živalnost, kar najvišje število čebel, 60.000 – 70.000 čebel, vzpostavljanje delovnega ravnotežja pa je bolje prepustiti samim čebelam.

Ob večkratnih prevozih na paše v teku sezone je v panjih vedno manj čebel, zato je takrat še posebej važno zagotavljati živalnost družine. Na večini teh paš se dnevno izgublja več pašnih čebel kot je mogoče rekrutirati novih, zato za te paše prevaževalci pripravljajo super močne družine z dodajanjem zalege, omejevanjem matice, čebelarjenje z dvema maticama … in vsi postopki so primerni tudi za čebelarjenje na stalnem mestu.

Čebelje družine, ki niso dovolj razvite na začetku močne paše, postanejo pomožne tistim družinam, ki jih odberemo za ekonomske, uporabimo jih za odvzemanje pokrite zalege. Zalego odvzemamo 10 dni pred pašo ali na začetku paše, matico v ekonomski družini pa omejimo v zaleganju.

V obdobju cvetenja sadnega drevja naj bo družina že maksimalno razvita ob čebelarjevem trudu za kar največ zalege v družini. Družine z enoletno matico imajo praviloma za tretjino več zalege in proizvedejo skoraj polovico več medu kot družine z eno leto starejšo matico.

Zgodaj spomladi lahko pomagamo družini tako, da dopolnimo zalogo hrane – medeni sati, medena tekočina, sladkorni sirup – spomladi naj ima družina min 7 kg hrane v panju.

Čebelja družina mora zgraditi vsako sezono vsaj tretjino novega satja, ker so čebele na svetlem satju bolj vzdržljive in odporne, varoje pa so rajši v starem satju.

Ko začnejo matice z zaleganjem, panje zapažimo s penasto gumo, ki je odličen izolator, prepušča vlago in zadržuje toploto znotraj panja. Mnogi čebelarji snemajo panjska vrata, ker hladnejši zrak sproti osuši peno na zunanji strani. Nestabilno spomladansko vreme bi lahko pri nezapaženih družinah povzročal zastoj v razvoju, tega pa si ne želimo, ker bi radi imeli na paši samo močne in zdrave čebelje družine.

Fotografija osebe Georgeta Albu.

Realnost ekonomskih znanosti je nujna tudi v čebelarstvu, saj je čebelar družbeno odgovoren tudi za premoženje svojega čebelarstva, ne sme pridelovati izgube ampak čebelje pridelke, v svoje dobro in za javni interes.