O ČEBELAH JE TREBA KAJ VEDETI

Objavil/a Meda Polna Skleda, dne 2019-03-13 ob 18:16:32

O čebelah je treba vedeti, je bilo jasno že Antonu Janši. Teorija in praksa, nato pa še pravilno ukrepanje, dobre odločitve in ... veliko vsega. Ne le za šnel-kurse, za pravo čebelarsko šolo je treba spraviti skupaj čebelarsko znanje.

Rezultat iskanja slik za anton janša slike

Anton Janša ni bil učenjak, ampak temeljiti mojster čebelarjenja po besedah Jožefa Münzberga, cesarsko-kraljevega učitelja čebelarstva. V popolnem nauku za vse čebelarje se je Janša v Prvem, teoretičnem delu, kjer se obravnava, kar je treba o čebelah vedeti, v XI. poglavju: O znamenjih dobrih in slabih panjev v bistvu precej na široko razpisal 'o močnih in zdravih čebeljih družinah'.

Ne moremo mimo opaženja, da se je Janša zavedal pomena teoretičnih čebelarskih znanj – kar je treba o čebelah vedeti - in jih je ločil od dela, kjer poučuje, kako je po prejšnjih pravilih s čebelami ravnati. Šele ko čebelar prepozna znamenja nekega določenega stanja čebelje družine, šele potem lahko ukrepa.

Rezultat iskanja slik za anton janša slike

Devet paragrafov posveti Janša znamenjem, po katerih prepoznamo dobre ali slabe panje, kot velikokrat rečemo čebeljim družinam tudi danes. Panj je seveda le 'kišta' za domovanje čebel v obliki superorganizma, čebelje družine, morda pa le bomo sčasoma prešli iz 'panjev' na družine. V Janševem času je bilo s panjem mišljen panj skupaj s čebeljo družino.

§ 63. Znaki dobre čebelje družine

Kriteriji za dobro družino so tako različni, kot so lahko različni motivi čebelarja – bodo družine namenjene za razmnoževanje ali za pridelavo medu, vedno pa se vrednotenje družine začne pri samih čebelah, zalegi, satju in medenih zalogah. Če je naštetega malo, je družina slaba, če je vsega veliko, je družina dobra.

§ 64. Težava opisovanja dobre družine neizkušenim

Neizkušen čebelar ne more vedeti kaj pomeni: čebel in zalege mora biti veliko število (koliko je to, veliko število) ali toliko in toliko tisoč (koliko je velika gruča čebel, koliko je tisoč čebel, saj jih ni mogoče šteti). Ni mogoče razložiti kvalitete matice, če je neizkušeni ne more videti, jo prepoznati. Med bi že bilo mogoče stehtati ali vsaj oceniti, če odštejemo težo panja, teža zalege pa bi spet zmedla račune.

§ 65. Zunanja znamenja dobre družine pri nakupu

Neizkušen ljubitelj čebel si naj spomladi sam izbere družine po svoji presoji. Pri tem naj pazi na nekatera znamenja. Dobra družina bo v tistem panju, iz katerega čebele na lep dan proti osmi ali deveti uri lete naravnost, hitro in močno ven in noter, ter se vračajo obložene s cvetnim prahom. Prašenje mladih čebel lahko zmoti presojo. Ko mlade čebele prvič z veliko šumenja in v velikem številu letajo pred panjem sem ter tja po zraku, se prezračijo in poskušajo prvi izlet, čez nekaj časa pa prašenje pojenja.

§ 66. Znamenja dobre družine pred izletom

Zjutraj pred izletom opazujemo kupček čebel na žrelu tako, da jih ne vznemirimo, da nas ne zapazijo. Dobro znamenje je, ko te čebele počivajo, a brenče. Lačne čebele se tudi znajo nakopičiti na žrelu, vendar brez vsakega glasu.

Pogledamo v žrelo tako, da ne dihamo v čebele. Če vidimo več vrst čebel z zakrivljenimi životki in navznoter obrnjenimi glavami, če zelo hitro pahljajo s krili, če nekatere prihuljeno lezejo k žrelu in se urno vrte sem ter tja, če občutimo z roko nad žrelom izpuhtevanje močne gorkote – potem ta družina ne more biti boljša! Opišemo jo kot številno, z veliko zalege in medu ter dobro matico. A razvojna pot do take dobre družine gre preko dolgotrajne dobre paše ob ugodnem vremenu.

§ 67. Znamenja dobre družine zgodaj spomladi

Zgodaj spomladi so noči še hladne in dobre paše še niso nastopile, zato ne bomo slišali brenčanja čebel na žrelu, tudi krilile ne bodo, nasprotno, vse bo tiho. Mokro žrelo, ali kakor da bi bilo z rosnimi kapljicami poškropljeno, to je znamenje živalne družine, z veliko medu, zalege in dobro matico. Tudi pri močni družini morda mokrega žrela ne bomo opazili, če čebele že sedijo pri žrelu in so morda vlago že polizale, ker jo potrebujejo za zalego. V tem primeru z roko nad žrelom 'izmerimo' izpuhtevanje toplote iz panja.

§ 68. Notranja znamenja dobre družine

Odpiramo panje enega za drugim in po večkratnem pregledovanju bo manj izkušen čebelar lahko prepoznal, katera družina ima največ izdelanega satja, medu in čebel. Bolje je kupiti eno močno družino kot štiri ali pet slabih, čeprav je dražja. Za pleme zadostuje družina srednje kakovosti in cene, imeti pa mora mlado satje in dobro matico. Dobri roji ali druge mlade družine so najboljše za to.

§ 69. Znamenja dobre družine za pleme spomladi

Dober plemenjak mora imeti spomladi dobro matico, veliko čebel in zalege, novo in čisto satje in nekaj medenih zalog. Dobra matica obilneje zalega in čebele imajo močno delovno vnemo. Veliko zalege je obet živalne družine. V mladem satju čebele lažje grejejo zalego in ga tudi lažje obdelujejo. Medene zaloge rešijo čebele strahu pred lakoto.

§ 70. Znamenja dobre družine poleti in jeseni

Če bi kupovali družine šele poleti ali jeseni, je potrebno obrniti pozornost na medene zaloge in dovolj mladega satja, ker paše ponehajo s toplim vremenom.Veliko število čebel in zalege ne bo v korist, prej v škodo, če primanjkuje zimske zaloge, saj brez dovolj hrane družina ne bo prezimila. Če bo čebel premalo, je družina obsojena na propad. Z oceno teže panja lahko skoraj nezmotljivo sklepamo, da je v panju veliko čebel.

§ 71. Znamenje dobre družine za trganje (odvzemanje medu)

Prejšnje čase, ko so kupovali panje jeseni za trganje, so ocenjevali le težo medu in voska, drugo itak ni bilo pomembno.

Rezultat iskanja slik za kranjič slike

Iz vsebine posamičnih paragrafov lahko sklepamo, da je bilo ocenjevanje moči čebelje družine še kako pomembno že stoletja in ne gre za neko sodobno pogruntavščino. Ocenjujemo predvsem odstopanja med čebeljimi družinami v istem čebelnjaku, nikakor ne vseh povprek, še posebej ne na fejsbuku. Za fotke, ki jih bomo 'obesili' na svoj fejsbuk-zid, si pomagamo s sladkorno-medeno raztopino v spreju, saj ne gre, da bi bile naše družine za čebelo slabše od drugih … Dobre fotke krotkih kranjic pa lahko dobimo tudi s pomočjo kemičnih sredstev, če je dim premalo …

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
0
Ni komentarjev
Meda Polna Skleda
Meda Polna Skleda
Objavil/a 2019-03-13 18:16:32 (Mar 13, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
FREJ KOT PTIČEK NA VEJ' JE ČEBELAR POZIMI
POGUM IN TIMOL = TIMIJAN
PRIDOBIVANJE MEDU IZ TUJEGA ČEBELNJAKA
PROPOLIS, ZADELAVINA
POAPNELA ZALEGA, VZROK IN POSLEDICA ZMANJŠEVANJA VITALNOSTI ČEBELJIH DRUŽIN
ZELIŠČNA GREDA V OBLIKI SPIRALE
ZAKAJ ČEBELE JESENI ZAPUSTIJO PANJ?
O, KRIZA!
MAJHNA MERA
MED LAČNIMI IN PRESITIMI ČEBELAMI
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
med
(17)
ajda
(3)
ČZS
(2)
hoja
(1)
tpč
(1)
voda
(1)
delo
(1)
MOL
(1)
dren
(1)
Vrt
(1)
tat
(1)
trot
(1)
IŠČI PO ARHIVU
December 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj